Városlista
2024. szeptember 27, péntek - Adalbert

Hírek

2013. Július 03. 22:34, szerda | Helyi

Semmelweis és Szent Pantaleon ünnepség a kórházban

Semmelweis és Szent Pantaleon ünnepség a kórházban

A Szent Pantaleon emlékérmek átadásával egybekötött Semmelweis ünnepséget tartott július 3-án a kórház, városunk harmadik legnagyobb foglalkoztatója, ahol 140 ezer lakos egészségügyi ellátása hárul 850 alkalmazottra.

Dr. Mészáros Lajos a kórház főigazgatója ünnepi beszédében vázolta az egészségügyben dolgozók anyagi megbecsülésének helyzetét, megemlékezett Semmelweis Ignácró, valamint Pantaleon szent vértanúról és a dunaújvárosi kórház közelmúltbeli és jelen helyzetével foglalkozott.

Néhány részlet a beszéd további részéből:

Dunaújváros fejlett ipari város, szerencsés földrajzi elhelyezkedéssel négy megye és négy régió határán. A Duna, mint Európa fő vízi közlekedési útvonala, régiókat összekötő Duna-híd M6 és leendő M8 6-os 62-es főutak További jó adottság a városban és a vonzáskörzetben élő képzett munkaerő Ezek összességében mind fejlődésre ítélik a területet. A fejlődés jól látható az egyre-mársa idetelepülő ipari létesítményekben. A környező kórházak 50 80 km-es távolságban és az előbb felsorolt tényezők indokolttá teszik hogy területünk 140 ezer fős lakossága szakellátását egy multidiszciplináris többfunkciós közösségi kórház lássa el. És ez a Szent Pantaleon Kórház. Mindezek ellenére időről időre felütik a fejüket olyan elképzelések, amelyek szerint elég lenne, ha ez a kórház egy négy-öt szakmás kis városi kórház lenne. Szerencsére azonban ezekről az elképzelésekről sorra beigazolódik, hogy nem a realitás talaján állnak és éppen ezért nem is valósultak és nem is valósulhatnak meg.

Röviden a közelmúltról. Az elmúlt évtizedben a kórházat két hullámban érte egy-egy eladósodási időszak. Az első ilyen időszak az ezredfordulót követően alakult ki. Erre az önkormányzat átvilágítatta a kórházat. 2006-ban nem titkoltan külső tőkebevonás előkészítéseképpen gazdasági társasággá alakította. Konszolidálódott a kórház és szerencsére a tőkebevonás sem valósult meg. 2007-től a külső pénzügyi megszorítások hatására ismét beindult egy eladósodási folyamat, melyet tovább rontott 2008-ban a gazdasági válság. Megtörtént a belső tartalékok feltárása, a humán erőforrás-gazdálkodás szigorítása, elbocsátások, hatékony ösztönző-rendszer működtetése, a belső szabályzatok felülvizsgálata. Azonban a korábban megkötött, nagyobb teljesítményekre vonatkozó beszállítói és közreműködői szerződések rugalmatlansága miatt a folyamatot megállítani nem volt egyszerű. 2010-től önkormányzati szakértő meghívásával elkezdődött egy konszolidációs folyamat, mely a 2010 június 1.-i vezetőváltás után még inkább felgyorsult. Telephely-racionalizálás történt, kórház megvált a gazdaságtalanul bérelt II-es rendelőintézet épületétől, sikerült kedvezőbbé tenni a beszállítói szerződések egy részét. Ezzel a kórház egy év alatt a másfél milliárdnyi lejárt számlatömeget egymilliárd forint alá tudta csökkenteni. A gazdasági társasági működés egyéb hátrányt is jelentett. Nem részesülhettünk központi bérkompenzációban, adókompenzációban és egyes pályázatokhoz sem juthattunk hozzá. A felszámolási fenyegetettség is érezhető volt. A terület ellátási kötelezettségét és a 850 főnyi munkavállaló egzisztenciális biztonságát tekintve, az önkormányzat 2011 júliusától újra költségvetési szervként működtette a kórházat. Egy évvel később az új szervezet tulajdonosa és fenntartója a magyar állam lett. Ennek kapcsán az országban sok kisebb egészségügyi intézmény kapacitását csökkentették, illetve néhányban megszüntették az aktív betegellátást. Kórházunkat szerencsére csak nagyon kismértékben érintette a kapacitáscsökkentés, köszönhetően annak az érvrendszernek, melyet képviselni tudott a helyi politika és a kórház menedzsmentje az állami fenntartó felé, miszerint a kórház földrajzi elhelyezkedése, meglevő struktúrája, a környék fejlett ipari jellege és közlekedési helyzete tette lehetővé. Az állami fenntartás további hatékonyság szerinti javulást hoz, hiszen csatlakoztunk az új, központosított közbeszerzési eljárásokhoz, állam által kijelölt kedvezményekhez. Némileg bonyolítja helyzetünket, hogy tavaly tvk csökkentés történt, mely éves szinten 300 milliós finanszírozás elvonást jelent. Ugyanakkor ellátási kötelezettségünk 29 ezer fővel bővült.

Reményt ad a helyzet orvoslására az a tény, hogy a gazdaságpolitikában, gazdasági mutatókban bekövetkezett pozitív változások hatására kikerülhetett az ország a túlzott deficiteljárás alól. Ezáltal bizonyos költségvetési tartalékok szabadulhatnak fel, s ez reményt ad arra, hogy a jelenleg GDP 4% alá került finanszírozású egészségügyi ágazat is fellélegezhet. Elsősorban a humán erőforrás nyomott bérei igényelnék a további növelést, hiszen meg kell állítani a képzett egészségügyi munkaerő kivándorlását.

Fejlesztéseinkkel kapcsolatban elhangzott, hogy több európai uniós pályázati projektünk is fut. Megvalósult a sürgősségi osztály fejlesztése 250 millió forint értékben és látványos építési fázisában van a négymilliárdos technológiai tömb beruházása. Az év végére készül el. Ott központi műtőszolgálat, központi sterilizáló, intenzív osztály és diagnosztika fog működni, de lehetőség teremtődik a sürgősségi osztály további bővítésére is. A főépület megüresedő helyeire a korábban Kulcsra és Várpalotára kiszervezett krónikus ágyainkat tudjuk elhelyezni, tovább növelve a költséghatékonyságot és egyszerűbbé téve a krónikus ágyakon történő betegelhelyezést. A kórház főépületében maradó szakmák fejlesztésére további pályázatot nyújtottunk be mintegy egymilliárd forint értékben. Ez tartalmazza a patológia felújítását és felszerelését, új, saját működtetésű CT készülék telepítését, korszerű kardiológiai ultrahang beszerzését, a gasztroenterológiai endoszkópos eszközpark szintre hozatalát, stroke- és gasztroenterológiai őrző kialakítását, a szülőszoba felújítását, és az ezekhez kapcsolódó informatikai fejlesztést. Pályáztunk továbbá – és nyertünk is – lakossági felvilágosítást és egészségfejlesztést célzó pályázaton, szakdolgozói képzést támogató pályázaton és megújuló energiaforrás hasznosítását megvalósító pályázaton, összességében 210 millió forint értékben. Ezek részben előkészítési, részben magvalósítási szakaszban vannak.

Országos szinten komoly probléma a szakemberhiány. Intézményünk törekszik olyan légkör és munkakörülmények megteremtésére, amelyek idevonzzák a képzett munkaerőt és a gyógyulni vágyó betegeket is. Kórházunk kifejezetten család- és gyermekbarát. Az elmúlt években a Családi Napközi megvalósításával elnyertük a „Családbarát munkahely” címet. A szülészetben teljes körűen megvalósítottuk a „rooming in” lehetőséget (újszülött elhelyezése az anyával együtt), biztosítjuk az apás szülések lehetőségét, szülés előkészítő tanfolyamokat szerveztünk, aktívan részt vettünk a „Születés hete” rendezvénysorozaton. Messzemenőkig propagáljuk és segítjük a csecsemők minél teljesebb körű anyatejes táplálását. Ezekre alapozva jó eséllyel pályázzuk meg a „Bababarát kórház” címet. Tavaly az előkelő 9. helyet szereztük meg a több mint 200 induló közül az internetes „Év kórháza” szavazáson.

Az idei évtől csak a munkahely külön kérelmére és indoklása alapján van lehetőség a közszférában a nyugdíjas korú munkavállalók továbbfoglalkoztatására. Kórházunk támogatta valamennyi nyugdíjas munkatársunk továbbfoglalkoztatási kérelmét, és valamennyien meg is kapták azt.

A főigazgatói beszéd végeztével elsőként a főorvosi és adjunktusi előléptetések nyilvános ismertetése következett rövid méltatás kíséretében:

Dr. Treit Zoltán a sürgősségi osztályon főorvosi kinevezést kapott.
Adjunktusi kinevezésben részesült dr. Szabó Melinda (pszichiátriai osztály), dr. Nagyházi Gábor (sürgősségi osztály) és dr. Úr Viktor (traumatológiai osztály)

2013-ban - a kezdetektől sorszámozott - Szent Pantaleon Emlékérmet (amely városunk kórházában a legmagasabb szintű elismerés) idén hárman vehették át:
96. Dr. Vaszkun László osztályvezető főorvos (Fül-orr-gégészeti osztály), 97. Gehringer Lászlóné ápoló (Pszichiátriai osztály), 98. Lalák Gabriella igazgatásszervező (Főigazgatóság)

A Semmelweis nap alkalmából a „Szent Pantaleon Kórház Kiváló Dolgozója” kitüntetésben részesültek:

Dr. Tóth Mária szakorvos (Neurológiai osztály), Bokorné Tóth Andrea műtős szakasszisztens (Központi műtőszolgálat), Balogh Istvánné pénzügyi előadó (Pénzügyi részleg)

Igazgatói dicséretben részesülő munkatársak:

Dr. Gujás Márta reumatológus szakfőorvos – orvos-igazgatói dicséret, Oláh György műtőssegéd – ápolási igazgatói dicséret, Szigeti Lajosné bérszámfejtő – gazdasági igazgatói dicséret
A díjak átvétele után

dr. Gujás Márta orvos-igazgatói dicséretben részesült munkatársunk – aki szabadidejében verseket ír – elszavalta „Az orvos éneke” című díjnyertes versét.

Végül a díjazottak nevében dr. Vaszkun László a fül orr gégészeti osztály vezető főorvosa mondott köszönő beszédet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Augusztus 16. 09:55, péntek | Helyi

TÁSKÁKRA UTAZOTT

Egy zalaegerszegi férfi, aki Székesfehérváron a forró nappalok utáni szellőztetéseket használta ki, most hűvösre került.