Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2015. Július 13. 08:16, hétfő | Helyi

A "házasság" már megköttetett

A

Modell értékű együttműködés a Dunaújvárosi Főiskola és a dunaújvárosi Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola között.


Egyedülálló Integrált Szakképzési Központ létrehozását határozta el Dunaújváros meghatározó felsőoktatási és szakképzési intézménye, a Dunaújvárosi Főiskola és a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola, új nevén: Dunaújvárosi SZC (Szakképzési Centrum) Bánki Donát Gimnáziuma és Középiskolája
Az országosan is példaértékű kezdeményezés keretében a szakképző iskola a főiskola „A” épületébe költözik, melynek anyagi feltételeit a főiskola az EMMI Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap e célra benyújtott és elnyert pályázata biztosítja. A projekt sikere ezáltal nagymértékben köszönhető az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkárságának pozitív hozzáállásáért, támogatásáért.

Az így létrejövő partneriskolai együttműködés kiszélesíti az oktatásban és a kutatás-fejlesztésben lévő lehetőségeket és jobb körülményeket teremt a szakképzésben. Az Integrált Szakképző Központ szakmai programjának fejlesztése számos közös projekttel gazdagítja a régió K+F+I életét.

Fontos tudni, hogy a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Gimnáziuma és Középiskolája nem gyakorló iskolaként működik majd, hanem önállóságát megtartó, és a felsőoktatáshoz, valamint az iparhoz szorosan kötődő képzési helyként, amely már a középfokú oktatásba frissen belépett diákoknak is tud életpálya modellt kínálni. Az Alkalmazott Tudományok Egyeteme címre esélyes Dunaújvárosi Főiskola minden diplomás képzésében bevezette a kooperatív-duális modellt, széleskörű vállalati kapcsolatrendszerére alapozva használható és piacképes tudással vértezi fel a jövő szakembereit.

A 2015/2016-os tanévtől, vagyis szeptembertől megvalósuló együttműködés főbb előnyei:

• Az integrált szakképző központ többszintű oktatást valósít meg, a középiskolától a főiskolai alap és mesterképzéseken keresztül, a kooperatív-duális képzés rendszerében.
• A végzett szakemberek helyben, akár a főiskola partnercégeinél is találhatnak munkát, így helyben maradnak, megőrizve az értelmiséget.
• A szakközépiskola az eddigieknél lényegesen jobb feltételek között, a campus területén belül, modern, XXI. századi körülmények között működik majd.
• Az együttműködés stabil életpályamodellt biztosíthat a pályaválasztók számára.
• A megújuló képzési módszerek alkalmazkodnak a piac igényeihez.
• A tehetséggondozásban új dimenziók nyílnak.
• A Dunaújvárosi Főiskola laborparkjának, kutatási tereinek innovatív, szakképzési célú igénybevételére nyílik lehetőség.

Az integrált szakképzési központ létrehozását kiemelkedően támogatta dr. Dorkota Lajos a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke, dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, dr. Czomba Sándor, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, dr. Galambos Dénes a térség országgyűlési képviselője és Cserna Gábor Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.