Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Szeptember 16. 00:03, szombat | Helyi

Félévet értékelt a polgármester

Félévet értékelt a polgármester

Cserna Gábor, polgármester félévértékelőre hívta a város vezető tisztségviselőit, intézményvezetőit, vállalkozóit.

Cserna Gábor elmondta,hogy a 2017-es esztendő eddig eltelt hónapjai bővelkednek olyan eseményekben, Dunaújváros számára kedvező döntésekben, amelyeket már az ősz beálltával megosztana, nem várva meg
2018 januárját.

Cserna Gábor hangdúlyozta:

- A 2017 első nyolc hónapját értékelve nem fókuszálhatok csak Dunaújvárosra, bármennyire is a mi városunk képezi mondanivalóm gerincét. Dunaújváros a keresztény értékeken nyugvó polgári Magyarország része, megyei jogú városként fontos alkotóeleme.
Fejlődésünk, sikereink, az életünk tükrözik az országgyűlés, a kormány elvégzett munkáját.
Ezt az összefüggést ma sem tudnám jobban megfogalmazni, mint
2014-ben, az önkormányzati választásokat megelőző hetekben:
„Előttünk a város, mögöttünk a kormány.”

...Egy ország akkor erős, ha mindenkinek munkát tud adni, aki dolgozni akar.
2010-ben a 10 millió magyarból 3 millió 600 ezer ember dolgozott, és csak 1 millió 800 ezren fizettek adót. Ma 4 millió 400 ember dolgozik, és 4 millió 400 ezren fizetnek adót.
Ezért is erős pénzügyileg Magyarország.
Ahol töretlenül nőnek a reálbérek. Béremelési program zajlik az ápolóknál, az orvosoknál, a rendőröknél, a katonáknál, a tűzoltóknál, a pedagógusoknál, a szociális és felsőoktatási dolgozóknál, a postásoknál, a vasutasoknál és más állami vállalatok dolgozóinál.
Ahol megőriztük a nyugdíjak reálértékét.

Egy ország akkor lehet erős, Hölgyeim és Uraim, ha a sorsát befolyásoló stratégiai ágazatokban erőteljes a nemzeti tulajdon.
Ma Magyarországon az energiaszektorban, a bankszektorban és a médiában egyértelmű a nemzeti tulajdoni többség.

Erős országban nem beszélhetünk demográfiai hanyatlásról.
Ez Magyarország erősségének Achilles-sarka jelen pillanatban.
Ebben a helyzetben azt az egyetlen dolgot teszi a kormány, amit tehet.
Családbarát környezetet alakít ki.
Rengeteg pénzt költ a gyermekeket nevelő családok támogatására. Gyerekek ingyenes étkeztetésére, nyaraltatására, otthonteremtési támogatásra. Az első kilenc évfolyamán tanuló diákok ingyen kapják az államtól a tankönyveket. Jövőre bővül a támogatottak köre, és jelen tudásom szerint már az első tíz évfolyamon tanulók számára lesz ingyenes a tankönyvcsomag.

Erős országban a közbiztonság szilárd és szélsőségektől mentes.
Ma Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, és az is kell maradjon! Határainkat, családjainkat megvédjük az illegális migránsokkal, kalandorokkal és embercsempészekkel szemben. Jogi, technikai eszközökkel, ha szükséges kerítésekkel, a határvadászok és a teljes hivatásos állomány áldozatkész munkájával.
A dunaújvárosi állomány az első perctől jelen van az érintett határszakaszon, munkájukért most is köszönetet mondok.
2017-ben Európa egyre több nemzete ismeri fel azt az igazságot, amelyet Magyarország Kormánya következetesen képvisel.
A „multikulti” dugába dőlt, a tömeges integráció illúziója megbukott.
Tudomásul vesszük, Hölgyeim és Uraim, a kvótaperben az elmúlt héten született európai bírósági ítéletet, de ez a döntés nem ok arra, hogy Magyarország megváltoztassa a migránsokat elutasító bevándorláspolitikáját. Magyarország sosem lesz „bevándorlóország”, kizárólag mi, magyarok dönthetünk arról, kikkel akarunk együtt élni. Kvótaügyben, nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök úr, „hajlandó vagyok a falig is elmenni.”
Amihez erős felhatalmazást kapott miniszterelnök úr a népszavazáson véleményt nyilvánító magyar polgároktól...

Erős ország képes a világ nagy rendezvényeit vendégül látni.
A 17. vizes világbajnokság megrendezésével, a felkészülésre jutó két szűk esztendővel Magyarország bebizonyította, hogy erre is képes.
A világbajnokságon Dunaújvárost szép sikereket elérő sportolók és a versenyeket felügyelő szakemberek is képviselték.
Önöknek is, nekem is emlékezetes a FINA elnökének értékelése:
„Mindannyiuk támogatása, lelkesedése és profizmusa tette lehetővé, hogy ez legyen a FINA történetének legjobb világbajnoksága. Gratulálok!”

A harmadik évezred sikerét, Hölgyeim és Uraim, az erős nemzetállamok jelentik.
Éppen ezért nekünk, magyaroknak kell a legjobbaknak lennünk Közép-Európában, egyszerűen nincs módunk középszerűnek lenni. Ma is aktuális, amit egykor Szent István király, majd a két világháború között a magyar politikai elit megfogalmazott: nekünk kell a legjobbnak lennünk, hogy a legerősebbé válhassunk itt, Közép-Európában.
Az út, amelyen járunk, jó irányba vezet, hiszen ma Magyarországon harminc év után először adódik lehetőség arra, hogy közép-, sőt hosszú távra tervezzük meg közösségeink, így Dunaújváros Megyei Jogú Város jövőjét is.
Dunaújváros abba a helyzetbe került, hogy nem a megszorítások, hanem a lehetőségek határozzák meg a mozgásterünket.
Büszkén mondom, ma már nemcsak a cipőnk orráig nézhetünk, hanem egy kicsit távolabb is. És ezzel a lehetőséggel mi élünk!


Hölgyeim és Uraim!

Mielőtt beszámolnék Önöknek ezekről a lehetőségekről, szólnom kell egy olyan eseményről is, amely döbbenetet keltett Magyarország, Dunaújváros minden jó érzésű polgárában.
Alcímnek a régi bölcsességet adom: „A szó elszáll, az írás megmarad.”
Mivel Magyarország egy demokratikus ország, a Jobbik elnöke, Vona Gábor élt, mert élhetett, a véleménynyilvánítás szabadságával, és a dunaújvárosi piacon tartott lakossági fórumát követően facebook bejegyzésében minősíthetetlen stílusban gázolt bele Magyarország nyugdíjas polgárainak becsületébe. Ez az „az írás”, amely sosem száll el, sem kimagyarázni, sem megmagyarázni, utólag szépíteni nem lehet. Nem kívánom idézni, de a magam nevében, a mögöttem álló Fidesz-frakció, a városvezetés nevében e helyen is kijelentem: a múltban, a jelenben és a jövőben mi tisztelettel és megbecsüléssel fordulunk időskorú polgáraink felé, akik életük munkájával, gyermekeik és unokáik felnevelésével, a mi felnevelésünkkel kiérdemlik tiszteletünket és hálánkat. Elhatárolódunk a Jobbik elnökének véleményétől. Az efféle stílusnak, a magyar közéletben nincs helye sem most, sem a jövőben.
Mert ez maga a szégyen, bocsánatkérés nélkül.

Hölgyeim és Uraim!

Felelősséggel állítom, hogy Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata tisztességgel sáfárkodik saját bevételeivel, gondolkodásunk központja mindig az, min erősítsünk, hogy városunk polgárai szebbnek, jobbnak lássák lakókörnyezetüket, Dunaújvárost szerethető otthonuknak tartsák.
De az is tény, hogy a kormány nélkül sem mi, sem a többi megyei jogú város nem tudunk várost fejleszteni. Vannak olyan nagyságrendet jelentő elképzeléseink, amelyeket a kormányzattal való együttműködés nélkül egyszerűen nem tudunk megvalósítani. Tehát nekem, a városvezetésnek, és mindenkinek, akinek van lobbiereje, az a dolgunk, hogy keressük az együttműködést a kormánnyal, a minisztériumokkal annak érdekében, hogy Dunaújváros fejlesztéséhez saját forrásainkon túl nemzeti forrásokat is el tudjunk érni.

Dunaújváros Megyei Jogú Város jövőjét, a fejlődés irányát a Modern Városok Program jelöli ki.
Miniszterelnök úrral 2016. május 31-én írtuk alá e program dunaújvárosi fejezetét.

A 2020-ig megvalósuló fejlesztések összértéke mintegy
40 milliárd forintot tesz ki
.
Nekünk sincs módunk középszerűnek lenni, Hölgyeim és Uraim, a magyarországi iparvárosok között nekünk kell a legjobbá fejlődni, olyan iparvárossá, ahol polgári életminőséget érhetnek el az itt élő emberek.

A legégetőbb, akár krónikusnak is nevezhető három problémánk megoldása így hangzik:

1. Zöld SZTK
Önkormányzatunk 2016 januárjában 166 millió forintért megvette a város szégyenfoltjának számító, egykor szebb napokat látott ingatlant, majd felajánlottuk az államnak. A felújításra a kormány biztosítja a forrást. Hamarosan kiválasztják a kivitelezőt, és akár jövő nyárra elkészülhet az új járási hivatal székháza, ahol jobb körülmények között lehet a közigazgatási ügyeket intézni. Többé nem fogunk szégyenkezni miatta, mert az épület a város egyik ékköve lesz. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a Miniszterelnökség megtéríti önkormányzatunknak minden eddigi költségét: takarítást, állagmegóvást, lezárást, őrzést, mindent, ami az épület birtokba vétele óta keletkezett.

2. Élményfürdő, Fabó Éva Sportuszoda
Abban kértük a kormány segítségét, hogy újra a város tulajdonába kerüljön az ingatlan. Az önkormányzat számára a kormányzat biztosította a 900 millió forintos vételárat, így szeptember elsejétől újra Dunaújvárosé a fürdő. Vagyonkezelő cégünk, a DVG Zrt. vette birtokba, és már megkezdte a további munkálatokhoz szükséges lépéseket. El kell készíteni a felújítási terveket, ezeket továbbítani a minisztérium felé, majd több lépcsős tárgyalás eredményeként születhet meg a kormányhatározat. Terveink szerint 2018 áprilisától fogadja az élményfürdő a vendégeket, és ekkor kezdődik a Fabó Éva Sportuszoda teljes felújítása. Ez körülbelül egy évet vesz igénybe.
A Modern Városok Program 4,5 milliárd forintot biztosít arra, hogy a két felújított objektum összenyitásával egy sport- és fürdőkomplexum szülessen.
Ez Dunaújváros polgárainak igénye, hiszen minőségi kikapcsolódást nyújt számukra a fürdő.
Nagyon várják a sportolók. Az úszók, a pólósok a búvárúszók, hogy méltó körülmények között edzhessenek, a kor színvonalán álló létesítményben versenyezhessenek.
Fontos, hogy gyógyászati célokra is rendelkezésre állhat a komplexum, erről még egyeztetnünk kell a Szent Pantaleon Kórház menedzsmentjével.
Úgy vélem, ezzel a beruházással Dunaújváros turisztikai vonzereje nő, sokan jönnek majd ide élmények vagy gyógyulás reményében más településekről is.

3. Kézilabdacsarnok
A Magyar Közlöny szeptember 5-ei számában jelent meg, hogy
6 milliárd forintból újul meg a dunaújvárosi sportcsarnok. Ráadásul Magyarország Kormánya kiemelt beruházásnak tekinti, így gyorsított eljárásban lehet intézni a szükséges szakhatósági állásfoglalásokat. Ezzel jelentős mérföldkőhöz érkeztünk. A kivitelezés jövő év tavaszán kezdődhet, az átadás 2019 őszén várható.
Orbán Viktor miniszterelnök úr 2014-ben járt a dunaújvárosi kézilabdacsarnokban, megnézte, milyen körülmények között edzenek a lányok, hol vívják mérkőzéseiket. Már ekkor felmerült, hogy a régi, óriási sikereknek helyet adó csarnokot fel kell újítani, méltó körülményeket kell biztosítani mind a sportolók, mind a szurkolók számára.
A csarnok nemcsak a kézilabda akadémia otthona, rajta kívül a röplabdázók, futsalosok bázisa is.
A beruházás a meglévő csarnok felújítását és a kisterem, vagyis a röplabdacsarnok bővítését jelenti. Úgy fogják átalakítani a kistermet, hogy két pálya férjen el benne. Mobil lelátók elhelyezésével 1600 szurkoló bíztathatja a hazai meccseken kedvenc csapatait, sportolóit.
A sportpályák felújításán felül minőségi változást jelent az úgynevezett létesítményfejlesztés. A mostani, elavult szálloda helyén kollégium, étterem, kiszolgáló egységek, parkolók épülnek.
Három sikeres csapatsport, a kézilabda, a röplabda, a futsal olyan körülmények közé kerül, ahol csapataink emelt fővel tudnak hazai és nemzetközi mérkőzéseket lebonyolítani.
Ezen kívül városunk egy újabb közösségi térrel gyarapodik, hiszen a csarnok koncertek, városi ünnepségek és rendezvények, sőt, más sportágak versenyeinek is kiváló helyszíne lehet.


Ha Önök olvassák a Magyar Közlönyt, Hölgyeim és Uraim, legfrissebb, szeptember 11-ei számában két, Dunaújvárost érintő kormányhatározattal találkozhattak, mindkettő óriási hír Dunaújváros polgárai számára.
A Szalki szigettel kapcsolatos döntés rekreációs célú fejlesztésre több, mint egymilliárd forintot, egészen pontosan 1.159.551.963 forint összegű támogatást biztosít, amelyből vízitúrázók, kajakosok és motorcsónakosok számára kikötőt építhetünk, vagyis a Szalki-sziget vízi úton is megközelíthetővé válik.
Megújul a Remix épülete, és a mai kor elvárásainak megfelelő rendezvényközpontot alakítunk ki. Futó- és homokos pályákat építünk, új szabadtéri színpadot, sőt, mederkotrást is végzünk az öböl azon szakaszán, ahol most a hajók állnak.

A másik kormányhatározat a Vidám Park funkcióváltását célzó beruházásokhoz közel fél milliárd forintot biztosít, pontosan 439.520.112445 forintot.
Ez a fejlesztés kalandpark létesítését, az elvarázsolt kastély, a szabadtéri színpad felújítását, teniszpályák és vendéglátóegységek létesítését teszi lehetővé számunkra.

E két friss hír után szeretnék visszatérni a sporthoz, Hölgyeim és Uraim, mert városunk két sportlétesítményének beruházása is jól halad.
A labdarúgó stadion fejlesztésének 2. ütemére 900 millió forint áll rendelkezésre. Ebből épülhet meg az MLSZ előírásainak figyelembe vételével a stadionhoz tartozó főépület, amelyben a csapatok öltözői, vizesblokkok, büfék, tv közvetítő állomások, edzői irodák, orvosi szoba, és természetesen parkolók épülnek. A kiviteli tervek elkészültek, szeptemberben indulhat a közbeszerzési eljárás.
A radari sporttelep fejlesztését megcélzó projekt kivitelezésével Dunaújváros Közgyűlése a DVG Zrt-t bízta meg szeptemberi rendkívüli ülésén. Ez a beruházás az atlétikai létesítmények, a küzdősport-csarnok és a labdarúgó létesítmények fejlesztését célozta meg, mindösszesen 480 millió forintból.

Hölgyeim és Uraim!

