Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Február 09. 07:31, péntek | Belföld
Forrás: mti

4 százalék feletti gazdasági növekedés lehet idén

4 százalék feletti gazdasági növekedés lehet idén

A kormány az idén 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol

- mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár szerint a két tényező összességében az államadósság csökkenését eredményezi, és emellett a 2018-ra tervezett adóváltozások, illetve plusz kiadásteljesítések is reálisan megvalósulhatnak.

Megjegyezte, hogy januárban 192,8 milliárd forint pénzforgalmi hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere, amely az év egészét nézve az időarányos hiányt némileg ugyan meghaladja, eközben azonban két fontos folyamat zajlik. Az egyik az adóbevételek folyamatos növekedése, amelyet a reálgazdaság teljesítménye eredményez, a másik az uniós támogatások megelőlegezése.

Az év első hónapjában az állam 327 milliárd forintnyi kiadást teljesített az uniós programokra, bevételt viszont nem számolt el. Ha nem lenne ez a megelőlegezés, akkor a költségvetés 2018 januárjában nullához közel, sőt enyhe többlettel zárna - mutatott rá.

Banai Péter Benő kiemelte: úgy tudnak bővülni az állam bevételei, hogy a foglalkoztatottak számának és a kereseteknek a növekedése ellensúlyozza az adókulcs csökkentéséből fakadó hatást.

Sőt nemcsak ellensúlyozza, hanem a központi költségvetés bevételei még nőnek is a kulcscsökkentés ellenére - mondta.

Címkék: gazdaság, növekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.