Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2023. Szeptember 07. 11:44, csütörtök | PR
Forrás: (x)

3 tipp, amivel könnyedén felkészülhetsz a nyugdíjas éveidre

3 tipp, amivel könnyedén felkészülhetsz a nyugdíjas éveidre

A nyugdíjazás gondolata sokaknak ijesztő lehet. Viszont ez csak a régi sztereotípiáknak köszönhető, amihez ráadásul a korábbi társadalmak nem túl pozitív felfogása is hozzájárunk.

A nyugdíjazás viszont közel sem félelmetes, ráadásul egyáltalán nem muszáj, hogy az idős korhoz kössük. A nyugdíj globálisan más-más időszakokat jelent, van ahol sokkal jóval 65 év alatt mennek például nyugdíjba, ráadásul nincs kikötve, hogy nyugdíjasként ne dolgozhatnánk vagy ne alapíthatnánk például egy vállalkozást. Hogyan készüljünk fel tehát anyagilag és pszichésen arra, hogy egyszer nyugdíjasok leszünk?

Tudatos megtakarítások – kezdd el, amilyen korán csak lehet

Mondani sem kell, hogy a nyugdíjazás legsarkalatosabb kérdése egyértelműen az, hogy állami szinten mekkora lesz a nyugdíjunk. Ez manapság túl sok pozitívat nem ígér, ugyanis az állami nyugdíj akár 40-50 százalékkal kevesebb összeget is adhat havonta, mint az átlagos fizetésünk. Ez pedig igencsak jelentős életszínvonal csökkenést jelent. Ha meg szeretnénk ezt előzni, akkor mindenképp érdemes elkezdeni a megtakarításainkra gondolni, és alaposan kiépíteni a céljainkat is. Vannak olyan fiatalok, akik például a nyugdíjazásunk mellett egy vállalkozásban tervezik a kiegészítést. Ez sem rossz ötlet, viszont a mostani bizonytalan gazdasági helyzet megismétlődése egyáltalán nem garantálja azt, hogy nem jön közbe például egy másik nagy járvány, ami a cégünket is bedöntheti. Ezen kívül még számolnunk kell a technológiai változásokkal is. Ami ma remek ötlet, az lehet harminc év múlva már elavult lesz. Főleg igaz ez egy olyan kor hajnalán, ahol az Ai sok tudós és kutató szerint milliók munkáját fenyegetheti. Ne igyunk tehát előre a medve bőrére, kezdjünk el inkább a megtakarításon gondolkodni. Amennyiben nincsenek komolyabb ötleteink erre, már egy szimpla megtakarítási számla is megteszi. Viszont ha kizárólag a nyugdíjazásunk utána jövedelmünk a cél, akkor valamely három államilag támogatott nyugdíj előtakarékossági megoldás lesz az, amit érdemes választanunk. Az önkéntes magánnyugdíjpénztár például rendkívül olcsón, már akár havi pár ezer forintból is fenntartható, többféle portfóliót választhatunk, amelyben más hozamok és kockázatot foglalnak helyet. Ráadásul tíz év tagság után még ki is vehetünk a pénzünkből szabadon felhasználható összegeket. Ez tehát arra is jó megoldás, ha a rövid távú céljainkra is szeretnék félretenni. Ha pedig eszünkbe sem jutna hozzányúlni a megtakarításunkhoz a nyugdíjig, és természetesen akár havonta – legalábbis kezdetben – magasabb összegeket is hajlandóak vagyunk beáldozni a megtakarítás oltárán, akkor a nyugdíjbiztosítás lesz a legjobb megoldás. Itt nem csak egy szimpla életbiztosítást kapunk, hanem egy olyan megtakarítási felület is, ami a nyugdíjazásunkkor fog folyósítani. Mellette az elhalálozásunk és a lerokkanásunk esetén is folyósít, ezért többszörösen tudunk gondoskodni magunkról és a szeretteinkről. Természetesen a biztosításhoz más jellegű kiegészítőbiztosítások is kérhetőek. Ezért azok számára kifejezetten kedvező megoldás lehet, akik egyébként is szeretnének biztosítást kötni. Részletekért pedig érdemes a nyugdíjbiztosítási útmutatót átolvasnunk, ami segít a döntésben is. A harmadik lehetőség inkább azok számára javasolt, akik értenek a pénzügyekhez és szeretik is azokat kezelni. A nyugdíj előtakarékossági számlát szintén megtámogatja az állam a 20 százalékos adójóváírással, viszont itt a pénzügyi szakemberek helyett nekünk kell mindent kezelni. Mi adjuk el és vásároljuk meg az értékpapírokat, illetve a valutát ahhoz, hogy jó hozamunk legyen belőle.

Tudatos életmód – ha nyugdíjasként is fiatalosak akarunk lenni

Tény, hogy a mai fiatal generációk nyugdíjasként biológiailag sokkal fiatalabbnak fognak számítani, mint a jelenlegi és a korábbi generációk nyugdíjasai. Ezt több kutatás megállapította már. A javuló egészségügyi helyzet, a tudatosabb táplálkozás és persze a kemény fizikai munkákat egyre jobban kiváltó gépek mind azt hozzák magukkal, hogy egyre hosszabb lesz az életkorunk, egyre kevésbé betegszünk meg, és még külsőre is egyre lassabban öregszünk. Ez rendkívül jó hír a most még dolgozó generációk számára. Ráadásul a lelki habitus is nagy jelentőséggel bír. A felfogás változott az idős kort illetően, ami miatt pszichikailag is fiatalosabbak, dinamikusabbak lesznek a jövő nyugdíjba vonulói. Ez pedig azt jelenti, hogy a jövő 65 évese inkább lesz majd egy fitt negyvenesnek megfelelő korú, mint manapság. Viszont ez nem garantál mindent. Amennyiben nem figyelünk oda a megfelelő étkezésünkre, nem sportolunk eleget és állandóan stresszes életet élünk, ugyanúgy visszaeshet a dinamikánk. A stressz, az egészségtelen ételek és a mozgáshiány bizony öregít. Ha viszont sportolunk, jól eszünk és megtanulunk egyensúlyba lenni önmagunkkal, akkor nyugdíjasként is olyan energiánk és külsőnk lehet, ami kifejezetten fiatalos megjelenést és életet biztosít. A nyugdíj tehát nem valaminek a vége, hanem valami kezdete. Nyugodtan álmodozhatunk arról, hogy egy új vállalkozásba kezdjünk vagy nyaralni járjunk és felfedezni a világot. Ha tudatosan és egészségesen élünk, nincs okunk aggódni amiatt, hogy a nyugdíjas éveinkre gyengék, öregek és energiátlanok leszünk. Sőt, akkor fog csak igazán kezdődni a kaland, hiszen végre ráérünk majd azon céljaink megvalósítására, amikre korábban a munka miatt nem volt időnk! Merjünk tehát pozitívan gondolni a nyugdíjas éveinkre.

Pozitív hozzáállás – ne hagyd, hogy elérjen a kapuzárási pánik!

Sokaknak már maga a tény is rémisztő lehet, hogy egyszerűen a huszonéves korunk után, már végérvényesen belépünk a felnőttkorba és öregszünk. Viszont ez az öregedés egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lehetnénk kívül és belül fiatalosak. Álljunk pozitívan ahhoz, ahogyan telnek az évek. Hiszen nem muszáj öregedésként gondolni rá. Egyszerűen csak életszakaszokat váltunk, amelynek vannak sajátos jellemzői. Viszont ha teszünk a fiatalosságunkért: pozitívan gondolunk erre a változásra és egészséges életmódot élünk, akkor szinte észre sem vesszük a változásokat. Ahogyan már volt róla szó, a jövő idősei közel sem lesznek olyanok, mint az általunk ismert mai nyugdíjasok. Ezért inkább legyünk kíváncsiak arra, hogy mi hoz ebben a jövő. Nagy változások várnak ránk, annyi bizonyos, hiszen az utóbbi évtizedben teljesen más korszak kezdődött, ami kihat az emberi test öregedésére is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről