Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Február 01. 20:03, vasárnap | Helyi
Forrás: vs.hu

Pomázi Szegeden is kegyvesztett lett

Pomázi Szegeden is kegyvesztett lett

A vs.hu a közelmúltban jelentetett meg cikket a szegedi távhőszolgáltató cég és Szeged város közötti konfliktusról. A cikket változtatás nélkül közöljük,bár szerintünk több ponton hibásak a következtetései.

Heteken belül csődbe mehet a szegedi távhőszolgáltató, mert egy Fidesz-közeli vállalkozó, Pomázi Csaba és Szeged szocialista városvezetése marakodik a cégen.
Október közepe óta csak kényszerből kap gázt a szegedi távhőszolgáltató. Az energiahivatalnak kellett kijelölnie egy gázkereskedőt, hogy ne maradjon fűtés és meleg víz nélkül 28 ezer lakás, mert az addigi gázszállító az orosz-ukrán konfliktusra hivatkozva felmondta a további teljesítést.
A helyzet pikantériája, hogy a távhőszolgáltató és az eredeti gázszállító ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz tartozik. A Szegedi Hőszolgáltató Kft.-ben (az 51 százalékban tulajdonos önkormányzat mellett) éppúgy a Fidesz-közelinek mondott - ötmilliárd forint feletti vagyonával általában a TOP 150-ben is helyet kapó - Pomázi Csaba érdekelt, mint az ausztriai bejegyzésű Energo-Trade GmbH-ban. Mintha a háziasszony azt mondaná otthon, hogy bocs, nem kaptam csirkét a piacon, úgyhogy ma nem lesz ebéd.
A probléma azonban ennél is nagyobb. Egyrészt két héten belül lejár az ideiglenes gázszállításra kijelölt FGSZ Földgázszállító Zrt. megbízatása, és bár azt még meg lehetne hosszabbítani, a Szegedi Hőszolgáltató a jogsértő tulajdonosváltás miatt így is elveszítheti a működési engedélyét.
A kisebbségi tulajdonos, az Alfa-Nova Kft. ugyanis szeptemberben eladta 49 százalékos üzletrészét az ugyancsak Pomáziékhoz tartozó Energott Kft.-nek, anélkül, hogy tájékoztatta volna arról az önkormányzatot vagy engedélyt kért volna az energiahivataltól.
Pedig az önkormányzatnak elővásárlási joga lett volna az üzletrészre. Ám miközben az Alfa-Nova elmulasztotta a bejelentési kötelezettségeit, jócskán megkérte az árát az üzletrésznek. A papíron csak 100 millió forintos jegyzett tőkéjű társaság 49 százalékáért 199 milliót kért.
Bár a legkevésbé sem kizárt, hogy a jegyzett tőkénél drágábban keljen el egy társaság, ennek a cégnek egy évvel ezelőtt már mínusz 100 millió forint volt a saját tőkéje.
Ez nagyjából annyit jelent, hogy a mozdítható vagyon már nem lenne elég a kötelezettségek azonnali kifizetésére, miközben az elmúlt években folyamatosan 100-200 millió forintos veszteséget termelt a cég. Vagyis olyan, mintha az imént említett háziasszonyunk tett volna egy gáláns ajánlatot saját, kiöregedett ruhatárára.
________________________________________
Csakhogy közbejött egy önkormányzati választás


A tulajdonosváltás ugyan szeptember 3-ával megtörtént, ám október 12-én a szegedi közgyűlés összetétele is megváltozott. Míg addig egy Fidesz-többségű képviselő-testület tartotta sakkban a szocialista polgármestert, Botka Lászlót, addig a szavazók - meglehetősen ritka kivételként, de - októberben Botka szekértáborából választották be a többséget a közgyűlésbe.
Az új összetételű testület novemberben tucatnyi városi céget fejezett le, köztük a hőszolgáltatót is. Itt azonban - a fideszes városvezetés alatt történt 1999-es privatizációtól datálva - kettős ügyvezetés van, egyik főnököt az önkormányzat, másikat Pomáziék küldik. Ezen kívül - bár a magánbefektetőnek csak 49 százalékos részesedése van - minden egyes döntéshez legalább 75 százalékos egyetértés kell, vagyis Pomáziék beleegyezése nélkül semmi sem történhet.
Így tehát most csak az önkormányzatot képviselő ügyvezetőt, Martonosi Istvánt tudták meneszteni, helyére a szegedi egyetem ásványtani tanszékének tudományos főmunkatársát, Kóbor Balázst nevezték ki. A város egyúttal bíróságon támadta meg az elővételi jogának a kikerülését.
Közben az energiahivatal is lépett a tulajdonosváltás elmulasztott bejelentése miatt, és határozatban szólította fel az érintetteket, hogy állítsák vissza az eredeti tulajdonviszonyokat. Ezt viszont Pomázi Csabáék támadták meg a bíróságon.
Üzleti és szakmai lobbik is nyomulnak
De miért olyan fontos Pomáziék érdekeltségének, az Energott-cégcsoportnak a veszteséges szegedi hőszolgáltatás? Vagy miért kell ez a cég annyira a szocialista városvezetésnek? Azt ugyanis a városvezetés sem vonja kétségbe, sőt állítja is, hogy a rezsicsökkentés után a jelenlegi szabályozások mellett a távfűtést nem lehet nyereségesen üzemeltetni.
Pomáziék cégei ezekből a távhőszolgáltatókból nem csak azon az ágon részesülnek, hogy a megtermelt nyereségből kiveszik maguknak az osztalékot. A távhőszolgáltatóknak nyújtott szolgáltatásokon is Pomázi-cégek híznak. Ahogy a gázszállító is egészen novemberig az Energo-Trade volt, úgy például a távhőszolgáltatók követeléseit (például a lakók kifizetetlen számláinak a behajtását) is az üzleti körükből származó cég, a Global Faktor Zrt. intézi, amelyben Pomázi üzlettársa, Neszmélyi György felügyelőbizottsági tag.
A másik ok pedig, amiért vonzó lehet ez az évi 4-5 milliárd forintos árbevételű cég, az az, hogy 1-2 milliárd forint uniós fejlesztési forrással mindenképpen számolhat. Az Energott ugrásra készen áll, hogy saját cégcsoportjának tagjaival biomassza-erőművet építsen a szegedi lakótelep mellé, ahogy ezt Szolnokon vagy Szekszárdon is tették, a szocialista városvezetők pedig a geotermiára esküsznek.
________________________________________
Jön a nevető harmadik
Az idő azonban vészesen fogy, a VS.hu-t az új ügyvezető, Kóbor Balázs úgy tájékoztatta:
________________________________________

megvan rá az esély, hogy a Szegedi Hőszolgáltató heteken belül tönkremegy.
________________________________________
A bankok is csak legfeljebb akkor finanszíroznák a veszteséges működést, ha százszázalékosan köztulajdonban lenne a cég. A VS.hu kereste Pomázi Csabát is, de ő nem reagált a kérdésekre.
Ezen a ponton azonban még két szék között a pad alá is eshetnek a szocialisták. Az Orbán-kormány ugyanis éppen az ilyen helyzetekre találta ki a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdasági társasággá nyilvánítást. Ez egyből egy állami felügyelőbiztos kinevezésével jár.
Az csak a későbbiekben dől el, hogy az eljárás végére a cég megmarad, vagy felszámolják-e, illetve mi történik az eredeti tulajdonosokkal. Így elbukhatják a cégvezetést a szocialisták, de akár a Simicska-közeli Pomázi Csaba is.
De mire ez a jogi procedúra lezajlik, már megszülethet a nagy állami közműszolgáltató cég. Hiszen a kormány január végéig adott időt az illetékes minisztereknek arra, hogy megvizsgálják, miként lehet a távhőszolgáltatókat is bevonni az állami közműcégek körébe. Ezen a területen túl nagy ellenállásra nem kell számítaniuk, hiszen a rezsicsökkentés és más energiaszabályozók miatt a távhőszolgáltatók többsége szerte az országban veszteséges, illetve csak az energiahivatal nehezen követhető gázár-kompenzációs támogatásával tud talpon maradni.

Címkék: Pomázi, szeged, távhő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.