Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Augusztus 23. 10:09, vasárnap | Helyi

Pentelei díjazottak -képekkel

Pentelei díjazottak -képekkel

Tegnap Pentele is ünnepelt. Ez alkalomból adta át Hingyi József képviselő és Dr. Bakos Károly a Pro Pentele díjat és okleveleket.

Az ünnepséget a Kéknefelejcs énekkar nyitotta meg, azt követően Szabó Zsolt Róbert az államalapító Szent Istvánról emlékezett meg.
A Pentele városrészért végzett példaértékű közösségi munkásságáért, Penteléért oklevelet kapott dr. Szabó Teréz, Lemák Jánosné és Sonkoly János. A Pro Pentele díjat Szabó Zsolt Róbert építész kapta. Az elismeréseket Hingyi László önkormányzati képviselő, dr. Bakos Károly, a helyi választási bizottság elnöke és Szabó Tamás, a Penteléért Alapítvány kuratóriumi elnöke adta át.
Majd Böttger Antal református lelkész beszéde és imádsága után, felszelték az ünnepi kenyeret.
A díjkiosztó ünnepséget követően gyorsan táncra perdültek a résztvevők, és kezdetét vette a már hagyományosan megrendezett aratóbál.

Pro Penteléért Díjat kapott: Szabó Zsolt Róbert

Azon fiatalabb generációhoz tartozik akik szívén viselik szülőhelyük Dunaújváros – DUNA PENTELE hagyományait, történetét, építészeti emlékeinek megóvását.
A gyökerek igazi Penteleire vallanak.
Szabó Zsolt Róbert a tiszteletnek örvendő ősök méltó követője.
A dunaújvárosi iskolái után 2001-ben a helyi főiskolán szerzett gépészmérnök – mérnöktanári diplomát, majd 2005-ben Pécsen építészmérnöki diplomával gazdagodott. Diplomájával az Építés Tudományos Egyesület országos díjazásán első helyén végzett. Jelenleg kitűnő eredménnyel fejezte be az építész doktori három évfolyamát, a doktori cím védése van már csak hátra.
Mint építész a nemrég elhunyt Őri Zoltánt mint példaképét követve szinte egész Pentelét áttervezte.
- Nevéhez fűződik a Pentelei Kastély - Malom távlati tervének elkészítése.
- Elkészítette a Pentelei Rudnyányszki – MOND BACH Kúria felújítási tervét.
- Ő készítette el a Szalki- Sziget rehabilitációs tervét.
- Pentelén az Arany János utcai pinceásáskor előkerülő mamutagyar lelet alapján elkészítette a Mamutagyar Híd látványtervét, melyet szakmai berkekben is elismertek.
- Élete nagy vágya a Pentelei Monostor emlékhelyének közeli jövőben való megvalósítása. Nagy álma, hogy a középkori Európa akkori talán legjelentősebb monostorát a Szent Pantaleon Monostort eredeti helyén és nagyságában megépíttesse. Pentele és Dunaújváros ötletterveiből kiállítást nyitott 2012-ben Virtuális címmel .
Szabó Zsolt Róbert igazi lokálpatrióta, közéleti ember Pentele hagyományainak további ápolója, építészeti emlékeinek megőrzője.
Fentiekért vált méltóvá a Pro Pentele Díj elnyerésére.

2015-ös év Oklevél Penteléért díjazottai:
1. H Szabó Teréz
Tősgyökeres pentelei családból származik, gyermekkorát a Nyikszben élte meg. Beleivódott Pentele szeretete – imádata. A kultúra aktív művelője volt fiatal korában, táncosa volt a nemzetközi hírű Budapesti Honvéd Néptáncegyüttesének. Városunkban sem tétlenkedett, hiszen kezdeményezésére alakult meg az 1000 éves Pentele ünnep alkalmából a PENRTELEI KÉKNEFELEJCS ÉNEKKAR . Azóta is lelkes résztvevője a próbáknak és a fellépéseknek. 2014-ben tagja volt az amatőr énekkarok országos döntőjén nyolcadik helyen végzett pentelei együttesnek. Munkája elismeréséül részesül az Oklevél Penteléért díjban.

2. Lemák Jánosné.
A Nyugdíjas Klub egyik rangidőse, és vezetőségének tagja. A vezetőség egyik mozgató rugója, nem hiányozhat egyetlen rendezvényről sem. Ott van ha kirándulást kell szervezni, de ott van akkor is ha gulyáspartira invitálják a klubtagokat. Olyan mindenes szerepet tölt be a klub életében, igazi vezéregyéniség. Fentiekért részesül az Oklevél Penteléért díjban.


3. Sonkoly János
A pentelei civilszervezetek egyik legstabilabb támogatója. mintegy évtizede támogatja a pentelei szüreti rendezvényét teherautó biztosításával. Nemcsak a szüreti felvonulást támogatja, hanem egyéb rendezvények támogatója is. Önzetlen szponzori tevékenységéért vált méltóvá az Oklevél Penteléért díjra.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.