Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 12. 07:11, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A negatív kamatlábak idején az arany a király

A negatív kamatlábak idején az arany a király

Az arany árfolyama vélhetően tovább emelkedik a negatív kamatlábak és a globális adósságválság miatt. A 12 havi célárfolyam kétezer dollár, a hosszú távú pedig 2300 dollár, szemben a jelenlegi 1590 dollárral. Az Erste elemzői szerint az aranynak éppen ezért ott a helye a befektetések között.

Az arany árfolyama még nincs a csúcson, hiszen az alacsony reálkamatok, a biztonságos és fenntartható megtakarítási formák iránti vágy tovább fűtik azt. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, úgy tűnik, legalább 2014-ig fenntartja a nullaszázalékos alapkamatot, ezért a reálkamatok továbbra is negatív értéket mutathatnak, ez pedig az arany árfolyamának további emelkedését vetíti előre. – „Az Erste Group legutóbbi, 2011 júliusában kiadott aranypiaci jelentése óta az arany euróban számolt árfolyama 26 százalékkal emelkedett. A következő 12 hónapra kétezer dolláros célárfolyamot jósolunk és mivel az áremelkedés gyorsuló szakasza még előttünk áll, legalább 2300 dolláros hosszú távú árfolyamra számítunk” – mondja Ronald Stöferle, az Erste Group árupiaci elemzője.

A arany likvid, osztható, elpusztíthatatlan, és könnyen szállítható pénzhelyettesítő eszköz, ugyanakkor egyszerű, elérhető, időtálló és megbízható védelmet jelent a kockázatokkal szemben. Ráadásul az aranyat a világpiacon adják-veszik, nem jár vele csődkockázat, ezért egyre inkább jó minőségű készpénznek tartják, mintsem árunak. Mindezek a tényezők természetesen folyamatosan hajtják felfelé az arany árfolyamát.

Az arany kiváló teljesítményének egyik oka a nemesfém viszonylagos ritkasága, szemben például az állam kénye-kedve szerint nyomtatható bankókkal. – „Az arany azért olyan értékes, mert a tartalékokhoz képest az éves kitermelés igen alacsony. Az aranytartalékok évi 1,5 százalékkal bővülnek, szemben a gazdaságban rendelkezésre álló pénzmennyiséggel,ami évente ennek többszörösével növekszik – hangsúlyozza az elemző.

A gazdaságilag bizonytalan időkben éppen emiatt nő meg az arany, mint biztonságos megtakarítás vonzereje. „Ha a sör árát vetjük össze az aranyéval, azt találjuk, hogy egy uncia aranyért körülbelül 136 liter sört vásárolhatunk idén a müncheni Oktoberfesten,noha a histórikus középérték körülbelül 87 liter. A csúcsot 1980-ban érte el az arany, ekkor 227 liter sört ért egy uncia” –tette hozzá Ronald Stöferle.

Az árfolyam emelkedését a feltörekvő piacon jelentkező aranyéhség is táplálja. Míg 1980-ban Európa és az Egyesült Államok adta a világ aranykeresletének 70 százalékát, addig mára alig 20 százalékot érnek el. Az elmúlt öt évben a fejlődő országok aránya a világ aranykeresletében 70 százalékra nőtt, amit leginkább Kína és India táplál. – „Az arany mindenképpen profitálni fog abból, ha a feltételezések szerint a lakossági jövedelem Kínában és Indiában továbbra is nő és a reálkamatok továbbra is negatív értéken állnak, vagy szinten maradnak” – jósolja Stöferle.

A világ jegybankjai is követik az arannyal kapcsolatban világszerte jelentkező trendet. A Nemzetközi Valutalap adatai szerint az amerikai dollár a világon a legjelentősebb tartalékdeviza 61,7 százalékos részesedéssel, amit az euró követ 27,5 százalékkal. A fennmaradó 12,6 százalékot az arany és más devizák teszik ki. – „A jövőben ez a súly a várakozások szerint hatalmasat nő, ugyanis tavaly a jegybankok annyi aranyat vásároltak, mint 1964-ben” – jelentette ki Stöferle.

Az arany teljesíti a biztonságos eszközökre vonatkozó kritériumokat (alacsony fokú hitel- és piaci kockázat, nagyfokú likviditás, alacsony mértékű inflációs és átváltási kockázat). – „Mindenki az aranyról beszél, mégsincs jelen minden portfólióban e nemesfém, hiszen még jelenleg is csak 0,15 százalékos súlyt képvisel az intézményi befektetők portfóliójában. Hasonlóan alacsony az érdeklődés az aranybányászattal foglalkozó vállalatok részvényeivel kapcsolatban is” – mondta Stöferle.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során