Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Július 24. 08:12, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A legrégebbi európai erőd maradványait találták meg az USA belsejében

A legrégebbi európai erőd maradványait találták meg az USA belsejében

A mai Egyesült Államok belsejében épült legrégebbi európai erőd maradványait találták meg régészek az Appalache-hegységben.

A Michigani Egyetem és a Tulane Egyetem kutatói az észak-karolinai Morganton közelében, az atlanti partoktól hozzávetőleg 500 kilométerre folytatnak ásatásokat, amelyeknek a célja most már a spanyolok által emelt San Juan-erőd maradványainak feltárása is.
A hódítók 1567-ben építették az erődöt, vagyis csaknem 20 évvel korábban, mint hogy Walter Raleigh "elveszett kolóniája" létrejött Roanoke-ban, és 40 évvel azelőtt, hogy Jamestown révén Anglia megvetette a lábát az Újvilágban - mutatott rá keddi közleményében a Michigani Egyetem.
A San Juan és hat további hat erőd egy Dél-Karolina partjaitól Tennessee keleti részéig húzódó láncolatot alkotott, amelyeket aztán a bennszülött indiánok a földdel tettek egyenlővé, megölve mindenkit, kivéve egy spanyol katonát - fejtette ki Robin Beck, a Michigani Egyetem archeológusa.
A régészek a Catawba folyó vidékén kezdtek ásni 2004-ben. A vidéken állt egykor a bennszülöttek Joara nevű városa, a mississippi kultúra része, amely a mai Egyesült Államok délkeleti részén virágzott 800 és 1500 között. A kutatók számos olyan háznak a maradványait feltárták, amelyeket a spanyol hódítók foglaltak el Joarában, az erőd nyomát azonban egészen a múlt hónapig nem találták.
"Több mint egy évtizede tudtuk, hogy hol éltek a spanyol katonák. Ezen a nyáron a joaraiak által épített dombról akartunk többet megtudni, ehelyett felfedeztük az erőd egy részét. Mindannyiunk számára hihetetlen pillanat volt" - idézte a UPI amerikai hírügynökség Christopher Rodningot, a Tulane Egyetem régészét.

Címkék: amerika, erőd, lelet, régész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére