Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2016. Január 18. 07:52, hétfő | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

A közel-keleti helyzetről egyeztetnek hétfőn az uniós országok külügyminiszterei

A közel-keleti helyzetről egyeztetnek hétfőn az uniós országok külügyminiszterei

Tanácskozást tartanak hétfőn az európai uniós tagállamok külügyminiszterei, az ülésnek elsősorban a szíriai és az iraki helyzet kérdése lesz a középpontjában - közölte egy magas rangú EU-diplomata Brüsszelben.

A külügyi tanács keretében két informális munkareggelire is sor fog kerülni: az egyiket Magyarország és Ausztria szervezi közösen, a másikat pedig Dánia. Előbbin a macedón, utóbbin az ukrán külügyminiszter vesz részt.

Ukrajna meghívásával EU-források szerint újabb lendületet kívánnak adni az ukrán reformfolyamatnak, illetve demonstrálni szeretnék, hogy az Európai Unió komolyan gondolja a reformok támogatását és ehhez eszközöket is biztosít. Egy név nélkül nyilatkozó illetékes ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy az unió a valaha volt legnagyobb pénzügyi támogatását Ukrajnának folyósítja.

A külügyminiszterek ezután a szíriai helyzetről fognak tárgyalni, azon belül is a bécsi egyeztetések folytatásának lehetőségeiről.

Ezt Irak témája követi: a tárcavezetők megvitatják, hogy milyen módon lehetne a leghatékonyabban támogatni az egyes értékelések szerint a széteséshez közelítő iraki államot. Az iraki válság súlyosbodása a térség stabilitása szempontjából katasztrofális következményekkel járna, fokozná a környező országokra és Európára nehezedő migrációs nyomást.

Az informális munkaebéden a jordániai diplomácia vezetője vesz részt, utána pedig az ukrán válságról tanácskozásnak az uniós külügyminiszterek.

Címkék: eu, közel-kelet, unió

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 15. 12:01, hétfő | Külföld

A koronavírus-fertőzöttek száma 590,3 millió, a halálos áldozatoké 6,435 millió

Világszerte 590 307 399 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 435 537 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggel frissített adatai szerint.

2022. Augusztus 15. 09:54, hétfő | Külföld

Teherautó hajtott a tömegbe Pennsylvaniában, halálos áldozat és több sérült is van

Jótékonysági rendezvényre összegyűlt tömegbe hajtott szombat este egy kisteherautó Pennsylvania államban, egy ember meghalt, többen megsérültek, az autós később megölt egy nőt - közölte a rendőrség.

2022. Augusztus 14. 17:02, vasárnap | Külföld

Rekordnagyságú területen pusztított erdőtűz az idén Európában

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint.

2022. Augusztus 14. 12:04, vasárnap | Külföld

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés