Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2015. Február 21. 08:51, szombat | Helyi

Daruszentmiklóson majdnem gyilkolt a szénmonoxid

Daruszentmiklóson majdnem gyilkolt a szénmonoxid

Egy gyereket szállítottak szén-monoxid-mérgezéssel kórházba február 19-én, csütörtökön este Daruszentmiklósról. Egy átfolyós vízmelegítőből áramlott vissza a szén-monoxid az épület légterébe.

A családi házban a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók magas szén-monoxid-koncentrációt mértek. .

A tizennégy éves lányt szülei eszméletlen állapotban találták meg házuk fürdőszobájában, értesítették a mentőket és megkezdték az épület szellőztetését. A dunaújvárosi hivatásos tűzoltók a fürdőszobában és a szomszédos mellékhelyiségben magas szén-monoxid-koncentrációt mértek. Az elsődleges vizsgálatok alapján a mellékhelyiségben felszerelt, gázüzemű, átfolyós vízmelegítőből a lyukacsos téglafalon át áramlott vissza a szén-monoxid a fürdőszoba légterébe. A gázszolgáltató a készüléket leplombálta.


A szén-monoxid-mérgezés megelőzéséről általánosságban

A szén-monoxidot érzékszerveinkkel lehetetlen észrevenni; színtelen, szagtalan gáz és megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson. A mérgezésre kezdetben kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, a bőr kipirulása jellemző. Később izomgörcsök, hányás, bénulás, majd a legsúlyosabb esetekben eszméletvesztés és fulladás lép fel.

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe.

A gázzal üzemelő készülékeket saját biztonságunk érdekében a gyártó előírásainak megfelelően évente szakemberrel ellenőriztessük. A fél éve nem használt tüzelőberendezésekben meglazulhatnak a tömítések, az alkatrészek elmozdulhatnak, ezért az első fűtési nap előtt szakemberrel kell átvizsgáltatni. A gázfogyasztó készülék lángőrét tilos kiiktatni, működését műszakilag módosítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.