Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Június 07. 11:51, vasárnap | PR

A megyei autópályamatrica dióhéjban

A megyei autópályamatrica dióhéjban

Vidéken feloldották a korlátozások nagy részét, így ismét szabadabban utazhatunk. Ha megyei matricát vásároltunk, kényelmesen hátra dőlhetünk..

2021. január 31-ig gondtalanul közlekedhetünk matricánk érvényességének földrajzi határain belül.

Azzal, hogy véget értek vidéken a koronavírus miatt életbe léptetett utazási korlátozások, ismét megélénkült a forgalom az autópályákon és a gyorsforgalmi úthálózat díjköteles szakaszain. Érthető, hogy a több hetes házi karantén után az autóvezetők most leporolják járműveket, és ellenőrzik, vajon mi is volt az érvényességi idő a legutóbb vásárolt matricán, hiszen az élet megy tovább. Azonban annak, aki – előrelátóan – megyei (vagy éves) verziót váltott, most nincs teendője: a teljes útdíj kifizetve, a szabadság a koronavírus után is az övé!

Érvényesség

Ez a típusú éves jogosultság az egyik leggazdaságosabb opció, hiszen egy-egy „egység” D1 díjkategóriában mindössze 5.000 forint, így igazán nem nagy kiadás. A megyei matrica érvényessége egységes, bármilyen kategóriáról is van szó, adott területre a kiváltás napjától a következő év január 31-éig jogosít fel az autópályák és a gyorsforgalmi úthálózat használatára. Aki tehát még 2020. legelején beszerezte sajátját, annak nem is 12, hanem 13 hónapig nem kell gondolnia az újabb díj befizetésére.

Terület

A megyei aztópályamatrica – mint ahogy azt beszédes neve is sejteni engedi –, területi érvényesség alapon működik. A közigazgatási határok a mérvadók: pl a somogyi matrica a megye összes útjára, plusz a szomszédos megyék területére eső első lehajtókig tartó szakaszokra érvényes.

Egyszerre természetesen több megyére vásárolhatunk jogosultságot, így, ha jellemzően két település között közlekedünk a legtöbbet, egy vásárlással beszerezhetjük az A pontot B-vel összekötő valamennyi megye matricáit.

Kinek jó?

Mindenekelőtt agglomerációkban lakóknak, akik a megye egy másik településbe járnak napi vagy heti szinten dolgozni. Nekik a gyors munkába, majd haza utazáshoz tökéletes választás a megyei matrica. Ugyanígy, a megyén belül lakó hozzátartozót (például idős szülőt) nagy rendszerességgel látogató autósok számára igen előnyös megoldás.

Érdemes azonban az esetben is számításba venni a megyei matricákat, ha mondjuk a fővárosból járunk le gyakran balatoni nyaralónkhoz vagy Tisza-tavi üdülőnkhöz, hiszen 2-3 megye éves kiváltásával a legjobb ár-érték arányú üzletet köthetjük! Ráadásul az akár 13 hónapra megváltott matricák talán többször is csalnak ki minket a zsúfolt városból, így több időt tölthetünk a természetben!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat