Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. December 20. 17:05, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A felek azon dolgoznak, hogy a két új paksi blokk 2029-2030-ban áramot termeljen

A felek azon dolgoznak, hogy a két új paksi blokk 2029-2030-ban áramot termeljen

Az orosz és a magyar fél is azon dolgozik, hogy 2029-2030-ban a paksi atomerőmű két új blokkja villamosenergiát termeljen Magyarországon

- hangsúlyozta Alekszandr Merten, a Roszatom érdekeltségébe tartozó ASZE mérnöki vállalat alelnöke, a Paks II. projekt igazgatója hétfőn háttérbeszélgetésen, Budapesten.

Kiemelte, egyértelműen látszik a haladás az építési területen, ahol folyik a felvonulási épületek kivitelezése, köztük a betonüzem, az acélszerkezet-szerelő üzem, a raktárak kialakítása, a közművek kiépítése, a talajelőkészítés. A Paks II. társasággal együttműködve folyamatosan végzik az engedélyezéshez szükséges dokumentációs munkákat, és várják a létesítési engedélyt.

Hangsúlyozta, a Roszatom a Paks II. projekt kivitelezése mellett erősíti piaci pozícióját Magyarországon, egyebek közt magyar partnerekkel vegyesvállalatok alapításán dolgoznak az atomenergiához kapcsolódó különböző területeken, köztük az egészségügyben is.

A Roszatom regionális vezetője utalt arra, hogy kedvező tapasztalatot szereztek eddigi vegyesvállalati partnereikkel, köztük az MVM-csoporttal, például a szervízszolgáltatásban.

Alekszandr Merten kitért arra, hogy az energiaárak növekedése idején is képes az atomenergia olcsón energiát előállítani, és ezzel hozzájárul a fenntarthatósághoz.

Kiemelte, az Európai Unióban Magyarország vezetőszerepet játszik az atomenergia használatában és fejlesztésében Franciaországhoz hasonlóan, és a V4-országok is aktívan fejlesztik az atomenergia-használatot.

Címkék: atomerőmű, paks

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.