Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2016. Június 29. 10:10, szerda | Külföld
Forrás: mti

A Brexit felerősítheti a kelet-közép-európai térséget

A Brexit felerősítheti a kelet-közép-európai térséget

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint akár a Magyarországot magában foglaló kelet-közép-európai térség felértékelődéséhez is vezethet a Brexit, vagyis ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból (EU).

Tamási Anna az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában elmondta, hogy az egyik forgatókönyv szerint Németország vezető szerepe válik még hangsúlyosabbá. Amennyiben azonban a németek "visszariadnak a túlzott hatalombirtoklás látszatától", akkor "politikai vákuum" alakulhat ki, Franciaország és a déli tagállamok irányába tolódhatnak el az erővonalak, ez pedig Kelet-Közép-Európa felértékelődését is magával vonhatja.

A szakértő hangsúlyozta: a német gazdaság erősen exportorientált. Németország szoros kereskedelmi kapcsolatot ápol az Egyesült Királysággal, amelynek területén több mint 2500 céget működtet, ezért a németek érdeke az, hogy minél előbb lezáruljanak a Brexit-tárgyalások, és így minél rövidebb legyen az az időszak, amíg bizonytalan a szigetország jövője.

Tamási Anna arról is beszélt, hogy a német identitásnak fontos része az európai integráció, ezért Németország mindent elkövet majd annak érdekében, hogy összetartsa az unióban bennmaradó "huszonheteket".

Nagy-Britanniában csütörtökön tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az EU tagja maradjon-e. A hivatalos végeredmény szerint a referendumon részt vett brit választók 52 százaléka voksolt a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 14. 17:02, vasárnap | Külföld

Rekordnagyságú területen pusztított erdőtűz az idén Európában

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint.

2022. Augusztus 14. 12:04, vasárnap | Külföld

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés

2022. Augusztus 14. 06:00, vasárnap | Külföld

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.

2022. Augusztus 13. 18:08, szombat | Külföld

Enyhíti a korlátozásokat az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban