Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 09. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

A németországi uborkabotrány miatt a magyar termelők is érintettek

A németországi uborkabotrány miatt a magyar termelők is érintettek

A németországi uborkabotrány miatt a magyar termelők eddig csaknem ötezer tonna uborka, paprika, paradicsom, és cukkini kivonásáról tettek bejelentést.

 

A gazdák közül mintegy hétezren szenvedtek károkat, miután az uborka eladási ára 35-40 százalékkal marad el a tavalyitól.

A májusban, Németországban kirobbant uborkabotrány hatása a magyarországi termelőket is utolérte. Országosan hétezer, Szentesen és környékén 450 termelő szenvedett komoly kárt. De nemcsak az uborkások, hanem a hajtatott zöldségeket termelők is bajba kerültek, valamint rosszul jártak a szabad földi salátával foglalkozók is. Az uniótól kárpótlást remélhetnek az érintett termelők, ám ennek igénylése egyelőre bonyolult és bizonytalan - tudta meg a Kossuth Rádió.

Ledó Ferenc, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke elmondta, az unió vagy az úgynevezett be nem takarításra, vagy a termény megsemmisítése, az áru kivonása után fizet támogatást. Mivel a rendelet későn jelent meg, a be nem takarítás nem jöhetett szóba, tehát csak az áru kivonásáról beszélhetünk. Ezt június 20-ig a falugazdászokon keresztül a mezőgazdasági szakszolgálati hivatalok intézték, június 20. után pedig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz kell fordulni.

Az uborka eladási ára 35-40 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az MVH illetékese, Tarján Balázs főosztályvezető részben jogosnak érzi a kifogásokat. Ugyanakkor leszögezte, a határidőkkel kénytelenek voltak az uniós rendelet megjelenéséhez alkalmazkodni, és mivel az csak június 18-án, szombaton jelent meg, nem érzi későinek a 20-i, hétfői magyar kihirdetést.

A főosztályvezető elmondta, a magyar termelők eddig csaknem ötezer tonna uborka, paprika, paradicsom, és cukkini kivonásáról tettek bejelentést. Az MVH a jövő hétfőig várja a termények kényszerű megsemmisítéséről szóló beadványokat. Az unió szakbizottsága egy héttel később, július 18-án összesíti a tagországok kárigényeit, és akkor dől el, hogy a rendelkezésre álló 210 millió eurós keretből melyik termelő, mennyi kártérítést kaphat.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: undefined

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni