Városlista
2022. május 16, hétfő - Botond, Mózes

Hírek

2020. Március 26. 21:11, csütörtök | Helyi

Rendhagyó, rendkívüli közgyűlés 03-26.

Rendhagyó, rendkívüli közgyűlés 03-26.

Pintér Tamás polgármesterrel együtt a jegyző és a Rajta, Újváros képviselői valamint még néhányan a városháza nagy légterű rendezvénytermében tartottak közgyűlést.

Rendhagyó, rendkívüli közgyűlés 03-26.-án

Pintér Tamás polgármesterrel együtt a jegyző és a Rajta, Újváros képviselői valamint még néhányan a városháza nagy légterű rendezvénytermében tartottak közgyűlést.

Pintér Tamás polgármester azzal kezdte: a járványhelyzetre tekintettel kellett a városháza legnagyobb termébe összehívni a rendkívüli közgyűlést, ahol szavazógép hiányában kézzel, illetve ahol előírás, felállva egyénenként kell szavazni.
Az érdemi munka megkezdése előtt a jelenlevőm némán felállva emlékeztek meg Besztercei Zsolt elhunyt képviselőtársukról.

Változás három középiskolánkban

Elsősorban a lakosságot leginkább érintő fontos döntésekről számolunk be. Ezek egyike városunk három középiskoláját érinti.
A Dunaújvárosi Tankerületi Központ kezdeményezte a Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola maximális tanulólétszámának 300 főben való meghatározását, mert az épület (amely lakóháznak épült. Majd a városi tanács székházaként funkcionált) nem alkalmas több tanuló befogadására.
A tankerület észrevételezte, hogy a Széchenyi István Gimnázium és Kollégium kertvárosi kollégiumi része drágán működik, noha az ötven kollégista közül összesen 11 középiskolás. Ezért a kollégiumi rész jogutód nélküli megszüntetése a megoldási javaslat.
A Hajdúdorogi Metropolitai Egyház jelezte, hogy a Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola fenntartói jogát és működtetését 2020. szeptember 1-jétől át kívánja venni.
A vázolt három átszervezési javaslatot elfogadta és megszavazta a közgyűlés.

A Hamburger Hungária Kft. (papírgyárunk) délre terjeszkedne.

A cég kezdeményezte, hogy a jelenleg Kisapostaghoz tartozó ingatlanokon tervezett fejlesztések a jövőben Dunaújváros területéhez tartozzanak. Ónkptmányzatunk az ilyen esetekre érvényes törvény alkalmazását, nevezetesen azt, hogy a két település által delegált személyekből létrehozott előkészítő bizottságot kell felállítani. Amelynek feladata lesz az, hogy javaslatot készítsen az átadásra kerülő területrészre, az új közigazgatási határvonalra, a vagyon megosztására, a költségek viselésére, az elvégzendő beruházásából várható adóbevételi növekmény várható hatására, az aktuális iparűzési adó megosztási arányra. A közgyűlés négy személyt választott meg az előkészítő bizottságba.

A Vasmű úti platánfák helyén

A Vasmű úti platánfákat a veszélyhelyzet okán ki kellett vágni. A helyükön maradt űrt a város fő utcájához méltó zöldfelületi elemekkel kívánja az önkormányzat berendezni mindaddig, amíg a közművek problémája meg nem oldódik és új fasor a teljes érintett szakaszra nem ültethető. Ezért szükség van egy tanulmánytervre, amely választ ad arra, mit érdemes tenni, hogy az ne akadályozza egy jövőbeli fasor megvalósíthatóságát, de addiig megfelelő zöldfelületet nyújtson a lakosságnak.
Az érintett területre több tanulmánytervet készíttet a város, amely többféle változatban is megoldási javaslatokat kínál a Vasmű út páratlan oldalán újonnan kialakuló zöldfelületi rendszerre.
A beérkező tanulmánytervek változataiból kiválasztandó elemek kiviteli tervét is elkészítteti a város.
Megszavazta a közgyűlés, hogy ajánlatot kér szakmai clgektpl, illetve vállalkozótól. Ezek: Szloszjár Györgytől, a Lépték-Terv Tájépítész Iroda Kft.-től és az S73 Kft.-től.

