Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Május 22. 14:25, szerda | Helyi
Forrás: uniduna.hu

Dunaújváros is csatlakozik a Paks II. Akadémiához

Dunaújváros is csatlakozik a Paks II. Akadémiához

Paks II. Akadémia néven képzési együttműködés jön létre az új atomerőművi blokkok kivitelezéséért felelős projekttársaság, azaz a Paks II. Zrt. és hat egyetem között. A Paks II.

A Paks II. Akadémia program keretében szeptembertől vehetnek részt az érdeklődők az alapképzésre épülő atomerőművi üzemeltetési szakmérnök elnevezésű szakirányú továbbképzésben. A Dunaújvárosi Egyetem is a leendő képző intézmények között szerepel, az erről szóló támogatási szerződés aláírására szerdán került sor az intézmény Rektori Tanácstermében.

"A jól képzett szakemberek iránt mindenhol nagy a kereslet, így van ez a nukleáris iparban is. A Paks II. Zrt. számára nagyon fontos a magasan képzett munkaerő, éppen ezért hívta életre a projekttársaság a Paks II. Akadémiát, amely színvonalas képzési programot kínál az érdeklődőknek.

A Paks II. Zrt. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel közös együttműködésben dolgozta ki a képzési programot és a hozzá kapcsolódó tananyagokat. A hat egyetem a Paks II. Zrt. anyagi támogatása mellett indíthatja el az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök szakirányú továbbképzési szakot, a Paks II. Akadémia keretében. A képzés ennek köszönhetően a hallgatók számára térítésmentes.

A képzési program létrejöttében együttműködő hat egyetem közül a mai napon a Dunaújvárosi Egyetemmel (DUE) írta alá a képzés indítását lehetővé tevő támogatási szerződést a Paks II. Zrt képviseletében Lenkei István vezérigazgató és Mittler István kommunikációs igazgató. A dokumentumot a DUE részéről dr. habil András István rektor és Kiss Ádám Sándor kancellár látta el kézjegyével.

A szakirányú továbbképzés két féléve alatt a hallgatók a gyakorlatban kiválóan alkalmazható tudást kaphatnak az energiaipar ezen szegmenséből: alapszintű ismeretekkel gazdagodhatnak az atomerőmű technológiai részleteiről, az üzemeltetés folyamatáról, a nukleáris biztonság alapjairól, az atomerőmű biztonságos működéséről. A 2019 őszétől induló szakirányú továbbképzésre a választott intézmény felvételi rendje szerint lehet majd jelentkezni, amelynek részletei az adott intézmény honlapján találhatók meg.

Az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzést elvégző szakemberek megalapozhatják jövőjüket egy olyan iparágban, amely a következő évtizedekben kiemelt szerepet tölt be úgy a hazai, mint a nemzetközi energiaszektorban.

Mint az ismert, korábban stratégiai együttműködési keretmegállapodás is született a Paks II. beruházáshoz kapcsolódó Paksi Kompetencia- és Kutatóközpont létrehozásáról a Dunaújvárosi Egyetemen. A dokumentumot Süli János miniszter, Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója, illetve a Dunaújvárosi Egyetem részéről Dr. habil András István rektor és Kiss Ádám Sándor kancellár látták el kézjegyükkel."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.