Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Február 04. 13:56, szerda | Helyi

Fogyjunk, de ésszel!

Fogyjunk, de ésszel!

Van az úgy, hogy az ember a legnagyobb odafigyelés mellett is hízik pár kilót. Ilyenkor könnyű kétségbeesni. De ne tegyük! Helyette inkább cselekedjünk!

Rögtön az elején tisztázzuk le, pár kiló nem a világ, de minden utazás az első lépéssel kezdődik. 2-3 kg-ból könnyen lesz 7-8 kg, az után még több, hisz, mert az ember már így is kövérnek érzi magát, ekkor meg már hajlamos azt hinni: „ha már úgyis kövér vagyok, még 1-2 kiló mit se számít”. És 10-15 kg súlyfeleslegnél már nagyon nehéz a lefogyás.

Bár hirdetnek különféle csodaszereket, reklámoznak mindenféle könnyű-gyors-tartós fogyást ígérő készítményeket, lépten-nyomon az arcunkba tolnak varázslatos eredménnyel kecsegtető, erőfeszítést és mozgást nem igénylő módszereket és csudakütyüket, könyvek százai jelennek meg a témában, sőt, egész üzleti rendszer épül már a „(le)fogyasztás iparára”, gondoljunk a sokféle kész élelmiszerre, ami tartós fogyást ígér. Szerintem senkinek sem kell bemutatni, mi is a valódi helyzet a fogyasztó termékek piacán.

A legtöbb kapszula és táplálék kiegészítő az étvágy pillanatnyi elnyomásával, hashajtással és vízhajtással ér el könnyűnek mondható, gyors eredményt. Azonban ez az eredmény igencsak csalóka. Az elveszített folyadékot pótolni kell. A hashajtás egyik igen kellemetlen mellékhatása, hogy görcsben megrogyva száguldozunk teljesen véletlenszerű időközönként a mellékhelységre. Az étvágy pillanatnyi csökkentése? Jó, így kimaradhat mondjuk a reggeli, az ebéd. De mi van a főétkezések között? A szükségesnél lényegesebben több táplálékot veszünk magunkhoz. Hiszen kiéhezettek vagyunk a nap nagy részében.

Ki ne látott, vagy hallott volna olyan szerkezetről, ami vibráció segítségével, vagy akupresszúrás pont stimulálásával akár tévézés közben is testsúlycsökkenést okoz?
Őszintén: el tudjuk azt képzelni, hogy kólával a kezünkben, pattogatott kukoricát habzsolva fogyni fogunk, ha az xy cég xyz termékével masszíroztatjuk magunkat, miközben a tévét nézzük?

Apropó: kóla. Gondolom, mindenki ismeri azt a helyzetkomikumot, miközben valaki cézársalátát kér a helyi gyorsétteremben a hamburgere mellé, nem sült krumplit és a fogyókúrája miatt light kólát iszik hozzá? Nos, aki fogyni akar, eleve nem jár gyorsétterembe. Már, ha sziklaszilárd az elhatározása. És vizet iszik, nem üdítőt. Még akkor se, ha az az üdítő éppen csökkentett cukortartalmú, vagy annak hirdetett.

Végül, de nem utolsó sorban, itt vannak a különböző diéták, receptek. Mikor mi az aktuális divat: paleolit diéta, Atkins diéta, 90 napos diéta. Ragadjunk hát papírt, ceruzát és írjuk össze ennek a diétának a napi költségét. Meg fogunk döbbenni az eredményen. Kész vagyonokat kell majd a különböző termékekre elköltenünk. Hacsak nem magunk termesztjük az avokádót, miközben a kecskénk békésen legelészik, hogy bő teje legyen, amiből sajtot készíthetünk, miután a fürjek alól kiszedtük a tojásokat.

Akkor mégis, mi a teendő? Először is mozogni, mozogni és mozogni. Utána pedig odafigyelni! Odafigyelni a bevitt étel mennyiségére, minőségére. Teljesen fölösleges kalóriatáblázatot böngészve összeállítani a napi menüt. Elég néhány szabályt következetesen betartani. A szabályok a következők:
- A leveseket minél kevesebb rántással és tésztával készítsük és fogyasszuk.
- A főzelékeket minél kevesebb liszttel sűrítsük.
- A zsíros, olajos, sós ételeket kerüljük.
- Vásárolni soha ne éhgyomorra menjünk.
- A reggelit soha ne hagyjuk ki! Az legyen az első és legfontosabb étkezés!
- Hallgassunk nagyanyáink bölcsességére: este már csak úgy étkezzünk, mint egy koldus. Vagyis, az esti nagy lakomákat váltsa ki a szerényebb vacsora.
- Ha valamit megkívánunk, együnk belőle egy keveset!
- Minden alkalommal igyunk sima csapvizet.
- Az ételek adagját fokozatosan csökkentsük. Segíthet ebben, ha nem nagy tányért, hanem kisebbet választunk tálaláskor. Mennyivel jobb egy teli tányért látni, mint egy félig rakottat!
- Fogyókúrázunk! Nem rögtön élsportolókká válunk!- ezt tudatosítsuk magunkban. Nem kell rögtön 600 fekvőtámaszt csinálnunk és 700 felülést. Teljesen felesleges. Csak elfáradunk, frusztrálttá válunk, és bánatunkban nem nehéz kitalálni, hová menekülünk. Hát persze, hogy az evésbe!
- Mindent szabad, de mértékkel!
A tudatosság és a fokozatosság itt is, mint az élet oly sok területén, alapkövetelmény.

Tudatos odafigyelés, szilárd elhatározás, és rengeteg, de fokozatosan növekvő intenzitású mozgás. Lassan, de biztosan meglesz az eredménye!
Amennyiben nem hozza meg a kívánt eredményt az életmódváltás és a mozgás intenzitásának növelése, keressük fel háziorvosunkat és kérjük ki a tanácsát, hogy merre menjünk tovább a sikeres végcél érdekében. Hiszen ne feledjük, nem csak optikai hátrány a súlyfelesleg, hanem komoly betegségek előzménye, okozója lehet (magas vérnyomás, cukorbetegség). Csak kitartóan!

- OGM -

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.