Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. November 27. 21:14, csütörtök | Helyi

A közgyűlés célkeresztjében a DVCSH Kft., de lehet visszaút

A közgyűlés célkeresztjében a DVCSH Kft., de lehet visszaút

Több rázós és sokakat érintő döntés. Hogyan tovább sportuszoda, építkezés a Dózsa Mozi előtt, megemelt építményadó és étkezési díjak, mi lesz a Bánkival, halasztás a Dunaújvárosi Vegyeskar ügyében.

A DVCSH Kft. kommunikációfóbiája

Amint az borítékolható volt, a közgyűlés 28. napirendi pontja – illetve a DVCSH Kft. és az önkormányzat közötti egyre rosszabb viszony – adta meg az alaphangot már az 1. napirendi pont (polgármesteri beszámoló) esetében is.
Szabó Zsolt rákérdezett, hogy miért nem kapták meg a képviselők az előző közgyűlés alkalmával Pintér Tamás által kért tájékoztatót az önkormányzat és a DVCSH Kft. közti vita lényegéről és összefüggéseiről. A továbbiakban Pintér Attila is hiányolta az ígért helyzetelemzést. Mindezekre Szepesi Attila gazdasági alpolgármester válaszolt. Előzetesen méltatta azt a műszaki és szakmai munkát, amit a cég szakemberei végeznek. Azután következett a DE! Nem állapot, hogy a város, a többségi tulajdonos nem lát bele a cég működésébe, a számtalanszor kért költség- és egyéb adatokat sohasem kapta meg. Valós tény, hogy megromlott a viszony a DVCSH Kft, az Energott Kft. és az önkormányzat között. Jelenleg 7 bírósági per van zajlik. Hiába indítványoztuk, hogy üljünk le, tárgyaljuk meg a vitás kérdéseket, csak írásbeli, olykor kifogásolható hangnemű válasz érkezett. Hiába szerepel a DVCSH Kft.-t érintő téma a közgyűlés napirendjén, az utóbbi időben sohasem jelent meg a cég vezetője, aki válaszolhatott volna a felmerülő kérdésekre. Több hozzászólása alkalmával is kifejtette a gazdasági alpolgármester, hogy kész tárgyalni a vitatott ügyekről, ha hajlandóságot mutatna erre a cég. De többségi tulajdonosként nem fogadhatja el a jelenlegi helyzetet. Kilátásba helyezte az uszodára vonatkozó közgyűlési döntések visszavonását arra az esetre, ha sikerül megegyezni.
A 28. napirendi ponthoz érve záporoztak a további kérdések, többek között arról is, hogy a múltkori, az áramszámla kifizetetlensége miatti áramszünetet ki és miként rendezte. Igaz-e, hogy a gázmotoros erőmű áramával üzemel az uszoda? Cserna Gábor polgármester utólagos írásbeli választ ígért, mert a részletekről nem volt tudomása. Szepesi Attila újfent kifogásolta, hogy nincs jelen a közgyűlésen senki a DVCSH Kft.-től. A továbbiakban a megoldásról folytatódott a vita, mert Cserna Gábor polgármester a történtek után idén november 6-án felmondta a DVCSH Kft.-vel az uszoda üzemeltetéséről szóló szerződést. A továbbiakban a közgyűlés úgy döntött, hogy a sportuszoda üzemeltetésével az Uniszol-Létesítménygazdálkodási Zrt.-t bízza meg 2014. december 8-tól kezdődően a versenyeztetési eljárás alapján a nyertes ajánlattevővel kötendő szerződés hatályba lépéséig, egyedejűleg az üzemeltetéshez támogatást is biztosítva. Továbbá a közgyűlés ajánlattételi felhívást kíván közzétenni a Fabó Éva Sportuszoda 3 év határozott időre történő üzemeltetésére vonatkozóan.

Mi lesz a Bánki Donát középiskolánkkal?

Visszatérve az első napirendi ponthoz, Szabó Zsolt azt is kifogásolta, hogy bezárják a Bánki Donát Szakközépiskola és Gimnázium gimnáziumi osztályait, ami kihúz egy lépcsőfokot a város jövőjéből, a gyerekek boldogulásából, hiszen az ott végző diákok 90 százaléka a felsőoktatásban folytatja tanulmányait. A Bánki kórusa a város kulturális életének meghatározó szereplője, amely valószínűleg megszűnik. Cserna Gábor polgármester nyomban reagált a sajtó által generált hírre, megjegyezve, hogy a köznevelési törvény még kormány által meg nem tárgyalt tervezete a híresztelés alapja. Az ügy még nem került a Parlament elé. A szakképzés erősítése egyébként a szakmai cél, de döntés még nem született.
Visszatérve a közgyűlési munka kezdetéhez: három napirendi pont levételéről döntött a testület, közte a jövő évi költségvetés elfogadása utánra halasztotta az Egészségmegőrzési Központ ágazati béremelésből kimaradt közalkalmazottai illetménykiegészítést, felvett sürgősséggel két új napirendi pontot. Az egyik: a Közbiztonsági és Társadalmi Kapcsolatok bizottságának egyik külső szakértő tagja visszamondta megbízatását. Helyére Mészáros Lászlót választotta meg a közgyűlés. A másik: a megyei katasztrófavédelem pótlólagos biztonsági fejlesztésre kötelezte a Jégcsarnokot esetleges ammóniaömlés esetére. Ez ammóniamosó gázlekötő rendszer kiépítése, szélzsák, jelzőrendszer stb. A kötelezés teljesítése nem a létesítmény üzemeltetőjének (uniszol Zrt.) feladata, ezért a közel 2 millió forint költséget az önkormányzatnak kell biztosítania. Amiről azért kellett sürgősséggel dönteni, mert nemzetközi junior bajnokság színhelye lesz decemberben a jégcsarnok.

