Városlista
2022. július 6, szerda - Csaba

Hírek

2015. Június 17. 07:20, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A K2 meghódítására készül Varga Csaba és Suhajda Szilárd

A K2 meghódítására készül Varga Csaba és Suhajda Szilárd

A világ második legmagasabb hegycsúcsa, a 8611 méter magas K2 oxigénpalack nélküli meghódítására készül a nagyváradi Varga Csaba és a békéscsabai Suhajda Szilárd.

A két hegymászó szerdán indul el Budapestről a mintegy két hónapos expedícióra.

A két hegymászó az Abruzzi-sarkantyún keresztül próbál majd feljutni a Karakorumban található csúcsra, a tervek szerint július végén, augusztus elején. A Pakisztán területén található K2-re magyar mászó még nem jutott fel.

Az amúgy építész Varga Csaba az MTI-nek kedden elmondta: a tervek szerint két hét múlva érik el a mintegy ötezer méter magasan fekvő alaptábort. A csúcstámadás nyolcezer méterről, a negyedik táborból indul. A hegymászó elmondta, hogy bár fizikailag és mentálisan is felkészültnek érzik magukat, az időjárás nagyban befolyásolhatja sikerüket. A hegynek saját mikroklímája van, így előfordulhat, hogy a környéken nagyon jó idő van, de a K2-n viszont vihar - fűzte hozzá.

Varga Csaba felidézte, tavaly - a végül sikeres Broad Peak-csúcstámadás alkalmával - babonázta meg őket a K2 híres piramis formája, ekkor döntötték el, hogy amennyiben lehetőségük adódik, megpróbálnak felmenni. "Mi lehetnénk az első magyarok, akik feljutnak a csúcsra" - hangsúlyozta. Kiemelte, hogy számára fontos üzenete van az expedíciónak: példát mutatni, és bebizonyítani, hogy nincs lehetetlen, a Kárpát-medencében és a szerte a világban élő magyarság mindent meg tud csinálni. Emellett fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet az elszakított területeken élő, köztük az erdélyi és a partiumi magyarság élni akarására, a szülőföldön való megmaradás fontosságára.

Suhajda Szilárd szerint a K2 "gyönyörű hegycsúcs", és akik már látták élőben, értik, miért babonázza meg az embert. Mint mondta, "a hegymászóban megfogalmazódik az a vágy, hogy szeretne visszatérni, megvetni a lábát a hegyen, megmérettetni magát". Rámutatott, hogy a K2 az egyik legnagyobb kihívás a hegymászók számára, különösen oxigénpalack nélkül, és az is különlegessé teszi, hogy magyar mászónak még nem sikerült meghódítani a csúcsot.

Kiemelte, a legfontosabb cél, hogy épségben visszatérjenek, emellett bíznak abban, hogy a magyar mászósportot is képviselni tudják. Kitért arra, hogy a félelem természetes része a felkészülésnek és az útnak, hiszen a K2 köztudottan veszélyes hegy, amit a szomorú statisztikák is alátámasztanak. A félelmet azonban megtanulták kezelni, és része a felemelő érzésnek, amely elönti az embert a felhők fölött - fogalmazott.

Suhajda Szilárd elmondta azt is, hogy felemelkedőben van egy nagyon ambiciózus, fiatal mászógeneráció, amelynek tagjai szép eredményeket érhetnek el a világ legnagyobb hegységeiben, a legnagyobb magasságokban.

A két hegymászó 2014-ben a Kína és Pakisztán határán fekvő, 8051 méter magas Broad Peak - eredeti nevén K3 - hegycsúcsot mászta meg sikerrel, Varga Csaba 2013-ban feljutott a 8035 méter magas Gasherbrum II. csúcsára is.

Címkék: hegymászó, k2

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 06. 18:03, szerda | Belföld

Rekordösszegű kárkifizetéseket is hozhat az idei viharszezon

Az idei viharszezon felénél, a május-júniusi adatok szerint 39 ezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz, a kárösszeg pedig 4,6 milliárd forint,

2022. Július 06. 17:09, szerda | Belföld

Nőtt a Balatonra vonatozók száma

Június közepétől jelentős kínálatbővítést hozott a főszezoni vasúti menetrend, a rekkenő hőség és a tóparton is beinduló fesztiválszezon nagyot dobott a balatoni vonatok forgalmán

2022. Július 06. 15:01, szerda | Belföld

Nagyszabású rajtaütést tartott a NAV - videó

Több mint egymillió szál adózatlan cigarettát, rengeteg Elf Bart, Heetset, vágott dohányt, potencianövelő tablettákat és kábítószergyanús anyagot is találtak a pénzügyőrök egy nagyszabású fővárosi akció során

2022. Július 06. 11:55, szerda | Belföld

Megtalálták a Kis-Dunában elmerült második BVOP-s áldozatot is

Megtalálták a büntetés-végrehajtás (bv) 29 éves, hivatásos állományú tagjának holttestét Rácalmásnál, a Kis-Dunában - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.