Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. November 11. 22:17, hétfő | Helyi

A politika és a platánok

A politika és a platánok

Joggal mondhatom, hogy a platánkérdés a Vasmű úton közügy. Nincs olyan ember, jó majdnem nincs, akinek ne lenne biztos és megrendíthetetlen véleménye ebben a tárgykörben.

A dolog úgy kezdődött, hogy a platánok megöregedtek. Ez még a fákkal is előfordul. De mivel kívülről baromi jól tartották magukat, így majdnem népfelkelést kezdeményeztek azok ellen, akik azt forszírozták, hogy le kellene vágni a fák ágait, mert így a csonkítással nyerhetnek számukra egy kis időt.

Na, erre annyi bejegyzés, post született, hogy annak se szeri se száma. Persze, mondták a szakemberek, hogy fontos lenne, sőt sürgős is, de mivel kampányidőszak volt, s az akkori döntéshozók nem merték felvállalni a platánsor csonkolását, mert az ellenzék már tüntetéssel fenyegetődzött a fák megmentéséért.

Ezen és a hőzöngőkön felbátorodva az akkori ellenzék ( ma döntéshelyzetben levő) úgy gondolta, hogy éppen ideje a platánkérdést is kampánytémává tenni, majdnem úgy nézett ki, hogy aki a platánokhoz nyúl, az a város árulója.

A szakemberek ugyanakkor próbáltak néhány kétségbe esett kísérletet tenni arra, hogy meggyőzzék a hangadókat, hogy a platán elég sunyi egy fa, kívül jónak néz ki, aztán egyszer csak, vége... de ez nem hatotta meg a platánvédőket, s a döntéshozókat sem. Úgy voltak vele, mint a világ végével, eddig is elmaradt.... Így három fa mehetett ki, a többi maradt, mert a többit kivétel nélkül mindenki meg akarta védeni...

Közben folyt a Vasmű út építése, hogy miként és hogyan kezelték a platánokat a kivitelezők, az jó pár esetben erősen megkérdőjelezhető volt, de a DVG szakemberei azt mondták, nincs ezzel semmi baj, mert a platánok tartógyökere lehúzódik a földbe, így semmi gáz, ha a felsőket egy kicsit fazonírozzák.

Aztán november elején az egyik kidőlt.

Ezek a tények. Volt itt eső. Öreg fák. Útfelújítás. Választási kampány. És egy rakás felelőtlen ember, aki véleményvezérnek tartja magát, s piszkosul hangos volt, így kampánytémává tették azt, ami csak addig közügy, amíg nem a mi autónkra dől.

A fa kidőlése után az önkormányzat közleményt adott ki:

"Az önkormányzat azonnal beavatkozást kezdeményezett a fák rendbetétele és alapos átvizsgálása érdekében. Az intézkedés során lezárásra kerülnek a parkolók a Vasmű út érintett oldalán. Az ott lakóktól és az arra sétálóktól is kellő körültekintést és nagyobb odafigyelést kérünk az esetleges problémák elkerülése végett."

Hogy mi az esetleges probléma, amire kellő körültekintéssel kell lennünk? Ránk zuhanhat egy fa.

Címkék: közügy, Platán, politika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.