Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Augusztus 10. 07:56, péntek | Helyi

A szexszimbólum, Szeged és Dunaújváros különös kapcsolata

A szexszimbólum, Szeged és Dunaújváros különös kapcsolata

A Marilyn Monroe hagyatéka című kiállítás szeptember 23.-ig látogatható Szegeden. Az egyik szervező, Szűts Ildikó (Ildiko Kühn) Dunaújvárosban kezdte újságírói pályáját. 1988-ban települt át Németországba. Őt kérdeztük:

A Szegeden 2012. július 19-én megnyitott Marilyn Monroe hagyatékából készült kiállítás szervezője Ildiko Kühn (Szűts Ildikó házasságkötés, illetve a Németországba áttelepülés után felvett neve Ildiko Kühn), aki Regensburgba hazatérőben rövid időre megállt Dunaújvárosban, s így alkalom adódott egy rövid szakmai beszélgetésre is.

- Orvos férjeddel, akkor tíz hónapos fiatokkal 1988-ban hagytátok el Magyarországot és Németországban telepedtetek le. Hogyan folytatódott ott az életetek (a tegező forma oka a három évtizedes ismeretség)?
- Férjem német származása lehetővé tette a németországi letelepedésünket. Ô Stuttgartban röviddel a hivatalos ügyek elintézése után dolgozni kezdett, először ösztöndíjjal, aztán két helyen kórházi orvosként. Tizenhét évig önálló sebészként Bambergben saját ambuláns klinikáját vezette, két éve egy érsebészeti magánklinikán dolgozik Regensburgban.
- Miután elhagytad az országot, megszakadt a kapcsolatod az újságírással?
- Részben igen. Egyrészt azért, mert kétgyermekes anyaként a fiaimmal sokáig otthon maradtam. Dolgozni csak otthonról tudtam. Az első években néhány hazai lapnak írtam, aztán német nyelvű városi magazinoknak külsőztem, illetve egyiknek állandó munkatársa is voltam. Főleg képzőművészeti témákkal foglalkoztam. Néhány évig magyar adásokat szerkesztettem és vezettem egy többnyelvű, nemzetközi rádiónál Nürnbergben. A 90-es évek végén kiegészítésként négy szemeszter európai gazdaságtant tanultam, majd pedig egy szemeszter művészeti menedzsmentet. Ezek segítik jelenlegi munkámat, a kiállítás- és programszervezést egyaránt.
- Hogyan és mikor lettél kulturális rendezvények és kiállítások szervezője?
- Idestova tíz esztendeje szervezek kiállításokat saját, német székhelyű kiadóm keretében. Láttam néhány érdekes kiállítást és érdekelt, hogy honnan származnak a munkák. Utánaérdeklődtem és felvettem a kapcsolatot a gyűjtőkkel. Az általam kiállításra ajánlott anyagok főleg német magángyűjteményekből származnak. 19. és 20. századi, jól ismert művészek: Dalí, Picasso, Chagall, Hundertwasser, Hasegawa, Goya, Toulouse-Lautrec, Christo - hogy csak néhányat említsek -, grafikai munkáiból készült válogatásokat mutatunk be. Túlnyomórészt litográfiák és rézkarcok kerülnek közönség elé. Ezek az alkotások magánemberek birtokában vannak, állandó kiállításokon múzeumokban nem láthatók. A műgyűjtők csupán kölcsönadják meghatározott időre. Az elmúlt években több magyar városban, így például Budapesten, Veszprémben, Székesfehérváron, Szombathelyen, Győrben, Pécsett, Debrecenben, Esztergomban valamint Szegeden szerveztem kiállításokat, főként az imént említett művészek munkáiból.
- Hogy kerül e nevek mellé Marilyn Monroe és miért éppen Szegeden látható a kiállítás?
- Igen, az imént említett mesterek munkái után ez nem kis kitérő az évek óta megszokott kiállítások sorából. Ezt a kirándulást először az elhunyt Beatles-muzsikus, John Lennon rajzaiból, fotóiból és személyes emléktárgyaiból készült kiállítással kezdtük el, ugyancsak Szegeden. A Monroe-bemutató aktualitását az amerikai színésznő halálának idei 50. évfordulója adja. Egy német magángyűjtő több mint 700 darabos gazdag és változatos kollekciójának egyharmadát válogattunk össze úgy, hogy Marilyn személyes tárgyain, ruháin kívül fotók és filmes rekvizítumok is láthatók legyenek. Azt hiszem, hogy egy nagyon jól sikerült, átfogó válogatás kerekedett ki. A kiállítás a szegedi REÖK-palotában (Regionális Összművészeti Központ, Tisza Lajos körút 56.) látható szeptember 23-ig. Hogy miért éppen Szegeden? A város, illetve a REÖK 2006 óta rendszeres és jó partnerünk, több kiállításunk volt már ott. A Lennon-gyûjtemény után örömmel fogadták a Monroe-hagyatékot is. Természetesen azon munkálkodom, hogy Magyarországon máshol is legyen Monroe-kiállítás, ha nem is az idei jubileumi esztendőben, de talán jövőre. Az előbb említett John Lennon-anyag pedig hamarosan Pécsre kerül és ott lesz látható augusztus 23-tól szeptember 26-ig.
- A látogatóknak mit nyújt a Szegeden szeptember 23-ig megtekinthető kiállítás?
- Négy termet rendeztünk be. Egyben filmes rekvizítumok kaptak helyet, például fotók, forgatókönyvek, filmkellékek, forgatáskor használt gardrób, háromban pedig válogatás Marilyn személyes tárgyaiból, ruháiból, otthonából származó dísztárgyakból, valamint számlák, fényképek és egyéb érdekességek láthatók. A kiállítást egy magyar nyelvű booklet (könyvecske) kíséri, amelyet én fordítottam. Ezt az alkalmat megragadva ajánlom a szegedi kiállítás megtekintését mindazoknak, akik ebben az időben el tudnak látogatni Szegedre.
- További terveid? Újabb projektek?
- A kiállításszervezést szeretném kiegészíteni úgy, hogy nem csupán privát gyűjteményekből állítunk ki Magyarországon, hanem magyar művészeknek is próbálok kiállítási lehetőséget találni Németországban. Nemcsak képzőművészeknek, hanem zenészeknek is. Néhány
kiállítás létrejött már magyar fotográfusok munkáiból, illetve a közelmúltban egy jazzquartett zenészei léptek fel a közreműködésemmel.
- Fiaid révbe értek-e? Jelenleg mit csinálnak?
- Fiaim megnőttek, Viktor, aki még Dunaújvárosban született, idén 25 éves, bankszakgazdász lett. Jelenleg Ausztráliában van, s ha onnan visszatér, októbertől újra tanulni fog Regensburgban. Robert fiam már Németországban született, idén lett 22 esztendős. Ô érettségi után Svájcba ment, hogy hotelmenedzsmentet tanuljon. Ez év februárjától december végéig Genfben van, gyakorlaton. Jövőre visszamegy és befejezi az iskolát. Mindketten beszélnek magyarul, rendszeresen utaznak Magyarországra. Időnként nélkülünk is, német, illetve más országokbeli barátaikkal.
- Örülök, hogy találkoztunk és köszönöm a beszámolódat.
Cs. Gy

Képjegyzék:

Első kép: A szegedi kiállításmegnyitón Dobó Kata színésznő, Ted Stampfer német magángyűjtő-kurátor és Ildiko Kühn

Szöveg közötti képek:
első: Ildiko Kühn
második: Válogatás Marilyn személyes tárgyaiból: fotók, könyvtára egy darabja, utolsó személyes telefonkönyve és telefonja
harmadik -negyedik Marilyn Monroe
ötödik: REÖK-palota

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.