Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Június 06. 08:12, péntek | Helyi

A parancsnok, a polgármester és az igazgató

A parancsnok, a polgármester és az igazgató

- Az önkormányzat díjai közül ez az egy, ami a leginkább kifejezi a tartalmát - kezdte köszöntőjét Cserna Gábor, polgármester az Örökmozgó díjak átadásakor.

S valóban a közel másfél évtizedes díj azokról és azoknak szól, akik a fiatalokért dolgoznak, a diákok munkáját segítik, nekik mutatnak példát.

Ez alkalommal hárman vehették át az elismerést: Orosz Csaba, tűzoltó parancsnok, Lázár Barbara diák polgármester és Szemenyei István igazgató.

A díjat DMJV Önkormányzatának Ifjúsági- és Sportirodája, a Városi DÖK és a Dunaújváros Ifjúságáért Közalapítvány alapította, s a díjazottak között van vállalkozó, tanár, pék, diák, számtalan olyan dunaújvárosi, aki a maga területén a fiatalokért dolgozik.

Íme a méltatások:

OROSZ CSABA, tűzoltó alezredes, a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka.

Dunaújvárosban született, majd középiskolai tanulmányait Székesfehérváron végezte.

1995. szeptember 01. óta teljesít szolgálatot Dunaújváros MJV Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága állományában. Tevékenységét beosztott tűzoltóként kezdte, majd végigjárva a ranglétrát 2005-ben szolgálatparancsnokká nevezték ki, majd 2012. április elsejével, az egységes katasztrófavédelmi szervezet megalakulásakor, a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltóság parancsnokává nevezték ki.

Kitűnően szervez, koordinál.

Részt vett az árvízi és belvízi védekezésekben, valamint a devecseri vörösiszap-katasztrófa elhárításában is jelentős szerepet vállalt. Kiemelkedő tevékenységet folytat az önkéntes munkában, az elesettek megsegítésében. Nevéhez fűződik a dunaújvárosi Ability Kert ötlete is, valamint a megvalósításban is fontos feladatokat végzett.

Tevékenyen közreműködött a diszkóbalesetek megelőzésére rendezett, több szervezetet is megmozgató program szervezésében, lebonyolításában.

A Katasztrófavédelem szervezetén belül kiemelten foglalkozik a közösségi szolgálatra jelentkező diákokkal, kiválóan motiválja őket. A HUNOR Önkéntes Mentőszervezet tagja.
Jelenleg is Dunaújvárosban él, városszerte ismert személyiség. Városunk szülötteként, lokálpatriótaként szervezi a várost szebbé, tisztábbá, élhetőbbé alakító megmozdulásokat: tűzrakó helyek kialakítása, patakmeder tisztítása, játékok festése, a „Muki” nevű kismozdony felújítása. Legfrissebb ténykedése, az általa megújulni látszó, erdei tornapálya rendbetétele.

2013-ban Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Dunaújváros Közbiztonságáért díj-at adományozta Orosz Csaba részére.

.


LÁZÁR BARBARA, aki már majdnem 4 hónapos volt, amikor a korábban díjazott Orosz Csaba városunk tűzoltója lett, a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium már elballagott, jelenleg a szóbeli érettségi vizsgák előtt álló tanulója.

A gimnáziumba már komoly DÖK-ös múlttal érkezett, hiszen már általános iskolásként is tevékenykedett a diákszervezetben.

Középiskolás évei alatt mindvégig az iskolai és a városi diákönkormányzat aktív tagja volt. 2 éven keresztül a Széchenyi Gimnázium DÖK-vezetője volt, s két éve, jelenleg is, a város diákpolgármestere.

Az iskolai rendezvények fő szervezője volt az elmúlt években: nem volt nélküle karácsonyi ünnepség, gólyatábor, iskolabál.

A városi rendezvények lebonyolításában szinte kivétel nélkül mindig részt vett: diákparlament, konferencia, FMD, Ki mit tud?

Sokoldalú személyiség, korábban aktívan sportolt, kézilabdázott, táncolt és tagja volt az iskolai színjátszó csoportnak is.

A város sportéletében aktív közreműködő: a dunaújvárosi focitornák állandó háziasszonya.

A fentiek alapján javasolta iskolája, a Széchenyi István Gimnázium Barbarát az Örökmozgó-díj elnyerésére.

Valamikor 2000 körül születhetett meg SZEMENYEI ISTVÁNfejében az Örökmozgó-díj ötlete, s a tervet megvalósítás követte, 2001-ben került sor az első díjátadóra. Ez ma már történelem: az első díjat Horváth Béla, a Bánki Középiskola tanára, Gálné Tóth Zsuzsanna, az akkor még működő József Attila Általános Iskola egyik szülője és Lipták Marcell, a Rudas tanulója kapta.

A díjazottak között találunk családot, Csathóné Zágoni Nóra, Csathó Gábor és Csathó Ábel személyében, külső támogatók között szülőket, nagyszülőt, helyi rádiót vagy éppen pékséget, a diákok között általános és középiskolást.

2011-ben a díjak nem kerültek kiosztásra, így ma 13. alkalommal ünnepeljük az Örökmozgókat, s a 14 év alatt összesen 34 személy, ill. szervezet kapta meg ezt az elismerést.
Az idei év tanár kategóriájában, a javaslatok és a diákok szavazata alapján, Szemenyei István, a díj és ki tudja mennyi, elsősorban az ifjúságnak szórakozást nyújtó városi esemény, rendezvény megálmodója kapja az Örökmozgó címet.

Szemenyei István a mai Széchenyi István Gimnázium tanulója volt, majd Szegeden szerzett tanári diplomát. Tanított a Rudasban, volt ott igazgatóhelyettes, jelenleg a Rudas iskola igazgatója. Fiatal, kezdő pedagógusként a Rudas DÖK-patronáló tanáraként kezdett dolgozni az iskola, a város ifjúságáért.

2001-2011 között a városi ifjúsági- és sportiroda munkatársa, majd vezetője, évekig a Városi Diákönkormányzat elnöke volt. Tevékenykedése alatt született meg az Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda, a Parázs Varázs, lett streetball, bringatúra, diákparlament. Nevéhez fűződik a „Kihívás napja” városi rendezvényeinek megvalósítása, a diákok önkéntes munkájának bevezetése, alkalmazása. Nemcsak a sport területén hozott valami újat városunkban, hanem a fiatalok kulturális életét is igyekezett színesíteni: a Cimbora klub lelkes támogatója volt, s többek között segítségével sikerült megjelentetni a dunaújvárosi diákok irodalmi tevékenysége eredményeként létrehozott Diákantológia több kiadványát is.

Nem várta el, hogy az önkormányzat adjon mindenhez anyagi támogatást: sokszor pályázott, hogy a megálmodott rendezvényeket meg lehessen valósítani, többek között a mai nappal ünnepélyesen lezárt TÁMOP pályázat is az ő segítségével lett sikeres.

A Fejér Megyei Diáknapok állandó főszervezője.

A sportért, legyen az foci, röplabda vagy kézilabda, mindig kiállt, ezeken a területeken aktív feladatokat látott el: volt szpíker, szakosztályvezető, s ma a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia ügyvezetője.

S hiába tudhat maga mögött közel 30 éves pályafutást, ma is ugyanolyan lelkesedéssel, hozzáértéssel és energiával tervezi és szervezi a városi programokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.