Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 21. 13:28, szerda | Külföld
Forrás: MTI

A csapodár Petraeus bűnöző? - Bűncselekmény a házasságtörés 23 amerikai tagállamban

A csapodár Petraeus bűnöző? - Bűncselekmény a házasságtörés 23 amerikai tagállamban

Amikor David H. Petraeus, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA főnöke lemondott, mert kiszivárogott házasságon kívüli kapcsolatának titka, abban mindenki egyetértett, hogy bár nem volt helyes a félrelépés, azért mégsem történt bűncselekmény. Holott éppen saját szűkebb hazájában, Virginia államban - hasonlóan további 22 szövetségi tagállamhoz - a házasságtörés törvénysértésnek számít az egykoron a szexualitást kizárólag a házasságban engedélyező amerikai törvénykezés maradványaképpen.

Az érintett államok többségében a megcsalás a vétség jogi kategóriájába tartozik, de néhány helyen - például Massachusettsben, Michiganben, Oklahomában és Wisconsinban - kifejezetten bűncselekmény, noha nemigen ítélnek el senkit e törvény alapján. A fegyveres testületekben súlyos büntetés járhat érte, de főképpen más, nagyobb kihágások súlyosbító körülményeként.
A házasságon kívüli viszony büntethetősége tipikus példája az amerikai különcködő hajlamnak: gyakorlatilag a világ minden fejlett ipari államában a házasságtörés nem büntetőjogi kategória.

Az ószövetségi időkig nyúlik vissza

Más, szexualitáshoz köthető tagállami jogi kategóriákhoz (homoszexualitás, bujálkodás, erőszak) hasonlóan a házasságtörés büntethetőségének története az ószövetségi időkig nyúlik vissza, amikor a főbenjáró bűnök legalább részben a férfi tulajdonára vonatkoztak. Peter Nicolas, a Washingtoni Jogi Egyetem oktatója szerint a házasságtörés (angolul: adultery) fogalma a latin eredetű "hamisítás" (adulteration) kifejezésből ered, ebből következik a családi vérvonal "hamisítása", azaz "beszennyezése" egy nő házasságon kívüli kapcsolatával.
Sok szövetségi állam mára törölte törvényei közül a házasságtörés tényállását, mint ahogy a szodómiát és a bujálkodást - vagyis két nem házas, felnőtt személy közötti szexuális aktust - is, különösen a 2003-as legfelsőbb bírósági döntést követően, amikor a Lawrence kontra Texas állam perben felülbírálták az azonos nemű felnőttek között konszenzusos szex texasi büntethetőségét, és ezzel legálissá tették a homoszexualitást az Egyesült Államok minden államában. Az a kérdés azonban továbbra is nyitott maradt, hogy miként érinti mindez a házasságtörés büntethetőségét, mivel az másoknak - a házastársnak vagy a gyerekeknek - okozhat kárt. A Lawrence-döntés óta mindenestre sok bíróság hivatkozott a házasságtörési törvények alkotmányos mivoltára.
Melissa Murray, a Kaliforniai Egyetem jogprofesszora szerint azonban "a legtöbb bíróság a Lawrence-ügy fényében nagy ívben elkerüli ezt a tényállást".
"Nyitott kérdés, hogy a házasságtörés - még ha csak a törvénykönyvekben is - büntetőjogi kategória maradhat-e 23 államban és a társult területeken. Senki sem fog ugyan börtönbüntetést kapni miatta, de a válási, gyermekelhelyezési és akár munkaügyi perek során felhasználhatják" - fejtette ki a The New York Times című napilapnak.

A törvények csak lassan válaszolnak

A lemondott CIA-főnök nyugalmazott tábornok, aki katonai nyugdíjban részesül, tehát továbbra is a katonai törvények vonatkoznak rá. Azok pedig tiltják a megcsalást.
Diane H. Mazur, a Floridai Egyetem jogi karának professzora, a légierő egykori tisztje szerint azonban annak az esélye nulla, hogy a tábornokot visszahelyezzék aktív szolgálatba csak azért, hogy haditörvényszék elé állíthassák házasságtörésért. Hasonlóképpen irreális, hogy Virginiában állítsák ugyanezért polgári bíróság elé.
"Ez csak a legelképzelhetetlenebb súlyosító körülmények esetén volna lehetséges" - mondta.
Annak a kutatásnak az eredménye szerint, amelyet Murray professzor folytatott a szexualitás törvényi szabályozásáról, ezek a szabályok azon a képzeten alapszanak, hogy a szex csak házasságon belül legális, a büntetőjog pedig csak a házasságnak mint a szexualitás egyetlen helyének a társadalmi elvárását képezi le. Minden más körülmény - nyilvános helyen végzett szexuális tevékenység, azonos neműek közötti kapcsolat vagy a megcsalás - a házasság elleni erőszak.
"Ma azonban olyan korban élünk, amikor a szexualitás nem korlátozódik a házasságra, ám a törvények csak lassan válaszolnak erre. Persze ettől még mindig szeretjük a házasságot. Senki sem fogja soha azt mondani, hogy a házasságtörés helyes cselekedet" - magyarázta.

Címkék: Színes-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése