Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. November 22. 18:01, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

2024-re lehet internetje a világűrből Oroszországnak

2024-re lehet internetje a világűrből Oroszországnak

Oroszországnak 2024-re lehet internetje a világűrből, a Szfera program keretében

- jelentette ki Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat vezérigazgatója a TASZSZ hírügynökség által hétfőn közölt nyilatkozatában. Rogozin szerint jövőre hétmilliárd rubelt (folyó árfolyamon mintegy 31 milliárd forintot) fordítanak a Szfera számára létrehozandó Szkif (Internet) és a Marafon űrszerkezet repülő prototípusainak megépítésére. Az internetes Szkif műholdat 2022-ben, a tárgyak internetét közvetítő Marafont pedig 2023-ban fogják felbocsátani.

A pénzeszközök második részét a 2024-ben pályára állítandó kommunikációs műholdak hordozórakétáinak megvásárlására fordítják. A műholdak biztosítása a digitalizációért felelős minisztérium, a hordozórakétáké pedig a Roszkoszmosz feladata.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018. június 7-én egy tévéműsorban tett bejelentést a Szfera programról. Elmondta: Oroszország több mint 600 kommunikációs és távérzékelő műhold felbocsátását tervezi.

Címkék: űr, internet, oroszország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.