Városlista
2024. június 1, szombat - Tünde

Hírek

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

Az uniós áfaszabályok kijátszásával próbálta csökkenteni fizetendő adóját egy motorkerékpárokat értékesítő társaság Bács-Kiskun vármegyében, a fiktív eladások hátterét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy másik tagállam adóhatóságától kért információkkal göngyölítette fel.

Az adóhatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy a NAV munkatársai nemzetközi megkeresés alapján indítottak adóellenőrzést egy társaságnál, amely belföldi eladásai mellett nagy összegben állított ki motorkerékpárok értékesítéséről szóló számlákat külföldi magánszemélyeknek.

A tájékoztatás szerint az Európai Közösségen belül, a határon átnyúló ügyleteknél, az eladott áruk bevételének áfáját a vevő szerinti tagállamban kell megfizetni, a cég pedig ezt a szabályt igyekezett jogtalanul kihasználni, amikor a külföldi eladásokat kiviteli nyilatkozattal, fuvarlevéllel és a külföldi vevők személyi igazolványának másolatával igazolta.

A társaság képviselője úgy írta le a történteket, mintha a román vevők személyesen jelentek volna meg az üzletben, ahol kipróbálás után meg is vették a motorkerékpárokat.

A NAV közleménye szerint a tagállami információk ennek ellentmondtak, ugyanis a jelzés szerint a számlákon szereplő magánszemélyek nem ismerték el a motorkerékpár-vásárlást, elmondásuk szerint nem is jártak Magyarországon. A fuvarozó társaság sem állt kapcsolatban a vevőkkel, a fuvarlevelek szerinti szállítások nem történtek meg.

Az adatok és a társaság nyilatkozata közötti ellentmondás feloldásához a revizorok a tájékoztatás kiegészítését kérték a külföldi adóhatóságtól, a válaszból pedig az derült ki, hogy a valódi vevő mindig ugyanaz a román kirakodási címen lakó ember volt, aki végül elismerte, hogy az eladó cég székhelyén személyesen adta le az e-mailes megrendelést, és ő fizette ki a motorok ellenértékét is, készpénzben - írta közleményében a NAV, hozzátéve, hogy ez az ügylet nem felel meg az említett közösségi szabálynak, ebben az esetben ugyanis az eladónak Magyarországon kell bevallania és megfizetnie az áfát.

Az adóhatóságok együttműködésével feltárt tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról a feltételes adóbírság kedvezményével élt és több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe - áll a NAV közleményében.

Címkék: NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 31. 10:04, péntek | Belföld

Kivédhetetlen baleset - Mindenki rémálmát élte át ez az autós Veszprém Vármegyében - Videó

A Veszprémi Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy kamionsofőr ellen, aki a járműszerelvény pótkocsijával okozott súlyos balesetet.

2024. Május 31. 09:54, péntek | Belföld

Hetekkel korábban kezdődhet idén a hazai dinnyeszezon

A meleg tavaszi időszak miatt idén várhatóan már július elején beindulhat a hazai görögdinnye szezonja.

2024. Május 31. 09:38, péntek | Belföld

Ismét olajat talált a Mol Vecsésen

Ismét olajat talált a Mol a közép-magyarországi Vecsésen - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

2024. Május 31. 06:00, péntek | Belföld

Idén minden harmadik magyar a Balatonhoz utazna egy kutatás szerint

Az idén minden harmadik magyar biztosan tervez legalább egy balatoni üdülést, a legtöbben nyáron pihennék ki magukat a magyar tengernél - ismerteti a Mandilla Hotel és az Opinio piackutató közös reprezentatív felmérése.