Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2015. Május 01. 08:07, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

A bevándorlás szigorítását ígérik a britek

A bevándorlás szigorítását ígérik a britek

Az EU-munkavállalók bevándorlási szabályainak szigorítását ígérte a kormányzó brit Konzervatív Párt és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője is csütörtök este, a jövő heti választások előtti utolsó vitán.

David Cameron kormányfő és Ed Miliband, a Munkáspárt miniszterelnök-jelöltje a BBC által rendezett másfél órás műsorban a meghívott közönség kérdéseire válaszolt.

Cameron kijelentette: vissza kell térni ahhoz a rendszerhez, amelyben az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás nem terjed ki azokra, akik csak az EU-társállamok szociális ellátórendszerének szolgáltatásait akarják igénybe venni. A miniszterelnök szerint az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás elvének célja mindig is a munkavállalás volt, nem a fogadó ország jóléti juttatási rendszerének kihasználása.

Cameron a csütörtök esti vitaműsorban megerősítette a Konzervatív Párt négypontos szigorítási programját, amely szerinte alkalmas lesz az EU-társállamokból érkezők bevándorlásának korlátok közé szorítására.

Elmondta: ha ő marad Nagy-Britannia miniszterelnöke a jövő csütörtöki választások után, kormánya eléri, hogy a külföldi EU-munkavállalók ne folyamodhassanak érkezésük után azonnal munkanélküli ellátásért, és ha fél év elteltével sem sikerül munkát találniuk, haza kell térniük.

Azoknak, akik találnak állást Nagy-Britanniában, négy évig kell folyamatosan dolgozniuk és fizetniük a társadalombiztosítási hozzájárulást, mielőtt hozzáférnének a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.

Cameron szerint mindemellett a külföldi EU-munkavállalók a jelenlegi helyzettel ellentétben a jövőben nem vehetnének fel családi pótlékot, ha gyermekeiket nem hozzák magukkal Nagy-Britanniába.

Ed Miliband a Munkáspárt szigorítási terveiről elmondta: ha a jövő heti választások után a Labour alakíthat kormányt, a külföldi EU-munkavállalók érkezésük után "legalább" két évig nem vehetnek igénybe szociális juttatásokat. Emellett azoknak az uniós bevándorlóknak, akik a brit közszolgáltatási rendszerben helyezkednek el, meg kell tanulniuk angolul.

Miliband hozzátette: véleménye szerint valójában mindenkinek, aki Nagy-Britanniában kíván letelepedni és dolgozni, elő kellene írni az angol nyelvtudást.

A Munkáspárt mindemellett fellépne azon munkaadók ellen, akik a nagy-britanniai bérszínvonal alatti javadalmazásért alkalmaznak külföldi EU-munkaerőt. Miliband ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a jelenlegi konzervatív-liberális koalíció öt éve alatt egész Nagy-Britanniában mindössze két olyan munkaadó ellen indult büntetőeljárás, aki a törvényes brit minimálbérnél kevesebbért foglalkoztatott külföldi EU-munkavállalókat.

A Munkáspárt vezetője közölte: nem tartja előítéletes gondolkodásúnak azokat, akiket aggaszt a bevándorlás, mivel a bevándorlással kapcsolatos aggályok jogosak.

Miliband kijelentette ugyanakkor azt is, hogy katasztrófával érne fel, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból. Éppen ezért a Munkáspárt - a konzervatívoktól eltérően - nem szándékozik minden áron népszavazást tartani a brit EU-tagságról, csak abban a "valószínűtlen" esetben, ha London további sarkalatos döntési jogköröket lenne kénytelen átadni Brüsszelnek - mondta a Labour vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 14. 17:02, vasárnap | Külföld

Rekordnagyságú területen pusztított erdőtűz az idén Európában

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint.

2022. Augusztus 14. 12:04, vasárnap | Külföld

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés

2022. Augusztus 14. 06:00, vasárnap | Külföld

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.

2022. Augusztus 13. 18:08, szombat | Külföld

Enyhíti a korlátozásokat az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban