Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Március 26. 21:11, csütörtök | Helyi

Rendhagyó, rendkívüli közgyűlés 03-26.

Rendhagyó, rendkívüli közgyűlés 03-26.

Pintér Tamás polgármesterrel együtt a jegyző és a Rajta, Újváros képviselői valamint még néhányan a városháza nagy légterű rendezvénytermében tartottak közgyűlést.

Rendhagyó, rendkívüli közgyűlés 03-26.-án

Pintér Tamás polgármesterrel együtt a jegyző és a Rajta, Újváros képviselői valamint még néhányan a városháza nagy légterű rendezvénytermében tartottak közgyűlést.

Pintér Tamás polgármester azzal kezdte: a járványhelyzetre tekintettel kellett a városháza legnagyobb termébe összehívni a rendkívüli közgyűlést, ahol szavazógép hiányában kézzel, illetve ahol előírás, felállva egyénenként kell szavazni.
Az érdemi munka megkezdése előtt a jelenlevőm némán felállva emlékeztek meg Besztercei Zsolt elhunyt képviselőtársukról.

Változás három középiskolánkban

Elsősorban a lakosságot leginkább érintő fontos döntésekről számolunk be. Ezek egyike városunk három középiskoláját érinti.
A Dunaújvárosi Tankerületi Központ kezdeményezte a Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola maximális tanulólétszámának 300 főben való meghatározását, mert az épület (amely lakóháznak épült. Majd a városi tanács székházaként funkcionált) nem alkalmas több tanuló befogadására.
A tankerület észrevételezte, hogy a Széchenyi István Gimnázium és Kollégium kertvárosi kollégiumi része drágán működik, noha az ötven kollégista közül összesen 11 középiskolás. Ezért a kollégiumi rész jogutód nélküli megszüntetése a megoldási javaslat.
A Hajdúdorogi Metropolitai Egyház jelezte, hogy a Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola fenntartói jogát és működtetését 2020. szeptember 1-jétől át kívánja venni.
A vázolt három átszervezési javaslatot elfogadta és megszavazta a közgyűlés.

A Hamburger Hungária Kft. (papírgyárunk) délre terjeszkedne.

A cég kezdeményezte, hogy a jelenleg Kisapostaghoz tartozó ingatlanokon tervezett fejlesztések a jövőben Dunaújváros területéhez tartozzanak. Ónkptmányzatunk az ilyen esetekre érvényes törvény alkalmazását, nevezetesen azt, hogy a két település által delegált személyekből létrehozott előkészítő bizottságot kell felállítani. Amelynek feladata lesz az, hogy javaslatot készítsen az átadásra kerülő területrészre, az új közigazgatási határvonalra, a vagyon megosztására, a költségek viselésére, az elvégzendő beruházásából várható adóbevételi növekmény várható hatására, az aktuális iparűzési adó megosztási arányra. A közgyűlés négy személyt választott meg az előkészítő bizottságba.

A Vasmű úti platánfák helyén

A Vasmű úti platánfákat a veszélyhelyzet okán ki kellett vágni. A helyükön maradt űrt a város fő utcájához méltó zöldfelületi elemekkel kívánja az önkormányzat berendezni mindaddig, amíg a közművek problémája meg nem oldódik és új fasor a teljes érintett szakaszra nem ültethető. Ezért szükség van egy tanulmánytervre, amely választ ad arra, mit érdemes tenni, hogy az ne akadályozza egy jövőbeli fasor megvalósíthatóságát, de addiig megfelelő zöldfelületet nyújtson a lakosságnak.
Az érintett területre több tanulmánytervet készíttet a város, amely többféle változatban is megoldási javaslatokat kínál a Vasmű út páratlan oldalán újonnan kialakuló zöldfelületi rendszerre.
A beérkező tanulmánytervek változataiból kiválasztandó elemek kiviteli tervét is elkészítteti a város.
Megszavazta a közgyűlés, hogy ajánlatot kér szakmai clgektpl, illetve vállalkozótól. Ezek: Szloszjár Györgytől, a Lépték-Terv Tájépítész Iroda Kft.-től és az S73 Kft.-től.

Lesz háziorvos a 25-üs körzetben

A Római városrészi 25. számú felnőtt háziorvosi körzet eddig betöltetlen volt, betegeit eddig helyettesítéssel látták el. Nemrég jelentkezett dr.Matuz Árpád Győr-Moson-Sopton megyében praltizáló háziorvos, aki szerezetne visszatelepedni városunkba, mert Rácalmésra költözött. Kérelmét támogatta a közgyűlés, így a szükséges engedélyek megszerzését követően szerződést köt vele az önkormányzat idén július 1-jel kezdéssel.

Szociális helyi rendelet és mozi üzemeltetés

Módosította s közgyűlés a helyi szociális rendeletét. Ebben módosítottak és pontosabbá tettek több részletszabályt, például a rendkívüli iskolakezdési támogatás igénylésének feltételeit, a csatolandó mellékletek körét és a természetbeni kulturális szolgáltatás, például mozijegy lehetőségét. Utóbbit azért, mert a dunaújvárosi filmszínház felújítása a közeljövőben befejeződik és az üzemeltetésére három Magyarországon hasonló feladatot ellátó cégtől kér ajánlatot az önkormányzat. Az ajánlattételre felkért cégek: Cinema City Holdco (Hungary) Kft. Apolló Mozgókép Kft, és a helyi Mozicentrum Kft.

Új feladatmegosztás a DVG Zrt. és az INNOPARK között.

A most megszavazott és hosszan részletezett szabályokban a testület előírta, hogy az „Inkubátorház” bérbeadása, üzemeltetése, az egyéb önkormányzati ingatlanok, földterületek bérbeadása, üzemeltetése, továbbá zöldterület-gazdálkodási és az önkormányzati forrásból biztosított munkahelyteremtő beruházásokra vonatkozó pályázatok lebonyolítása az INNOPARK Nonprofit Kft. feladata lesz. A felsorolt feladatok átadás-átvételéről 2020. április 15-ig, 2020. május 1.-jei hatállyal kössék meg az általuk előkészített szerződést különösen az alábbi tartalommal: a szerződés mellékletét képezze az átadott feladatok ellátásához szükséges ingóságleltár,az ingatlanok átvételére vonatkozó jegyzőkönyv, a közüzemi mérőórák állásait tartalmazóan,amely közüzemi szolgáltatások díját az INNOPARK Nkft. Viseli.

További döntésekről röviden

A közgyűlés részlegesen módosította a településszerkezeti tervet és helyi építési szabálytatot, főként parkolók elhelyezése tárgyában, mert a felülvizsgálat lezárult. Kezdeményezett ajánlatkéréseket közbeszerzési eljárásokhoz: a köztemető, a városi médiarendszer üzemeltetése, a rágcsálóirtás és fürkészdarázs elleni védekezés tárgyában. Új szabályozást fogadtak el értékhatár alatti beszerzésekre. Újból módosították a közgyűlés és a polgármesteri hivatal SZMSZ-ét. Az Uniszol-Létesítménygazdálkodási Zrt-nek megtérítik a kültéri medence (sportolók fogadása miatti) ideiglenes átalakításának költségét. Módosítottak több közszolgáltatási keretszerződést, valamint tagi kölcs9nök visszafizetési határidejét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.