Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2011. December 21. 05:13, szerda | Helyi

A szennyvíz ügy, s ami mögötte van...

A szennyvíz ügy, s ami mögötte van...

Minden a civil szervezettekkel kezdődött... Néhány civil szervezet pár évvel korábban erős felindulásában és politikai ambícióitól vezérelve úgy döntött, hogy nem kell szennyvíz-tisztítási díjat fizetni a lakóknak.

Arra fogták, hogy , mert jogszerűtlen., hiszen nem kötött velük szerződést a szolgáltató,

Per pert követett, a civil szervezet már elhomályosult a történelem ködében, a bíróság meg megmondta, ha valamilyen közszolgáltatást igénybe veszünk, jelesül például lehúzzuk a wc-t, azért fizetni kell. Tehát a civilek elhallgattak, az emberek meg visszamenőleg fizettek. A dolognak mégis lett városi szinten folyománya, lettlégyen a bíróság azt is kimondta, hogy a szennyvíztisztíó tisztít, a DVCSH - a másik szolgáltató számláz, hiszen ez a cég rendelkezik a fogyasztók adatbázisával.

Na, a probléma innen nem kezdődik, hanem csak folytatódott. A mennyiről a két cégnek vitái voltak. Mennyi legyen a számlázás költsége, mi legyen a nem fizetőkkel, az elmaradókkal és így tovább... A két cég csak egy dologban volt közös ponton, hogy mindkettőnek az önkormányzat is (!) részben tulajdonosa, így az alapító próbálta a vitás és perlekedő feleket közös megegyezésre szólítani.

/ Csak mintegy zárójelben, a hazai jogszolgáltatás még mindig nem jutott nyugvópontra az ügyben ./

A megegyezés ugyan megszületett, a betartásának a gépezetébe a fogas kerekeik közé némi porszemcse került, így a DVCSH hol fizetett, hol csak részben. Információnk szerint a társtulajdonos E-ON-nak már kezdett elege lenni az állapotokból, s legszívesebben eladta volna a városnak az üzletrészét, de ennek a város már nem tudta megteremteni a fedezetét.

A dolog teljességéhez tartozik - csak a tények kedvéért - hogy a városi többségi tulajdonosú társaság úgy mint DVCSH is komoly gazdálkodási nehézségekkel találta szembe magát az elmúlt évben. A gazdasági válság nyomán nem csupán a lakók egy része nem fizetett az igénybe vett szolgáltatásért, hanem az önkormányzat likviditási gondjai is odacsaptak a szolgáltatónak. Azaz közel egymilliárdos hiánnyal kezdte a fűtési szezont, ami még egy közszolgáltatónál sem kis pénz. Ráadásul nem volt sem 1 forintos csúszósín hő, se semmi más...

Az ISD Powerrel sem született megegyezés.

Persze ez csak a külső gazdasági környezet, ez ami látszik, és a tények kategóriájába tartozik, amik mint tudjuk makacs dolgok, az összes többi már csak feltételezés lehet... Ebbe pedig csak politikusok szoktak belebonyolódni.

A lényeg a lényeg: a E-ON és és az önkormányzat közös szennyvíztisztító cégének működési gondjai támadtak. Odáig fajultak a dolgok, hogy az ügyvezetőknek ( kettő van belőlük egy a város, egy az E-ON részéről) fel kellett tenni a kérdést, vagy bért fizetnek ( karácsony előtt) vagy tisztítószert vesznek a működéshez.

A bérfizetés mellett döntöttek. A szenny pedig tisztítatlanul ömlött a Dunába. No, persze hatósági tájékoztatással és annak a tudomásul vételével. A hatóság - tudomásunk szerint - bűntető eljárást kezdeményezett ismeretelen tettes ellen. Majd azok fogják eldönteni, hogy a szennyezésben kinek , mekkora és milyen felelőssége lesz.

A napi likviditási gondokkal küszködő város azonnali gyors segítséggel helyre állította a szolgáltatást, s kifizette a vegyszerek árát, de persze ezzel az ügymenet és a vitás helyzet koránt sem ért véget....

És még azt sem mondhatjuk, hogynyugvó pontra érkezett.

Egy biztos: folytatása következik....

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.