Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Szeptember 05. 07:28, péntek | Helyi

Szakmát és munkát is ad a népfőiskola

Szakmát és munkát is ad a népfőiskola

Fő a pörkölt, a tornateremben folyik a csocsó- és az asztalitenisz-bajnokság… Csapatépítő- és talán kicsit összetartó rendezvényt tartottak a Dunamenti Regionális Népfőiskola újtelepi épületében.

Dr. Kántor Károlyné, elnök szerint nagy szükség van ezekre a rendezvényekre, ahol kötetlenebbül tudnak beszélni, beszélgetni egymással és mentoraikkal a hallgatók. Náluk nem iskola-év van, hanem projektek, azaz, amíg egy-egy államilag finanszírozott vagy unió által támogatott projekt véget nem ér, addig folyamatos a képzés… Ebből adódik, hogy a működésüket kizárólag pályázatok biztosítják. Az iskola épületét pedig a város tíz éve térítésmentesen bocsátja a rendelkezésükre.


Az elmúlt 22 év alatt közel ötezer hátrányos helyzetű felnőtt próbáltak meg segítséget, információt, kapaszkodót, esélyt kapni a támogatásukkal. Több sikeres pályázat segítette ehhez a szakembereket, jelenleg is négy olyan pályázatuk fut, amelyben esélyt próbálnak teremteni a rászorulóknak.
Dr. Kántor Károlyné szerint a siker első sorban a tanulón múlik, ha ő nem akar, vagy nem tud élni a felkínált lehetőségekkel, akkor a legkipróbáltabb program sem vezet eredményre. Cserna Gábor, polgármester úgy véli, hogy nagyon hasznos tevékenységet végeznek a népfőiskolában, s ehhez az önkormányzatnak minden támogatást meg kell adnia. A rendezvényen részt vevőkkel beszélgetve számos olyan egyedi sorssal találkozott, amely hasonló vagy azonos problémákkal terhelt, ezekkel mindenképpen kell és szükséges is az önkormányzatnak foglalkoznia.


Így egyáltalán nem lepődünk meg, amikor Kerti Dániel, az egyik tanuló éppen a polgármester mobilszámát menti a telefonjába, mert megbeszélték, hogy ezen hívja, mert tud neki segíteni a polgármester. A másik diák, Andrási Attila megtudja Cserna Gábortól, hogy jogosult lakhatási támogatásra, s ezért mindenképpen keresse meg az illetékes osztályt. Meg is beszélik az igazgatónővel, hogyan és miként kell a kérelmeket lebonyolítani.


Egymás mellett ül két törékeny fiatal hölgy, Wolfné Halász Annamária és Maár Angéla. Egyikük 5 és fél, másikuk 6 esztendeje már, hogy vasbeton-szerelő. Elmondják, hogy bizony nem volt egyszerű megállni a helyüket, de mára már úgy vélik, hogy a legtöbbször nem szorulnak férfi kollégáik segítségére. Őket jó munkájukért a munkahelyük iskolázta be a projektbe, s most szakmát is szereznek a munkaviszonyuk mellé. Juhász Zoltán képviselő-jelölt is részt vett a rendezvényen, úgy véli, hogy a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását a vállalkozásoknak adott további önkormányzati támogatásokkal kellene vonzóbbá tenni.


A képzésben résztvevőknek lehetőségük van önsegítő klubon, pszichológiai tanácsadáson, munkaerő – piaci- és motivációs tréningen részt venni. Külön program foglalkozik Kecskés Rózsa szakmai vezetésével a megváltozott munkaképességűekkel a volt tüdőszűrő épületében, s most fejeződik be a Pálya- Futás elnevezésű képzésük, amelyből útépítők, gyermekgondozók, és IT –mentorok kerültek ki az épület falai közül. Hasonló ehhez az Újtelepi Tranzit Program, amely tavaly tavasszal indult, és a 33 résztvevő közül 10 betonszerkezet készítő, betonelemgyártó, 23 pedig kőműves és hidegburkoló kapott szakmát és munkatapasztalatot is egyben.

Most is indul Sorsfordító Esély néven egy ilyen tranzit jellegű program, azaz munkaviszonnyal együtt folyik a szakmai képzés. Építőipari szakmákba várnak jelentkezőket. Kőműves hidegburkoló, festő- mázoló- tapétázó, és ács szakmákba várnak jelentkezőket. Szakképesítés nélküli 18-25 év közötti fiatalok jelentkezhetnek, valamint 25 és 50 év közötti munkanélkülieket, akiknek elavult szakmájuk van. A program végén munkahely is várja a résztvevőket. Jelentkezni lehet személyesen: Dunaújváros, Jókai utca 19. szám alatt.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.