Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2024. Február 10. 11:25, szombat | Helyi
Forrás: Dunaújváros MJV

90 év szép idő

90 év szép idő

Tamaskovits Sándorné, Vilma néni február első napján ünnepelte 90. születésnapját – ez alkalomból Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő látogatta meg őt a Barátság úti idős otthonban.

Vilma néni olyannyira örült, hogy többször dalra is fakadt vendégeinek.

– A Hajdú-Bihar vármegyei Monostorpályiban születtem 1934-ben. Édesapám alagút-és vasútépítő mérnök volt, édesanyám háztartásbeli, nagyanyám varrónő volt. Iskolába Romániában, Felsőbányán jártam, a Szatmári Irgalmas nővérek zárdájába – emlékezett vissza a 90. születésnapját ünneplő Tamaskovits Sándorné Vilma néni.

Azt mondta 1948-ban jött Magyarországra, azon belül is városunkba, ahogyan fogalmazott: egy jobb élet reményében.

– A 8. osztályt már itt fejeztem be, de úgy, hogy nem ismertem a magyar betűket, és abban az évben tanultam meg magyarul – tette hozzá Vilma néni.

Tanító szeretett volna lenni, de sajnos nem vették fel a képzőbe. Az olvasás szeretete azonban máig megmaradt.

– Amióta megtanultam magyarul, falom a könyveket, igazi könyvtáram van. Imádok olvasni, szeretem a magyar írókat. Még most is sokat olvasok. Én a régi írókat kedvelem, Mikszáth Kálmán a nagy kedvencem; egész könyvtáram van már. Meglepődnének, mennyi könyvem van. Nagyon szeretem a magyar nyelvet.

Vilma néni végül a kereskedelem felé vette az irányt, és ma már Dunaújvárosban kevesen vannak, akik nem ismerik a nevét, hiszen varrónőként a Modellházban dolgozott, ami egy konfekciós ruhabolt volt.

– Nagyon sok farmert varrtam, mert a családnak a farmereket is én varrtam, a téli kabátokat, mindent. A Dózsa 2. Gyermek konfekcióból mentem végül nyugdíjba, de dolgoztam a Kőműves utcai férfi konfekcióban is.

Vilma néninek két gyermeke, három unokája és egy dédunokája van. Másfél hónapja egészségügyi okokból költözött a Barátság úti Idősek otthonába, ahová hamar beilleszkedett, de mint mondta: neki nem nehéz kapcsolatot teremtenie másokkal.

– Nagyon szeretem a társaságot, szeretek énekelni. Társasági személy vagyok. Kérdezzék csak meg: olyan nóta esteket rendezek itt, az otthonban: igaz vagy nem igaz? – tette hozzá nevetve Vilma néni, majd dalra fakadt Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő előtt, akiknek búcsúzóul egy betyárnótát énekelt el.

Vilma néni szerint a hosszú élet titka a munka, és a fiataloknak is azt üzente: szeressék a munkájukat!

Kovács Cs. Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:21, kedd | Helyi

Pénzügy-deviza-bankközi-forint

Devizapiac - Gyengült kedden a forint

2024. Július 16. 10:16, kedd | Helyi

Jégkorong Erste Liga - A dán élvonalból erősít a Dunaújváros

A dán élvonalból érkező Mikkel Jensennel erősíti meg keretét a jégkorong Erste Ligában érdekelt Dunaújvárosi Acélbikák csapata.

2024. Július 12. 08:40, péntek | Helyi

ÁTVERÉS ÁTVERÉS HÁTÁN

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság nyomozói 33 rendbeli csalás elkövetése miatt folytatnak büntetőeljárást egy budapesti lakossal szemben.

2024. Június 25. 13:35, kedd | Helyi

ÁTVERÉS ÁTVERÉS HÁTÁN

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság nyomozói 33 rendbeli csalás elkövetése miatt folytatnak büntetőeljárást egy budapesti lakossal szemben.