Öt hónapig építkezés a Dózsa Mozi előtt

Szakállasnak tekinthető ügy a Dózsa Mozi előtti térre nyíló Corner-Trade Kft. kérelme, amely vendéglátó egységének térszint alatti bővítésére irányul. A több fordulós egyeztetési eljárás a közgyűlés csütörtöki döntésével befejeződött. Hozzájárult a testület ahhoz, hogy a cégtulajdonos bérbe vegyen 100 négyzetméter térszint alatti közterületet 15 évre havi 15 ezer forint bérleti díj ellenében. E döntéssel elkezdődhet az építési engedélyezési eljárás, amelynek jogerőre emelkedésétől kezdődik a 15 éves időtartam. Maga az építkezés a Dózsa Mozi előtti tér egy részét veszi igénybe. A beruházás nettó értéke a tájékoztató szerint nettó 51 millió forint, időtartama 11 hónap. Ebből a bontás és építés 20 hetet vesz igénybe. A Corner-Trade Kereskedelmi, Szolgáltató Kft. a pinceszinti bővítés után vállalja saját költségén a felszínen az eredeti burkolati szinek és burkolatok visszahelyezését, hogy a tér jelenlegi arculata ne módosuljon. A térszint alatti konyhabővítés négy új munkahelyet fog jelenteni. Az is szerepel a tervezetben, hogy a konyha elhasznált levegőjét kivezetik a meglevő szellőzőakna révén az épületek tetősíkja fölé.

Nő az építményadó - további helyi rendeletek

Módosította az építményadóról szóló helyi rendeletét a közgyűlés, noha az ellenzéki képviselők sokallották az itteni kis és középvállalkozók további terhelését és közölték: nem szavazzák meg az előterjesztést. A többség a kisebb adóemelést jelentő változatot támogatta. Így a garázsok évi adója négyzetméterenként 200-ról 250 forintra emelkedik, de a 200 m²-nél nagyobb alapterületű garázsok esetében ez 300-ról 350 forintra változik. A kereskedelmi egységek, szállásépületek m²-enkénti adója 50, de 800 m² feletti alapterületnél 100, és 1000 m² felett 200 forinttal emelkedik m²-enként. Az irodai épület műterem, egyéb nem lakás céljára szolgáló épületek adómértéke jövőre az előbbiekhez hasonló mértékben emelkedik.

Az infláció mértékével emelkedik jövő évtől az óvodai, iskolai étkeztetés és a szociális ágazat (idős otthonok étkezési díja és ebből következően a térítés összege. Így az óvodai étkeztetés napi térítési díja forintban 327+áfa, általános iskolai napközi 405+áfa, általános iskolai ebéd 276+áfa, középiskolai ebéd 294+áfa, középiskolai kollégiumi díj 676+áfa, ESZI 522+áfa.

Helyi rendeletben rögzítette a közgyűlés az év első dunaújvárosi újszülöttjének 300 ezer forint összegű támogatását, és azt hogy e támogatás közterheit magára vállalja az önkormányzat.

Meghívó és tanácskozási jog 3 fogyatékos szervezetnek

Módosította a közgyűlés saját szervezeti és működési szabályzatát, amelynek két része kiemelést érdemel. Az egyik szerint három fogyatékos szervezet, így az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete képviselője a Közbiztonsági és Társadalmi Kapcsolatok bizottságának; a Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület képviselőjét a Szociális, Egészségügyi és lakásügyi bizottságának és a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Ifjúsági Egyesülete képviselőjét a Városüzemeltetési Környezetvédelmi és Turisztikai bizottságának üléseire kap meghívást és tanácskozási jogot. A másik változtatás a korábbi SZMSZ-ben meghatározottnál több, három tanácsnok megválasztását tette lehetővé (a tanácsnok felügyeli a képviselő-testület által meghatározott önkormányzati feladatkörök ellátását). A közgyűlés megválasztotta Gál Roland közgyűlési képviselőt Közbiztonsági Tanácsnoknak, Nagy Zoltánné képviselőt Idősügyi és Szociális Tanácsnoknak, Pintér Tamás képviselőt pedig Városüzemeltetési Tanácsnoknak.

