Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Június 20. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

A Századvég 3,4 százalékos növekedéssel és további kamatcsökkentéssel számol az idén

A Századvég 3,4 százalékos növekedéssel és további kamatcsökkentéssel számol az idén

A magyar gazdaság növekedési üteme 2015-ben elérheti a 3,4 százalékot, míg jövőre a 2,7 százalékot...

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint a magyar gazdaság növekedési üteme 2015-ben elérheti a 3,4 százalékot, míg jövőre a 2,7 százalékot; az intézet elemzői egyben arra számítanak, hogy a jegybank a következő hónapokban több lépésben, akár 1,3 százalékra is csökkentheti idén az alapkamatot.

A globális és a hazai nyomott inflációs környezet, az alacsony várakozások, a gazdaság ciklikus pozíciója és Magyarország kedvező pénzpiaci megítélése a monetáris lazítás irányába mutatnak. Az MNB inflációs célkövetési rendszerének rugalmasabbá tétele szintén ezt erősíti - tartalmazza a kutatóintézet pénteken közzétett, "Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés" című kiadványa.

Az éves infláció várakozásuk szerint 2015-ben 0,3, 2016-ban 2,6 százalék lesz, ami idén a közműdíj-csökkentések és az alacsonyabb olajárak egyedi sokkhatását tükrözi. A pénzromlás azonban 2016 végére már megközelítheti az inflációs célsáv közepét, aminek oka az emelkedő maginfláció mellett a költségsokkok bázisba kerülése és a maginfláción kívüli tételek (olaj és feldolgozatlan élelmiszer) áremelkedése.

A Századvég elemzői szerint a belső és külső tényezők a teljes előrejelzési horizonton pozitívan járulnak hozzá a GDP-növekedéshez, melyet a fogyasztás és a nettó export közel azonos arányban vezérelhet. A kivitel növekedése 2015-2016-ban felülmúlja az importét.

A fogyasztás dinamikus növekedését (2015-ben 3,3, 2016-ban 3 százalék) a rendelkezésre álló jövedelem emelkedése biztosítja, melyet piaci és gazdaságpolitikai intézkedések egyaránt segítenek. Mindezek mellett idén az alacsony inflációs környezet, jövőre a negatív reálkamat emeli a háztartások fogyasztási hajlandóságát, melyet a munkaerő-piaci folyamatok javulása is hajt.

A foglalkoztatottság tartós emelkedése miatt a munkanélküliségi ráta 2015-ben 6,9, 2016 végére 6 százalékra csökken az előrejelzés szerint.

A beruházások idén jelentősen mérséklődő, 1,2 százalékos növekedését a magas bázis magyarázza, jövőre a korábbi uniós tervezési időszak lezárása miatt a beruházások 1,6 százalékos visszaesésére számítanak a Századvég elemzői.

A gazdasági növekedés pályája az elemzés szerint nem veszélyezteti Magyarország külső finanszírozási képességét, és bár a GDP-arányos mutató 2015-ben tetőzhet, továbbra is magas szinten marad: 2015-ben 9,2, 2016-ban 8,2 százalék.

A Századvég által számszerűsített idei évi költségvetési kockázatok mérlege enyhén pozitív, vagyis a költségvetési törvényben előirányzott 2,4 százalékos GDP-arányos deficitcél biztonsággal teljesíthető: az államháztartási hiány az idén a GDP 2,3, jövőre 1,8 százalékát teheti ki.

Címkék: gazdaság, növekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.