Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Blog | A varázslatos Mexikó

2020. Január 13. 00:22, hétfő

Milyen is Mexikó?

A mexikói zászló a magyar zászló színeit hordozza, hatalmas szövetségi ország három időzónával, négyezerméternyi szintkülönbséggel. A 25 milliós Mexicovárossal. Ötméterenként rendőrökkel és tolvajokkal. Hihetetlen kedveséggel és túristáknak nem ajánlott országrészekkel.

Forrdalmakkal és nagy birodalom szorításával. Így az Idén ünnepli 110 évfordulóját a modern történelem egyik nagy eseménye. 1910. november 20-án Díaz elnök csalással megnyerte a választásokat, ellenfele Francisco I. Madero külföldre menekült és felszólított a nemzeti felkelés megindítására. Ez volt a mexikói forradalom kezdete.

1911 novemberében Madero ugyan átvette a hatalmat, de hamarosan letartóztatták és a hadsereg reakciós tisztjei kivégezték. Ez egy újabb parasztfelkelést váltott ki. Zapata átvette a hatalmat Morelos államban, ahogy végre is hajtotta a forradalmi agrárprogramot. Elűzte a földesurakat és szétosztotta a földjeiket a parasztok között.

Réges-régen, Porfirio Díaz mondta a híres mondatot: "Szegény Mexikó, túl távol van az Istentől, és túl közel az Egyesült Államokhoz". És ez a mondat ma is igaz a hatalmas országra, amelynek lakói vágynak a jobb létre, s ezt Amerikában próbálják maguknak megteremteni.

Az USA-ban a spanyol ajkú lakosság számarányában megelőzte az afroamerikaiakat, így ma a spanyolok a legnagyobb etnikai kisebbség. Ők túlnyomórészt a társadalom leginkább rosszul fizetett részét teszik ki.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Január 13. 00:46, hétfő | A varázslatos Mexikó

Mexikóváros

1908-ban Ma-róti (Rintel) Géza, századunk egyik legnagyobb magyar építésze megbízást kapott a mexikói kormánytól a Mexico City Teatro Nacional belsőépítészeti és díszítő szobrászati munkáira.