Sportszervezetek támogatása: IGEN! Titánok pályaépítése: NEM!

Pályázatot hirdetett az önkormányzat a sportszervezetek létesítménybérleti díjainak 2015. évi támogatására. E pályázatok eredményeit, a támogatások mértékét most hagyta jóvá a közgyűlés. Nemleges döntést hozott a testület a Titánok Utánpótlás Football Club Nagyvenyim kérelméről. A nagyvenyimi szervezet elnyert mintegy tízmillió forint pályázati támogatást élő füves sportpálya kialakítására, ám azt (mert nincs máshol hely) a Lorántffy Zsuzsanna szakközépiskola Kádár völgyi pályáihoz illesztve szerették volna megvalósítani. A közgyűlési elutasítás oka, hogy a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi törvény alapján nem járulhat hozzá az ingatlanra vonatkozó elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzéséhez a Magyar Labdarúgó Szövetség javára.

Elodázva a Dunaújvárosi Vegyeskar kérelme

A Dunaújvárosi Vegyeskarnak szeptember végéig vissza kellett volna fizetnie a New York-i fellépéshez nyújtott 3 millió forint – visszatérítendő – önkormányzati támogatást, ám ezt nem tudta teljesíteni. Egy cég biztosra ígért szponzorálása elmaradt. A vegyeskar vezetője kérte az önkormányzati támogatás nem visszatérítendővé alakítását, ám az utólagos módosításnak jogszabályi akadálya van. Tóth Kálmán, Szabó Zsolt kiállt a vegyeskar kisegítése mellett, Szepesi Attila szerint megérdemelte volna a kórus a nem visszatérítendő támogatást, de eredetileg azt kellett volna kérni. A vitában kiderült, hogy az amerikai fellépés nyomán 2016-ra meghívták a vegyeskart svájci és franciaországi fellépésre. A közgyűlési döntés végül 2015. április 30-ra módosította a visszafizetés határidejét. De elhangzott egy olyan ígéret, hogy addig megkeresik a módját, hogyan tudják kisegíteni nehéz helyzetéből a Dunaújvárosi Vegyeskart, mert megérdemli.

Megváltozott háziorvosi, fogorvosi körzetbeosztások!

Újraszabályozta a közgyűlés az alapellátáshoz tartozó háziorvosok, házi gyermekorvosok és fogorvosok területi ellátását, kiegészítette, helyenként módosította az egyes praxisokhoz tartozó lakcímeket, illetve besorolta az eddig sehova sem tartozó lakott területeket. Az új szabályozás 2015. január 1-től hatályos.

Polgármesteri korholást követően támogatta a közgyűlés a Gazdasági Ellátó Szervezetnél, a szociális intézményeknél, valamint az Útkeresés Segítő Szolgálatnál megüresedő álláshelyek betöltését. A korholás a Gazdasági Ellátó Szervezet vezetőinek szólt, mivel az állást tanévkezdés idején betöltötték, és utólagos jóváhagyásért folyamodtak a közgyűléshez.

Néhány további döntésről, röviden

Nyáron már döntött a közgyűlés a város kerékpárútjainak felújításáról, ám e döntés módosítását kérte a DVG Zrt. mert a nagyon csapadékos nyár és más sürgős munkák miatt nem tudta a megbízást teljesíteni. Az új, közgyűlés által módosított határidő 2015. május 31.

Időlegesen törölte a közgyűlés a Magyar út 55. számú telek nyáron történt löszfal-omlás miatti kisajátítását. Az ingatlan érték-megállapítása miatt a folyamat elakadt. Mivel a kisajátítás nem sürgető, törölte arra vonatkozó határozatás a közgyűlés.

Hozzájárult a közgyűlés a DVG Zrt. behajthatatlan követeléseinek nyilvántartásból való kivezetéséhez a követelés további fenntartása mellett. Pályázatot hirdet a közgyűlés egy, az északi ipari parkban levő másfélezer m²-es telek értékesítésére 4500 Ft/ m²-es áron, mivel a kérdéses telekre egy vállalkozó vételi ajánlatot tett. A közgyűlés pályázatot ír ki a Dunaújvárosi Óvoda (óvodai szervezet) intézményvezetői munkakörére, mert Hubacsekné Nagy Emilia (a jelenlegi vezető) nyugdíjazását kérte.

Ferencz Kornél a Dunanett Kft. új ügyvezetője

Zárt ülésen döntött a közgyűlés a Dunanett Nonprofit Kft. ügyvezetőinek visszahívásáról és az új ügyvezető megválasztásáról. E döntés eredményéről Pálfi-Németh Tünde sajtószóvivő az alábbi tájékoztatást adta:
A Dunaújváros önkormányzata immár 100 %-os tulajdonában lévő gazdasági társaságnak egy ügyvezetője lesz, a hulladékgazdálkodás és hulladékkezelés területén a 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Ferencz Kornél személyében, aki feladatait munkaviszonyban látja el a 2014. évi beszámoló elfogadásáig, de legkésőbb 2015. május 31-ig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.