Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Április 06. 20:37, hétfő | Helyi

A Bánki a „Technikumba” költözne

A Bánki a „Technikumba” költözne

A Bánki középiskolának a főiskola épületébe költözése már korábban felvetődött. A középiskolának azért - is - lenne jó, mert a Bánki épületének nyílászáróit már néhány évtizede cserélni kellett volna.

Maga az épület az önkormányzat tulajdona, de az összes felújítás és karbantartás az üzemeltető, a KLIK megyei szervezetének lett volna a dolga. Így múlt időben, mert nyártól az NGM-hez fog tartozni a Bánki, mint szakképzéssel foglalkozó középiskola. A helyzet jelenlegi állása szerint az épület felújítása az önkormányzatnak nem feladata, a KLIK már nem fog vele foglalkozni, az NGM pedig még nincs birtokon belül. A főiskolának is jól jönne a társbérlő. Régi téma, de aztán mindig valahol, valahogy megfeneklett.

A részleteket még tisztázni kell

Az új épületbe költözés azonban soha sem volt ennyire elérhető távolságban. Sétálunk a Bánki falai között. A vitrinben kupák, díjak – csak egy része- magyarázza Gyöngyössy Csaba igazgató. Mintegy igazolásul, hogy nagy múltú, nagy presztízsű az intézmény. Ahogy beszélgetünk, közben kicsengetnek, megtelnek a folyosók.

- Nem használhatatlan, még csak nem is rom az épület, de már ráférne egy nagy felújítás, hiszen az ablakok egy részét nem lehet már évek óta kinyitni, az üvegfalat is cserélni kellene, a villamos hálózat is elavult, s néhány mosdó is szépítésre szorul.
- Miért szorgalmazzák a költözést a főiskolára?
- Ki ne szeretne jobb, újabb környezetbe kerülni? Nem csupán a főiskola szabadon lévő A-épülete a vonzóbb, hanem szakmai együttműködésnek is újabb lehetőségei nyílnak. A többi között használhatjuk a főiskola laborjait is. A hasonló képzési profil is számos együttműködésre ad lehetőséget.
Gyöngyössy Csaba hangsúlyozza, hogy csak az épület lesz részben közös, a Bánki továbbra is önálló középiskola marad, s nem tagozódik be sem közvetve sem közvetlenül a főiskola szerkezetébe.
A Bánki igazgatója előtti rajzot nézem.
- Tervezzük, hogy mire hány és mekkora terem kell - mondja mintegy magyarázatul.
- Lesz elegendő?
- Úgy gondolom, hogy meg tudjuk találni az összes tanulócsoportunknak a megfelelő helyet. Természetesen azért nem ennyire egyszerű a helyzet, mert számos feltételt kell még tisztáznunk. A többi között a középiskolai résznek el kell különülnie, meg kell oldanunk a be- és kiléptetést. Ki kell alakítanunk étkezőt, biztosítanunk kell a diákjaink számára a menza lehetőségét, meg kell teremteni a mindennapos testnevelés feltételeit, és ami talán a legfontosabb, meg kell oldanunk a gyakorlati oktatás elhelyezését. A tantestülettel közösen veszünk számba minden olyan feladatot, ami tervezést, szervezést, döntést igényel.
- -Hogyan fogadják a kollégák?
- Természetesen izgatott várakozással , mert minden változással szemben van némi félelem is,
de pontosan tudják, hogy ott majd jobb körülmények között dolgozhatunk.
- Mikorra lehet belőle valami?
- Ha nem tornyosulnak elénk megoldhatatlan akadályok, akkor van realitása annak, hogy
szeptemberben már ott kezdjük az oktatást.
A fenntartójukkal ezt azért egyeztetniük kell, mint ahogy Gyöngyössy Csaba elmondta, ezek a
megbeszélések már folyamatban vannak. Szerencsére elképzeléseikhez támogatókat is találtak, Galambos Dénes országgyűlési képviselő és Cserna Gábor polgármester személyében.

Kölcsönös előnyökkel

Dr. András István, a Dunaújvárosi Főiskola rektora is úgy látja, hogy kölcsönös előnyökkel járhat az összeköltözés. Minden dunaújvárosi számára ismert, hogy az új épületszárny nem teljesen kihasznált. Mindemellett a PPP szolgáltatási díj fizetése jelentős terhet jelent az intézménynek. Az A-épületszárny oktatási célra alkalmas csak igazán. Ráadásul a Bánkival, mint műszaki szakképzést nyújtó intézménnyel természetszerű és tradicionális az együttműködésük.
- Úgy véljük, hogy a főiskola épületébe költözés első sorban a középiskolás diákoknak jelent előnyt, hiszen sokkal korszerűbb körülmények közé kerülnek. Többen közülük talán ezzel együtt kapnak közelebbi esélyt a felsőoktatásba való bekerülésre. Ezáltal jobban megőrizhetjük a régió műszaki értelmiségét. De kedvező a pedagógusoknak is, hiszen átoktathatnak a főiskolára és viszont. A szakmai kapcsolatok erősödése is a diákok érdekeit szolgálja.
Természetesen az átköltözés pénzbe kerül, s itt nem a fuvardíjról van szó. Leválasztani, egybenyitni kell a szükségleteknek megfelelően, s a Bánki tanműhelyében levő gépeket és berendezéseket is át kell telepíteni. Előzetes számítás szerint ez az összeg meghaladja a 30 millió forintot.

Dr. András István bizakodik:
- Bírálati szakaszban van egy olyan pályázatunk, amelyből finanszírozhatnánk az átköltözéssel járó költségeket. A mi intézményünk is előzetesen egyeztetett az elképzeléseinkről a fenntartóinkkal, elvi jóváhagyásuk birtokában dolgozzuk ki a részleteket.

Cserna Gábor, polgármester örömmel üdvözli a két intézmény elképzelését:
- Nagyon jónak tartom, hogy a Bánki a „Technikumba” költözne. Egy egész városrész kapta a főiskola elődjéről a nevét, most a középiskola még szorosabb kapcsolatba kerülne az intézménnyel. Nekem azt kell képviselnem, ami a dunaújvárosi fiatalok érdekét szolgálja, s az a kötelességem, hogy elősegítsem a terveik megvalósulását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.