Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Október 23. 16:33, szerda | Helyi

A zeneiskola kollektívája, a DLSZ és Boór János a Dunaújvárosért díjazottak

 A zeneiskola kollektívája, a DLSZ  és Boór János a Dunaújvárosért díjazottak

A C-száry helyett ezúttal a Bartók adott otthont az ünnepi közgyűlésnek, a Dunaújvárosért díjak átadásának október 23. tiszteletére.

A Központi Énekkar után Cserna Gábor polgármester mondta el ünnepi beszédét.

"„Maradj hűséges a földhöz,
Maradj büszke, egyenes, bátor,
Maradj tiszta romlatlan lélek,
És ne fordulj, ne fordulj,
Ne fordulj el szülőhazádtól " A polgármester az 56 csepp vér című film egyik dalszövegével kezdte köszöntőjét, íme zenével:

Cserna Gábor hangsúlyozta, október 23. minden évben arra figyelmeztet bennünket, hogy a forradalom eltipróinak törekvései még mindig nem tűntek el a magyar közéletből.Példaként hozta fel 2006 októberi eseményeit.
"1956. október 23-a óta magyarnak lenni annyit jelent, mint a szabadság nemzetéhez tartozni. Azon az 57 évvel ezelőtti őszi napon nemzedékek találtak egymásra egyetlen kimondott közös óhajtásban. Fiatal, és lélekben fiatal magyarok milliói mondták ki egy emberként, hogy saját kezükbe akarják venni sorsuk irányítását.
Kimondták, hogy szabadságot, demokráciát akarnak.
Kimondták, hogy életük árán sem tűrik tovább az önkény, az igazságtalanság, a szocializmus nevében rájuk erőltetett rendszert, melynek tíz- és tízmilliók váltak áldozataivá a XX. században..."
’56 októbere a szüleink és nagyszüleink nemzedékének forradalma volt.
Nekik köszönhetjük a napot, mely 1990-ben visszanyert szabadságunkhoz elvezetett. Az ünnep méltósága ezért azt kívánja tőlünk, hogy ezen a napon elsősorban ő előttük hajtsunk fejet.

Hölgyeim és Uraim!

Október 23-a minden évben emlékeztet minket arra, hogy a forradalom és szabadságharc eltipróinak törekvései még mindig nem tűntek el a magyar közéletből.
Elég, ha 2006. október 23-ára, a forradalom kitörésének 50. évfordulójára gondolunk: lovasroham, könnygáz, vasbotok, gumilövedékek, majd a brutalitásban élen járók kitüntetése és megjutalmazása.."
"Sehol annyi virág és sehol annyi bánat. Szeresd jobban, Uram, az én szegény hazámat!" - idézte Vass Albertet.
Majd az elmúlt évizedek azon eseményeit elevenítette fel, amelyek miatt büszkék lehetünk magyarságunkra.
"A nehéz pénzügyi helyzet ellenére is képesek voltunk megvédeni a nyugdíjakat és a béreket, csökkenteni a családok adóterheit.
A félreértelmezett liberalizmus miatt méltatlan helyzetbe került pedagógusok erkölcsi megbecsülése mellett ez év őszén anyagi megbecsülésük első lépéseként átlagosan több mint 30%-os fizetésemelést kaptak. Mindezt nem hitelből, mert ennek fedezetét a magyar emberek teremtették meg munkájukkal.

Büszkék vagyunk arra is, hogy csökkenteni tudjuk a családok rezsiterheit.
A villamosenergia-, a földgáz- és távhődíjon túl ez év júliusától a víz- és csatorna, a szemétszállítás, a kéményseprés, a palackozott gáz igénybevételéért
10%-kal kevesebbet fizetünk.
Októbertől újabb 10%-kal fizetünk kevesebbet a gáz-, a villanyáram és a távhőszolgáltatásért.
A rezsicsökkentés olyan kezdeményezés, olyan ügy, amelyet 2,2 millió ember aláírásával is támogatott.
A 04-es parlamenti választókerületben, amelyhez Dunaújváros is tartozik, több mint 17 ezren álltak ki a kormány rezsicsökkentő politikája mellett.

Ha kitartunk, képesek leszünk megnyitni a munka és a nagyobb megbecsülés távlatát minden bérből és fizetésből élő magyar ember számára."

Természetesen hiába ünnep, nem lehetett nem szót ejteni az ISD Dunaferr jövőjéről.

Hölgyeim és Uraim!

Nem kerülhetem meg, hogy a városunk polgárait jelenleg legélénkebben foglalkoztató Dunaferr-ügyet ne hozzam szóba.
Azzal mindenkinek tisztában kell lennie: attól kezdve, hogy magánkézbe került a gyár, mert 2004-ben az MSZP-SZDSZ-es kormány 444 millió forintért elkótyavetyélte, az állam és az önkormányzat ráhatása a működésére lényegesen kisebb, csak igen korlátozott eszközök állnak rendelkezésre a tulajdonosi döntés befolyásolására.
A kormány kitart szándéka mellett, hogy megvásárolja a Dunaferrt, megvédje a munkahelyeket.

<

Ezt követően átadták az idei Dunaújvárosért díjakat.

Dunaújvárosért Díjat:
-a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola nevelőtestületének,
-a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetségnek, valamint
-Boór Jánosnak adományozta.

Méltatások:

A Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola az idei évben ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Az intézmény 1953 októberében nyitotta meg kapuit, akkor még kis létszámmal. Hatvan év alatt, közel 400 fősre duzzadt a növendéklétszám, akik 25 pedagógus keze alatt fejlődhetnek.
Az iskolában több zenekar is működik, úgy mint a fúvós-, vonós-, vagy a harmonika zenekar. A városi, önkormányzati rendezvények rendszeres fellépői, de ezen kívül az ország számos pontján öregbítik városunk jó hírnevét.
A Művészeti Iskola pedagógusai és növendékei aktívan részt vesznek a nemzeti ünnepségeinken, jótékonysági koncerteken, díjátadásokon, ezzel is emelve az esemény nívóját.
Az iskola alapítványa különböző eseményeket hívott életre hagyományteremtő szándékkal. Ilyen pl. az Újévi Gála Koncert, a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emléknapja, a Sándor Frigyes Díj megálmodása, a Nemzeti Összefogás Napi megemlékezés. De itt említhetjük az Emlékezés koncertet és az Adventi Hangversenyt is, melynek fő célja a történelmi egyházakkal való szoros kapcsolattartás.
A régióban és a megyében is fontos zenei központot alkot az iskola, és különféle rangos zenei találkozók színtere, ilyen például a Megyei Zongora Négykezes-, a Megyei Vonós-, illetve a Regionális Klarinétos Találkozó, vagy akár a szülő-diák, illetve tanár-szülő-diák koncert.
Az iskola különös figyelmet fordít a zeneelméleti képzésre, havi rendszerességgel pedig ún. házi koncerteket szerveznek, ahol a növendékek bemutathatják tehetségüket. A tantestület munkáját dicséri, hogy a különböző zeneművészeti szakközépiskolák felvételijén az itt tanuló diákok eredményesen szerepelnek, a megyei és az országos versenyeken pedig kimagasló pontszámmal érnek el kiváló helyezéseket.
Az intézmény Regisztrált Tehetségpontként tehetségközvetítő feladatokat lát el, melynek során előadásokkal, konzultációkkal biztosítják a növendékek fejlődését, és továbbhaladásukat.

Dunaújváros MJV Közgyűlése a kimagasló és példaértékű szakmai tevékenység, illetve a dunaújvárosi fiatalok tehetséggondozásának elismeréseként az idei évben a „Dunaújvárosért Díjat” a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola nevelőtestületének adományozta.