Lesz háziorvos a 25-üs körzetben

A Római városrészi 25. számú felnőtt háziorvosi körzet eddig betöltetlen volt, betegeit eddig helyettesítéssel látták el. Nemrég jelentkezett dr.Matuz Árpád Győr-Moson-Sopton megyében praltizáló háziorvos, aki szerezetne visszatelepedni városunkba, mert Rácalmésra költözött. Kérelmét támogatta a közgyűlés, így a szükséges engedélyek megszerzését követően szerződést köt vele az önkormányzat idén július 1-jel kezdéssel.

Szociális helyi rendelet és mozi üzemeltetés

Módosította s közgyűlés a helyi szociális rendeletét. Ebben módosítottak és pontosabbá tettek több részletszabályt, például a rendkívüli iskolakezdési támogatás igénylésének feltételeit, a csatolandó mellékletek körét és a természetbeni kulturális szolgáltatás, például mozijegy lehetőségét. Utóbbit azért, mert a dunaújvárosi filmszínház felújítása a közeljövőben befejeződik és az üzemeltetésére három Magyarországon hasonló feladatot ellátó cégtől kér ajánlatot az önkormányzat. Az ajánlattételre felkért cégek: Cinema City Holdco (Hungary) Kft. Apolló Mozgókép Kft, és a helyi Mozicentrum Kft.

Új feladatmegosztás a DVG Zrt. és az INNOPARK között.

A most megszavazott és hosszan részletezett szabályokban a testület előírta, hogy az „Inkubátorház” bérbeadása, üzemeltetése, az egyéb önkormányzati ingatlanok, földterületek bérbeadása, üzemeltetése, továbbá zöldterület-gazdálkodási és az önkormányzati forrásból biztosított munkahelyteremtő beruházásokra vonatkozó pályázatok lebonyolítása az INNOPARK Nonprofit Kft. feladata lesz. A felsorolt feladatok átadás-átvételéről 2020. április 15-ig, 2020. május 1.-jei hatállyal kössék meg az általuk előkészített szerződést különösen az alábbi tartalommal: a szerződés mellékletét képezze az átadott feladatok ellátásához szükséges ingóságleltár,az ingatlanok átvételére vonatkozó jegyzőkönyv, a közüzemi mérőórák állásait tartalmazóan,amely közüzemi szolgáltatások díját az INNOPARK Nkft. Viseli.

További döntésekről röviden

A közgyűlés részlegesen módosította a településszerkezeti tervet és helyi építési szabálytatot, főként parkolók elhelyezése tárgyában, mert a felülvizsgálat lezárult. Kezdeményezett ajánlatkéréseket közbeszerzési eljárásokhoz: a köztemető, a városi médiarendszer üzemeltetése, a rágcsálóirtás és fürkészdarázs elleni védekezés tárgyában. Új szabályozást fogadtak el értékhatár alatti beszerzésekre. Újból módosították a közgyűlés és a polgármesteri hivatal SZMSZ-ét. Az Uniszol-Létesítménygazdálkodási Zrt-nek megtérítik a kültéri medence (sportolók fogadása miatti) ideiglenes átalakításának költségét. Módosítottak több közszolgáltatási keretszerződést, valamint tagi kölcs9nök visszafizetési határidejét.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 02. 08:03, hétfő | Helyi

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődnek az érettségik

Hétfő reggel országszerte kezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról.

2022. Április 22. 05:00, péntek | Helyi

Csapadékosra fordul az időjárás

Több hullámban csapadék érkezik pénteken, zivatarveszély miatt az ország nagy részére figyelmeztetést is kiadtak. A hétvége további részében is sokfelé borús és hűvös idő várható

2022. Április 22. 05:00, péntek | Helyi

Csapadékosra fordul az időjárás

Több hullámban csapadék érkezik pénteken, zivatarveszély miatt az ország nagy részére figyelmeztetést is kiadtak. A hétvége további részében is sokfelé borús és hűvös idő várható

2022. Április 20. 06:00, szerda | Helyi

Eltemették Antall Józsefnét

Eltemették Antall Józsefné Fülepp Klárát Budapesten, a Fiumei Úti Sírkertben kedden.