Városlista
2022. július 2, szombat - Ottó

Hírek

2022. Április 28. 15:41, csütörtök | PR
Forrás: (x)

A légkompresszorok története és mai kínálata

A légkompresszorok története és mai kínálata

A gázsűrítők története meglehetősen hosszú és tartalmas. Rögös, de dicsőséges út vezetett el a ma is fellelhető kínálat kialakulásáig. A jelszó eddig is és továbbra is ugyanaz: innováció.

Hogy nézett ki és hogyan fest ma a kompresszorok palettája?

A régmúlt és a fejlődés évtizedei

A légkompresszor történelem több évszázados múltra tekint vissza. Már ekkor megjelentek az első olyan eszközök, melyek a levegő sűrítésére szolgáltak. Itt még természetesen nem beszélhetünk tömeggyártásról és a készülék is inkább csak hasonlított a mai eszközökre. A légkompresszor igazi diadalmenete jóval később, az 1970-es években következett el, mégpedig a FIAC gyárnak köszönhetően. Az olaszországi székhelyű gyártó célja mindig is az innováció volt, szenvedélyük pedig a légkompresszorok világára terjedt ki.

1977-ben ők alkották meg az első hordozható légkompresszort. Az ezt követő években és évtizedekben igyekeztek folyamatosan fejleszteni a készülékeket és bővíteni a kínálatot. Különböző alkatrészeket alkottak meg, ezzel gazdaságosabbá téve a gyártást és a légkompresszorok üzemeltetését. Komoly innovációjuknak tekinthető a csendes ipari kompresszorok megalkotása is, mely által az üzemekben sem kell tartani a légkompresszorok zajártalmától. Mára pedig stabilizálódni látszik a kínálat, a piacot két modell uralja.

Egyszerűség és teljesítmény egyensúlya

Egy légkompresszor esetén kiemelt szempont, hogy üzemeltetése biztonságos és költséghatékony legyen, ugyanakkor teljesítménye megfeleljen az alkalmazási területnek. Az évtizedek során a gyárakból rendkívül sok, különböző eszköz került ki. Találkozhattunk a piacon például csúszólapátos, vagy axiális kompresszorokkal is. Ezek jellemzően egészen specifikus alkalmazási területekre voltak ideálisak. Az idők során aztán a legtöbb működési elv kezdett kikopni a vevői és forgalmazói köztudatból és csupán két technológia maradt fent.
Mára a dugattyús és csavarkompresszorok teszik ki a kínálat majdnem egészét, hiszen e két típus is képes lefedni a felhasználói igények jelentős részét. A légkompresszorok e két családja jól körülhatárolható az alkalmazási területek szerint. Az átjárás minimális, melynek elsősorban technológiai okai vannak. Míg a dugattyús légkompresszorok hobbicélokra, esetleg kisebb ipari munkákra alkalmasak, addig a csavarkompresszorok nagyipari célokat is képesek kiszolgálni. A kulcs pedig a működési elv és az ebből fakadó teljesítmény.

Költséghatékonyság és ipari teljesítmény

A légkompresszorok piacának kétpólusú felépítését az is indokolja, hogy mindkét típus másban, másképp jó. A dugattyús kompresszorok jelentik az olcsóbb, költséghatékony modelleket, melyek teljesítménye ugyanakkor szerényebb. Habár nagyipari környezetben nem állnák meg a helyüket, rendkívül széles vásárlói réteg számára jelentenek ideális megoldást. Alkalmi használatra, kisebb munkákra az általuk nyújtott teljesítmény is megfelelő, fenntartásuk pedig lényegében fillérekből megoldható.

A csavarkompresszorok pedig egyértelműen az ipar számára lettek megalkotva. Adott esetben hatalmas teljesítményű, folyamatos működésre képes eszközök ezek. Légkompresszorok melyekre nyugodtan beépíthetünk gyártósorokba, vagy épp rájuk bízhatjuk eszközök üzemeltetését. Az ipari célközönség persze az árfekvésben is megmutatkozik, de ilyen szinten akár befektetésként is tekinthetünk egy ilyen eszközre. Ha jól mérjük fel igényeinket, gazdaságosan juthatunk a megfelelő eszközökhöz.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 23. 09:48, csütörtök | PR

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Lezajlott a Szikvízkészítők Nemzetközi Konferenciája Gyulán (2022. június 10-11.)

2022. Június 17. 08:00, péntek | PR

NATO kompatibilis a Jánosik Kft

Az AQAP 2110 katonai normatíva szerinti katonai minőségirányítási rendszer ellenőrzése sikerrel zárult a Jánosik és Társai Kft-nél.

2022. Június 06. 14:46, hétfő | PR

Hogyan szabályozzák az online kaszinókat Magyarországon

Online szerencsejátékok bemutatása következik.

2022. Május 26. 14:36, csütörtök | PR

K&H: rekordszámú résztvevő a K&H pénzügyi vetélkedőjén

közel 10 ezer fiatal indult a K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedő idei sorozatán