Elevenítsük fel újból azokat a helyszíneket, ahol a következő években sportcélú beruházás zajlik Dunaújvárosban!
Ez annyit tesz, mint uszoda, élményfürdő, sportcsarnok, labdarúgó stadion, radari sportpályák, Szalki-sziget, Vidám Park.
Tucatnyi sportág helyszínei, méltó, 21. századi körülményeket biztosító színterei a beruházások elkészültével.

Úgy gondolom, Dunaújváros, „a nemzet sportvárosa” cím büszke tulajdonosa, sok sportág támogatója, büszke lehet arra, hogy a kor színvonalán álló létesítményeket épít sportolóinak.

Azt se feledjük, hogy a városvezetés számára stratégiai kérdés a felnövekvő nemzedék, Dunaújváros gyermekeinek, fiataljainak egészsége. Ők úgy nőjenek fel, hogy a mozgás, a sport természetes velejárója az életüknek.
Azt gondolom, Dunaújvárosban most is rendben van az utánpótlás-nevelés, de a felsorolt sportlétesítmények elkészültével kitehetjük a táblát: „Utánpótlás-sport sikerpályán!”


Hölgyeim és Uraim!

Nemcsak a Modern Városok Program ad lehetőséget Dunaújváros fejlődésére.
Rövidebb terjedelemben, de szólnom kell arról is, milyen fejlesztések zajlanak a városban, amelyekhez pályázati támogatást nyertünk el, vagy saját forrást biztosítunk.

Elkezdődött a „Zöld város kialakítása” projektünk megvalósítása.
A 900 millió forint összegű támogatás a Vasmű úti zöld sáv, a kórház mögötti lépcsősor, a Dózsa Mozi Centrum épületének és környezetének megújítását teszi lehetővé. E projekthez kapcsolódva, de nem annak részeként, a Városháza térről a Duna-partra vezető sétány végén egy kilátó építésére önkormányzatunk saját forrásból 41 millió forintot különített el.

Hosszú előkészítő munka után augusztus 29-én aláírtuk a szándéknyilatkozatot a dunaújvárosi szennyvíz agglomeráció csatornázásáról, a csatornahálózat fejlesztéséről.
A projekt érinti a Rácalmás és Kulcs területén keletkező szennyvizek elvezetését. Partnerként időközben Pusztaszabolcs Önkormányzatát is bevontuk. Dunaújváros számára azért fontos ez a beruházás, mert az északi városrész csatornázása végre megtörténik. A tervezett összköltség 425,4 millió forint, a város önrésze ebből 54,6 millió forint.
E projekthez kapcsolódik Dunaújváros Közgyűlésének döntése, mellyel 148 millió forintot biztosítunk a szennyvíztisztító telep műszaki felújítására.

A DUNA-MUNKA-TOP projektünk megvalósítására 620 millió forintot nyertünk el, melyből kis- és középvállalkozásokat, nagyvállalatokat, álláskeresőket tudunk támogatni.
2020. december 31-ig 655 álláskereső bevonását céloztuk meg azzal a szándékkal, hogy javítsunk Dunaújváros és térsége munkaerőpiaci és foglalkoztatási helyzetén.

A nyáron megújult a Makk Marci bölcsőde, a Napsugár és az Aprók Háza óvoda, 730 millió forint támogatásból.
E mellett felújításokat végeztünk a Napraforgó és a Liszt Ferenc kerti bölcsőde, valamint a Százszorszép, a Csillagvirág és az Aranyalma óvodákban.

Gondoskodunk arról is, hogy jobb körülmények közé kerüljenek azok a családok, akiknek lakhatását az Átmeneti Otthonban tudjuk biztosítani.

Közgyűlésünk tavasszal döntött arról, hogy saját forrásból, 390 millió forintból felújítjuk a város legforgalmasabb útszakaszait.
Nagy forgalmat áteresztő útjaink közül éppen most zajlik az Aranyvölgyi út és a Dózsa György út egy-egy szakaszának felújítása, ezzel minden gépkocsival közlekedő szembesült már.
A DVG Zrt. szakemberei megkezdték a helikopter leszállóhoz vezető út felújítását.
A Venyimi úton és a Vasmű úton várhatóan a jövő év elején kezdhetik el a munkát. Útfelújítást Táborálláson is tervezünk.

Járdák, parkolók újulnak meg ezekben a hetekben a Kossuth Lajos utcában, a Makk Marci bölcsőde mellett, a Weiner körúton, az Október 23. téren. Ezek összköltsége mintegy 40 millió forint.


Hölgyeim és Uraim!

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum égisze alatt működő középiskolák felújítása olyan ütemben zajlik, amilyenre még nem volt példa az intézmények életében.
Ezen a héten vehették birtokba a Dunaferr Villamosipari Tagozatának diákjai a 100 millió forintból megújult tornacsarnokot.
Új nyílászárókat kap a Hild és a Rudas, napelemek kerültek a Lorántffy, a Dunaferr, a Rudas és a Hild középiskolák tetőszerkezetére.

És még nem beszéltem mindenről!
Tanévkezdésről, kórházról, egyetemről, kulturális intézményeinkről, nagyrendezvényeinkől, ovi-foci programról, DLSZ-ről, sportolónkról…
Kérem, engedjék meg nekem, hogy hagyjak valamit a 2018. januári évértékelőre is, ma a Modern Városok Programra és a pályázati forrásokból megvalósuló beruházásainkra koncentráltam.

Hölgyeim és Uraim!
Tisztelt Vendégeink!

Keretbe foglalva a mondanivalómat, úgy fejezem be, ahogyan elkezdtem.
Van olyan nagyságrend, mert merészet álmodni mi is tudunk, amelyhez kormányzati támogatás, pályázati forrás szükséges.
Ezek eléréséhez rengeteg munka szükségeltetik a városvezetés, a polgármesteri hivatal, az önkormányzat cégeinek részéről.
És még valami!
A jó értelemben vett lobbi.

A Dunaújváros iránti elköteleződésből fakadó lobbi.
Ezért mondok megkülönböztetett tisztelettel köszönetet az igaz lokálpatrióta Dr. Dorkota Lajos elnök úrnak, Dunaújváros és Fejér megye Díszpolgárának, illetve Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő úrnak.
Végezetül, Hölgyei és Uraim, egy számomra kedves történetet osztanék meg Önökkel.
Augusztus végén láttam vendégül a horvátországi Vukovárból érkezett háromtagú delegációt. Az alpolgármester urat, a polgármesteri hivatal vezetőjét, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnökét.
Tudni kell, hogy Vukovár a délszláv háborúban elszenvedett borzalmakért a „hős város” címet viseli, és a háborút követően kiemelt állami támogatást kapott a talpra álláshoz, az újjáépítéshez.

Vukovári vendégeinknek nagyon tetszett a mi főterünk, náluk ilyen nincsen. Dicsérték gondozott parkjainkat, rácsodálkoztak, milyen hatalmas zöld területeink vannak, és mennyi sportágat támogat Dunaújváros Önkormányzata.
Amin végképp elámultak, hogy Magyarország Kormánya átvállalta a települési önkormányzatok, köztük Dunaújváros teljes
adósságállományát, hogy a Modern Városok Programnak köszönhetően micsoda beruházásokra nyílik lehetőség a megyei jogú városokban, így nálunk, Dunaújvárosban is.
Vukovár alpolgármestere azt mondta: Ámulva hallgatlak titeket. Azt üzenem a dunaújvárosi embereknek, tiszteljék nagyon Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét!

Ezt követően köszönztötte a vizes világbajnokságon és a senior bajnokságon sikereket elért sportolóinkat. A vízilabda csapat válogatott tagjait és Takács Krisztiánt.

Az elismeréseket követően dr. Dorkota Lajos Dunaújváros és Fejér Megye Díszpolgára mondott pohárköszöntőt. Hangsúlyozta, hogy ezek az eredmények a városunkért tenniakarok erőfeszítéséből születtek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.