Városlista
2022. december 6, kedd - Miklós

Hírek

2011. Szeptember 04. 14:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

A legendás magyar cég drámája: feltámadhat a világhírű gyár?

A legendás magyar cég drámája: feltámadhat a világhírű gyár?

Egyelőre rendeződni látszik a több évszázados múltra visszatekintő hollóházi porcelángyártás helyzete.

Új állami cég üzemelteti tovább a porcelángyárat, munkát adva az elbocsátott dolgozók egy részének. Kérdés, visszatér-e a közeljövőben a finomporcelán népszerűsége - teszi föl akérdést a HVG.


Kilencven dolgozóval kezdte meg a porcelán-, kőedény-, valamint finomkerámia gyártást szeptembertől a százszázalékos állami tulajdonú Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. Hollóházán, a porcelángyár területén - közölte Pálfi József, a cég ügyvezetője. Egy nappal korábban megszűnt a munkaviszonya a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. minden dolgozójának

A Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft-nél termelésben dolgozók közül 66-an a felszámolás alatt álló, ugyancsak többségében állami tulajdonú Hollóházi Porcelán Manufaktúra (HPM) Zrt-től kerültek át az új üzemhez. Pálfi József elmondta: céljuk az, hogy tovább folytassák a hollóházi porcelángyártást, egyben visszanyúljanak a hagyományokhoz, vagyis a kőedény- és finomkerámia gyártáshoz.

A most átvett munkavállalókkal együtt a hitelei és veszteséges működése miatt felszámolásra ítélt porcelángyár dolgozói közel felének tudnak munkát adni az üzemben. Az egyelőre bérmunkában folyó kőedény- és finomkerámia gyártás várható felfutásával várhatóan egy éven belül visszaállítható a jelenlegi foglalkoztatási szint a településen.

Az épületet és az eszközöket a felszámolótól vették bérbe a termeléshez - közölte az ügyvezető, aki emlékeztetett arra, hogy a gazdasági, pénzügyi válság miatt a finomporcelán gyártása szinte egész Európában megszűnt.

A felszámolás alatt álló Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. Magyarország egyik legnagyobb múlttal rendelkező porcelánipari vállalata. Azon a helyen, ahol ma a vállalat épületei állnak, több mint 225 éve folyamatos ipari tevékenység zajlik. 1957 óta gyárt Hollóháza használati porcelánt: edényeket és dísztárgyakat. A dolgozók kőedény-korszakban elsajátított szépérzéke, szakmai készsége a porcelángyártásban is töretlenül megjelent. Az 1960-as évek elejétől szakképzett és tehetséges iparművészek vették át a termékválaszték fejlesztésének feladatát - írta meg a HVG.

OririentPress Hírügynökség

Címkék: hollóház

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 06. 10:03, kedd | Belföld

Felvette az előlegeket, majd eltűnt a könnyűszerkezetes házakat ígérő győri kamuvállalkozó

Több rendbeli minősített csalás és sikkasztás miatt vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki közel húszmillió forintot csalt ki ügyfeleitől építési vállalkozónak kiadva magát.

2022. December 06. 10:00, kedd | Belföld

Spanyolországból csempészte Magyarországra a marihuánát a kamionos

Több alkalommal, összesen legalább száz kilogrammnyi kábítószert hozott be Magyarországra az a kamionos, akit megbízójával együtt a múlt hét végén tartóztattak le Zalában.

2022. December 06. 09:18, kedd | Belföld

Orbán Viktor: Emmanuel Macronnak igaza van

A miniszterelnök a Twitteren közzétett bejegyzésében adott igazat a francia elnöknek.

2022. December 06. 09:08, kedd | Belföld

Varga Mihály reagált Matolcsy György kritikáira

Szerinte a jegybankelnöknek igaza van abban, hogy a baj mindenkit érint, de a magyar eredményekre lehet építeni.