A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség elévülhetetlen érdemeket szerzett a helyi sportéletben kitűzött vállalásainak teljesítésével, amiére méltán lehetünk mindannyian büszkék.
Közösségformáló szerepe – azon felül, hogy több ezer sportolni vágyót tud rendszeresen a sportpályákra szólítani – egyre inkább kiterjed, és pozitív hatással van jótékony akciókra, segítő programokra. Munkájával rendszeresen támogat, patronál nehéz helyzetben lévő, segítségre szoruló intézményeket, családokat, gyermekeket.
Mind a technikai, mind a kommunikációs fejlesztések nagyban elősegítették, hogy a szövetség taglétszáma, mely jelenleg közel 1500 sportolót jelent, folyamatosan bővüljön, a korosztályok palettája pedig szélesedjen.
Azzal, hogy a DLSZ az elmúlt évtizedekben több ezer fiatalnak nyújtott sportolási lehetőséget, életképes megoldást talált a modernkori problémára, hogy a fiatalokat kimozdítsuk a számítógépek mellől, ők pedig teljesítményükkel és kitartásukkal kiváló eredményeket elérve öregbítették városunk jó hírnevét.
A DLSZ a városi sportélet fejlesztésének területén több éven át folyamatosan végzett kiemelkedő közösségépítő és hagyományőrző tevékenysége (mint például az évtizedek óta működő kispályás labdarúgó bajnokságok, vagy a szintén évtizedes múltra visszatekintő Carissa kupa), szintén elismerésre méltó, csakúgy, mint az egészséges életmód népszerűsítésének terén mutatott példaértékű munkája, hiszen nagyon sok fiatallal szerettette meg a mozgás örömét, a rendszeres sportolást, a tartalmas kikapcsolódást.

Dunaújváros MJV Közgyűlése, a város sportéletében végzett példamutató és lelkiismeretes aktivitása, a közösségért végzett maradandó munkája elismeréseként az idei évben, a „Dunaújvárosért Díjat” a

Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetségnek adományozta.

A díjjal járó pénzjutalmat a kórház új CT-jére ajánlották fel.

Boór János 1935. február 28-án született Előszálláson. Baracson végezte általános iskolai tanulmányait, majd a székesfehérvári Gépipari Technikumba járt középiskolába. A katonaság ideje alatt ismerkedett meg a rádióamatőr mozgalommal, és később a vecsési Híradásipari Szövetkezetnél rádióműszerész szakvizsgát tett, majd 1959-től műszerészoktatóként tevékenykedett a dunaújvárosi 316. számú MÜM Ipari Tanulóintézetben. Mindeközben folytatta tanulmányait, a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán 1962-ben híradást és műszeripari ismereteket, a Dunaújvárosi Főiskolán pedig pedagógiai ismereteket szerzett 1980-ban. A Dunaferr Szakközépiskola műszaki pedagógusa volt egészen 1995-ig, a nyugdíjba vonulásáig.

A 78 éves Boór János ma is polihisztornak számít. Aktív fotográfus, autodidakta képzőművész objekt készítő, költő és újságíró.

Boór János rádióamatőr vezetőként, és tanári tevékenysége alatt is több évtizedes gyűjtési munka után kezdte el szétszerelni a technikákat és művészi szemmel igyekezett újra összeállítani azokat.
Hulladéknak számító alkatrészekből minimal art lett, melyet híres művészettörténészek: dr. Szoboszlai János, dr. Petrányi Zsolt, P. Szabó Ernő, Dr. Wehner Tibor egyedinek és rendkívülinek ítélt. Első egyéni kiállítása 1999-ben a Dunaferr Szakközépiskolában volt a Folyosó Galériában, de számos helyen, így pl. Budapesten, Székesfehérváron, Ajkán, Oroszlányban is megcsodálhatták alkotásait az érdeklődők.

Boór János a Rosti Pál fotóklub aktív tagja és kiállítója. A várost és környezetét rendszeresen fotózza. Több pályázaton, kiállításon szerepeltek és díjazták fotóit. Munkásságával kiérdemelte a Magyar Alkotócsoportok Országos Szövetségének fotóművész diplomáját. Több dunaújvárosi kiadványban, a Dunaferr című újságban, különféle albumokban szerepeltek fotói. Külsős újságírója a Dunaferr újságnak, 2008-ban pedig riportkönyvet adott ki „Arcok és értékek az acélvárosban” címmel. Három verseskötete jelent meg, 2005-től pedig aktív szereplője a Versbarátok Klubjának, mindemellett Dunaújváros Alapítóinak Egyesületének is.

Boór János egész életében várost és a közösséget szolgálta. Kiemelkedő és példaértékű szakmai életútja, a dunaújvárosi közösségért végzett lelkiismeretes tevékenységének elismeréseként Dunaújváros Közgyűlése a „Dunaújvárosért Díjat” Boór János részére adományozta.

A díjazottak tiszteletére Bárdos Lajos: Csillagvirág, Dana-dana című művét a Dunaújvárosi Vegyeskar adta elő, s a Szózat közös eléneklését követően, az ünnepi fogadáson, Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester úr mondott pohárköszöntőt, s méltatta a díjazottakat.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.