Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Július 16. 07:52, kedd | Helyi

Cseréljünk élelmiszert!

 Cseréljünk élelmiszert!

Kelemen Gábor izgatottan meséli, hogy nagy fába vágta a fejszéjét. Kitalálta, hogy hazánkban is élelmiszer-csere oldalt hozott létre a legelterjedtebb közösségi portálon. Az ötlet napok alatt lett nagyon népszerű.

A dunaújvárosi fiatalember büszkén mutatja, hogy már meghaladták az 1000 lájkot, s bizony az adományok is gyűlnek szépen sorban.
A „food swapping" vagyis ételcsere mozgalom a hazája az Amerikai Egyesült Államok.

Lényege a cserekereskedelem, amely által az emberek az otthon megtermelt, illetve elkészített, vagy vásárlásból maradt élelmiszereket cserélik el. Lehet ez házi lekvár, befőtt, pástétom, néhány kiló kenyér, száraztészta, saját termelésű zöldség, de akár gyümölcs is gazdát cserélhet.
Kelemen Gábor szerint a tevékenységgel több cél valósul meg egyszerre: „a környezettudatos gondolkodás jegyében felhívjuk a figyelmet a hatékony élelmiszer felhasználásra, hiszen csak hazánkban háztartásonként évi 50 ezer forintnyi ételt dobunk ki:
- Nem csak a pazarlás ténye bántó ebben, hanem annak is tudatosulnia kell az emberekben, hogy az élelmiszerhulladék a környezetnek is árt. Akkor még arról nem is beszéltem, hogy a mozgalomnak óriási közösségépítő ereje van.
A www.facebook.com/elemorzsia oldalt felkeresve bárki felajánlhatja felesleges élelmiszerkészleteit és bárki elfogadhatja a felajánlást, a lényeg, hogy sem pénzt kérni, sem pénzt elfogadni nem lehet semmiért. Fontos még, hogy csak egészségre ártalmatlan, szavatosságidőn belüli olyan árut lehet felajánlani. A felhasználók kommentben, privát üzenetben, e-mail-ben egyezkedhetnek a csere részleteiről. Kelemen Gábor és a hozzácsatlakozottak úgy látják, hogy a jó szándék segíteni is képes. S ez minden bizonnyal így is van. Legalábbis az elemózsia népszerűségét tekintve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.