Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2015. Szeptember 30. 06:54, szerda | Külföld
Forrás: Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti:

A migrációs válság nem csak európai probléma, átfogó megoldást igényel

A migrációs válság nem csak európai probléma, átfogó megoldást igényel

A migrációs válság nem csak európai probléma, hanem sürgős, átfogó és összehangolt cselekvést igényel a migránsok eredetországai, a tranzitországok és a célországok között

- fogalmazta meg Pedro Agramunt spanyol néppárti parlamenti képviselő annak az állásfoglalásnak a lényegi üzenetét, amelyet kedd este fogadott el Strasbourgban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (ETPK).
Agramunt szerint kulcsfontosságú, hogy Európa együttműködjön az Arab Ligával és az Afrikai Unióval is. Becslései szerint ez év végéig mintegy 5 millió menekült zsúfolódhat össze a Szíriával szomszédos Törökországban, Libanonban és Jordániában.

Az előterjesztésről folytatott vitában Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára úgy vélekedett, hogy a menekülthullámot belátható ideig nem lehet megállítani, ezért arra van szükség, hogy elzárják az illegális beáramlás útját, és egyben megnyissák a jogszerű bevándorlás lehetőségét.

Jagland szerint a menekültválság megoldásához elengedhetetlen a szíriai háború befejezése, ahhoz pedig az Egyesült Államoknak és Oroszországnak kompromisszumot kell kötnie egymással.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke - az ETPK ülésszakán részt vevő magyar delegáció vezetője - azt hangsúlyozta felszólalásában, hogy migrációs-menekültügyi válság kezelésekor meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a humanizmus és az ésszerűség között.

A fideszes politikus szerint különösen a politikai menekültek iránt kell humanizmust tanúsítani, és tiszteletben kell tartani a rájuk vonatkozó nemzetközi egyezményeket. A gazdasági migránsok vonatkozásában ugyanakkor Európának az eszét kell használnia, mert "Európának korlátozott a képessége arra, hogy különböző társadalmi, kulturális hátterű tömegeket integráljon".

Németh Zsolt kiemelte: meg kell szüntetni a válság kiváltó okait jelentő háborúkat; meg kell védeni a schengeni övezet külső határait, mert ha ezt nem teszik, akkor összeomlik az övezeten belüli akadálytalan mozgást biztosító rendszer; meg kell reformálni a menedékért folyamodók regisztrálására vonatkozó dublini szabályokat, és az európai menekültstátus felé kell elmozdulni; pénzügyi támogatást kell nyújtani a biztonságosnak számító tranzitországoknak; valamint küzdeni kell az embercsempészek ellen.

A szintén fideszes Bartos Mónika egyebek közt arról beszélt, hogy a Szíriával szomszédos országoknak az eddiginél sokkal több segítséget kell nyújtani, hogy megbirkózzanak a menekültek elhelyezésének a feladatával.

Az ETPK által elfogadott állásfoglalás - elismerve a schengeni külső határok megvédésének a szükségességét - nem a kerítésépítésében látja a lehetséges megoldást, hanem az európai országok közötti méltányos teherelosztásban. Hangsúlyozza egyúttal a migránsokat is megillető emberi jogok tiszteletben tartását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.

2024. Május 22. 07:38, szerda | Külföld

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek bevetésére kiképző orosz hadgyakorlat

Megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat első szakasza Oroszországban - közölte kedden a védelmi minisztérium.

2024. Május 22. 07:28, szerda | Külföld

Kibocsátották a kolozsvári metróvonal építési engedélyét

Kibocsátotta a kolozsvári metróvonal építési engedélyét a Kolozs megyei önkormányzat kedden - írta a megyei közgyűlés közleményére hivatkozva az Agerpres.

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt