Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. November 29. 23:05, csütörtök | Helyi

8.000.000.000 forinttal csökken a város adóssága

8.000.000.000 forinttal csökken a város adóssága

Jelentette ki Balog Zoltán, emberi erőforrások miniszter mai dunaújvárosi látogatásán, ezzel a 18 milliárd forintos adósság júniustól csökkenni fog.

Dunaújvárosba látogatott Balog Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere és megbeszélést folytatott dr. Dorkota Lajos országgyűlési képviselő és kormánymegbízottal, Cserna Gábor polgármesterrel, majd a városi intézmények, szervezetek vezetői és a sajtó nyilvánossága előtt mondott összegező véleményt csütörtökön (2012.11.29.).
Dr. Dorkota Lajos bevezetőként kiemelte: Kormánydöntés értelmében megszabadulhat 18 milliárd forintos adósságának 40%-ától Dunaújváros. Azaz fellélegezhet városunk és a hasonló helyzetben levő települések. Elkezdődtek az erre irányuló tárgyalások, a jövő év májusára szeretnénk konkrét szerződésben rögzíteni a megállapodást.

A városvezetés komoly munkát végzett

„Akkor van értelme valamibe beruházni, ha átlátható, világos rendszer érvényesül. Ez az adósságrendezés legfontosabb feltétele. A jelenlegi városvezetés ilyen szempontból nagyon komoly munkát végzett. Átlátható a gazdálkodás, világos, hogy mi mire megy el. Ettől kezdve az örökölt régi terhet valóban át tudjuk vállalni. Ebben tudunk segíteni és a jövőre nézve bízunk benne, hogy a gazdálkodás továbbra is így fog folyni, nem fogunk újabb csapdába beleesni” - mondta Balog Zoltán miniszter és nyomatékosan célzott a városukat terhelő adósság egy részének az elengedésére, majd azzal folytatta, hogy áttekintették nemcsak az adósság mértékét, szerkezetét is. Kitért arra, hogy az ötezernél kisebb lélekszámú településeknél átvállalják az adósság egészét és idén az év vége előtt megkötik az erről szóló szerződéseket.
A többi településnél május vége a tervezett határidő.

A három „fogság”

„Nem volt más választásunk” mondta az adósságügyekkel kapcsolatosan Balog Zoltán. A deviza-hitelesekre célzott: szinte bomba ketyegett az egyéni háztartások életében egész Magyarországon. Komoly szociális válság fenyegetett. Jelentős konstrukciókkal tudtunk a biztonság felé elmozdulni.
Az államadósság a másik nagy terület. Mind a költségvetési hiányt, mind az ország eladósodottságát csökkenteni tudtuk.
Az adósságcsapda harmadik területe az önkormányzatoké.
Ez a három „fogság” olyan szinten szorít bennünket, hogy nem halaszthatóak egyes döntések. Országjáráson is tapasztaljuk. Ami megdöbbent, nincs veszélyérzet! Ez nem látható! Leszámítva a devizahiteleket.
Olyan országban élünk – jegyezte meg - ahol alig vannak egymilliónál többen azok, akik nem totálisan eladósodott településen élnek. Ma a háztartások háromnegyedének a hónap végén nincs semmifajta megtakarítása, sokuknak ó a törlesztőrészletek terhe miatt.

Dunaújváros felfelé megy

Dunaújváros helyzetére térve az áttekintett szférák felölelik a minisztérium szinte egész portfólióját, beleértve az oktatást, egészségügyet, kultúrát, sportot, amelyekben Dunaújváros akár egészen erős is lehetne és az is lesz akkor, ha megszabadítjuk attól a tehertől, ami a múltnak a szomorú öröksége. Nevesítés nélkül célzott városunk sokmilliárdos beruházására, „amiért kinyílik a bicska az ember zsebében”. Több ilyen beruházás is van. De nyilván tovább kell lépnünk. Van itt egy olyan oktatási intézmény, számunkra egy fontos intézmény, a főiskola, ahol szintén ez a probléma. Lenne egy működőképes felsőoktatás Dunaújvárosban ahol komoly bővítésre és erősítésre is rászolgáltak. És megvan hozzá a megfelelő ipari háttér, amire lehetne a mérnököket .kibocsátani és közben ott van egy nagyon elhibázott konstrukció. Azt kell megnézni, mi van akkor, ha ezt az egyébként biztosan értelmetlenül és rosszul elvégzett beruházást levesszük róla? Akkor életképes, vagy nem. És ha életképes, akkor nem kell azt nézni, hogy kivel kéne integrálódnia. Akkor képes lesz magát önállóan fenntartani, valóban komoly képzési kínálatot nyújtani és ebben a régióban valóban erős felsőoktatási intézménnyé fejlődni.
Városunk nagyon pozitív erősségének tartotta a miniszter a sport ügyét, utalva a labdarúgás jelen állapotára is és megjegyezte: a társasági adókedvezménnyel jelentős forrásokat tudunk behozni a sportba.
A kormány nevében tett adósságrendezési ígéretet nyomatékosítva és a most esedékes fejlesztésre utalva így összegezett: „Dunaújváros fölfelé megy. Ahol az egészségügy, oktatás, meg a kultúra rendben van (a sportot is a kultúra részének tekintem) ott komoly perspektíva van. Csak le kell rúgni magunkról azt, ami komoly tehertétel. Gratulálok a városvezetésnek”

Egy Ady Endre idézet

Cserna Gábor elfogadta a kormány felajánlását, s megköszönte a miniszter támogatását. A rendszerváltás után ez a második legfontosabb esemény Dunaújváros történetében. Ezzel a mi városunk is lélegzethez jut, s lesz lehetősége a napi problémák megoldásán túl további feladatok ellátására is. Adyt idézve így méltatta polgármesterünk az adósságcsapdából szabadítást: „Csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek”
A helyi viszonyokat boncolgatva kitért arra, hogy a privatizált vasmű ukrán tulajdonosa kihátrált a sport támogatásából, s hogy az önkormányzat a sportlétesítmények fenntartásával erején felül támogatta mindmáig a város sportját, hogy Szepesi Attila gazdasági alpolgármester trükkjeire is szükség volt ahhoz, hogy a béreket ki tudják fizetni.

Főiskola igen, integráció nem!

Dr. Dorkota Lajos Dr. Dorkota Lajos pedig az alábbi gondolatokat osztotta meg a jelenlevőkkel: Nem győzzük hangsúlyozni, utolsó pillanatban kaptuk ezt a segítséget. Nem csak a mi városunk, szinte az összes önkormányzat. Helyenként már a bérfizetés került veszélybe. Kérdés, rosszul járnak-e, akik takarékosan gazdálkodtak. Nem. A kormány nem vizsgálja, miért keletkezett az adósság. Egyre több feladatot kaptak az önkormányzatok az államtól, de nem kaptak hozzá forrást. Tehát az adósság keletkezésének fő okát ismerjük. A segítség lehetővé teszi, hogy saját lábukra állhassanak az önkormányzatok. Mert az örökletes tartozás jó részét elengedjük.
A kormánymegbízott azt is megemlítette, hogy a miniszterrel történt tárgyalás során ígéretet kaptunk arra is, hogy hamarosan pont kerül a Vidámparkban kialakítandó műfüves pályák létrehozását támogató szerződés aláírására is. Zárszóként pedig ezt mondta:
A mai nap nem is csak pénzben mérhető legfontosabb eredmény a főiskolának ígért perspektíva. Talán egy éve az tartotta fenyegetés alatt a főiskolát az, hogy adott esetben integrálni kell. Szóba került feltételesen. Mi akkor is mondtuk, hogy nem. A Dunaújvárosi Főiskola műszaki képzést folytat, életképes, itt van a Hankook és különböző meghatározó vállalkozások, műszaki képzést erősíteni kell. Miniszter úr megnyugtatott, ha mi nem akarunk integrálódni, akkor ez lekerül a napirendről. Marad valóban az, hogy a főiskola a ppp-konstrukciót leszámítva életképes-e? Lesz egy önálló, fejlődésképes műszaki főiskolánk, a Paksi Atomerőműre és az itteni nagy cégekre Ez volt a mai nap egyik másik eredménye. Még egyszer, én is köszönöm!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.