Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Szeptember 30. 05:02, szombat | Belföld
Forrás: mti

http://www.infodunaujvaros.hu/admin/index/module:cikkek%7Cadmin%7Cindex

http://www.infodunaujvaros.hu/admin/index/module:cikkek%7Cadmin%7Cindex

Csökkenő tendenciát mutat a bűnözés alakulása Magyarországon - mondta Sinku Pál, a Legfőbb Ügyészség (LÜ) főosztályvezetője a LÜ tavalyi tevékenységéről szóló parlamenti beszámolójában pénteken Budapesten.

A regisztrált bűnelkövetők száma 2016-ban az előző évihez képest némileg csökkent, 101 494-ről 100 933-ra. Az ismertté vált bűncselekmények aránya pedig csupán azért emelkedett 2015-ről 2016-ra 3,8 százalékkal - 280 113-ról 290 779-re -, mert egy hamis bankkártyák felhasználásával elkövetett Zala megyei csalás a bűnügyi statisztikában húszezerrel növelte az esetszámot - mondta a szakember.

A sajtótájékoztatón ismertetett statisztikák szerint a rendszerváltást megelőző utolsó évben, 1989-ben 225 393 ismertté vált bűncselekmény volt, azóta pedig 1998-ban volt kiugróan a legtöbb, 600 621.

Sinku Pál hangsúlyozta, hogy a büntetőeljárások elhúzódása soha nem az ügyészségen múlik. A hivatali vesztegetések számának két év alatti hatszoros emelkedéséről szólva pedig azt emelte ki, hogy a korrupciós ügyek száma sem az ügyészségtől függ, az ügyészség azzal tud foglalkozni, amit elé hoznak. A hivatali vesztegetések száma 2014-ben 141, 2015-ben 333, 2016-ban 835 volt.

A leggyakoribb bűncselekmény Magyarországon a lopás, ám ez is csökkenő tendenciát mutat: 2014-ben 141 469, 2015-ben 111 446, 2016-ban 92 149 ilyen eset volt. Általában a vagyon elleni bűncselekmények részaránya szintén csökken az összbűnözésen belül a korábbi 60-70 százalékról 52-re.

Az embercsempészések száma a 2015-ös 662-ről tavaly a felére, 363-ra csökkent, ami a határzárhoz köthető. Nőtt ugyanakkor az ittas vezetések száma, de ez feltehetően az erősödő rendőri ellenőrzés következménye - mondta a szakember.



A főosztályvezető azokkal a sajtóhírekkel kapcsolatban, amelyek szerint az ügyészség nem kellő intenzitással foglalkozik az EU Csalás Elleni Hivatala, az OLAF jelzéseivel, azt mondta: mind a tíz tavalyi ajánlásra pozitívan reagált a magyar ügyészség. A tíz ügy között volt például az Alstom-ügy, az Öveges-program és a fiatal gazdák támogatásával kapcsolatos visszaélések. A tíz ügyből négyben már folyt nyomozás, hatban elrendelték az OLAF-ajánlás nyomán, és azóta az egyik esetben bűncselekmény hiányában megszüntették.

Bodonyi István, a LÜ bírósági főosztályának helyettes vezetője elmondta, hogy a váderedményesség 97,5 százalék, ami azt jelenti, hogy a vádemelésig jutó ügyek ekkora részében állapított meg valamiféle bűnösséget a bíróság, az ügyek 81,5 százalékában pedig a váddal egyező volt az ítélet a bűncselekményeket és a minősítésüket illetően is. (A sajtótájékoztatón ismertetett statisztika szerint 2013 óta 96 százalék, 2015 óta 97 százalék fölötti a váderedményességi mutató.)

A szakember elmondta, hogy kedvezően hat az eljárások gyorsítására a bíróság elé állítások és a tárgyalás mellőzésével lefolytatott eljárások számának növekedése, továbbá, hogy tavaly az azt megelőző évhez képest mintegy 20 százalékkal csökkent a felsőbb bíróságok hatályon kívül helyező döntése miatti megismételt eljárások aránya.

Judiné Vida Angéla, a közérdekvédelemmel foglalkozó főosztály vezetője beszélt a bántalmazott hozzátartozók védelmében elrendelt távoltartások, gyermekvédelmi, környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi ügyek kapcsán végzett ügyészségi tevékenységről.

A korrupciós szűrésekről szólva a szakember elmondta: 743 úgynevezett megbízhatósági eljárás nyomán 26 feljelentés született, 13 rendőr, 5 büntetés-végrehajtási, 4 kormányhivatali, 2 adóhivatali és 1-1 bevándorlási hivatali, illetve katasztrófavédelmi dolgozó ügyében. (Ezekben az eljárásokban mesterségesen létrehozott élethelyzetekben idéznek elő vesztegetési szituációkat, és azt vizsgálják, hogy hivatali kötelezettségeiknek megfelelően járnak-e az érintettek.)

Nagy Tibor főosztályvezető az ügyészség informatikai fejlesztéseit ismertette.

Belovics Ervin a legfőbb ügyész büntetőjogi helyettese kérdésre válaszolva elmondta: a felcsúti kisvasút ügyében az EU Csalás Elleni Hivatala nem tett ajánlást, nem is vizsgálódott.

Arra a kérdésre, hogy mi a szakmai véleménye az uniós ügyészségről, a szakember annyit mondott, hogy ha megfelelően működik az OLAF és az Eurojust - az EU tagállami közti büntetető igazságszolgáltatási együttműködés -, akkor az ki tudja váltani az uniós ügyészséget.

A legfőbb ügyész helyettese arra a kérdésre, hogy Polt Péter legfőbb ügyész miért nem vett részt a beszámolójáról szóló sajtótájékoztatón, annyit mondott: a legfőbb ügyész úgy döntött, "minket kér meg a tájékoztatásra".

A LÜ benyújtotta 2016. évi tevékenységéről szóló beszámolóját a parlamenthez, amelynek honlapján lesz megismerhető a dokumentum.

Címkék: bűnözés, csökkenés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során