Városlista
2022. július 3, vasárnap - Kornél

Hírek

2021. December 29. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A szilveszteri-újévi lencse nagy része külföldről érkezik Magyarországra

A szilveszteri-újévi lencse nagy része külföldről érkezik Magyarországra

A szilveszteri-újévi lencse nagy része külföldről - Kanadából, Oroszországból és Lengyelországból - érkezik,

a lencse termesztése háttérbe szorult Magyarországon az utóbbi évtizedekben ökológiai érzékenysége és az olcsóbb import miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.

A közleményben ismertetik, hogy a Világélelmezésügyi Szervezet, a FAO szerint 2010 óta a lencsetermesztés 4,28 millió hektárról 6,58 millió hektárra nőtt 2017-ig. A világ legnagyobb lencsetermesztő országai Kanada, India és az Egyesült Államok. Az Európai Unióban legnagyobb területen Spanyolországban termesztik a lencsét, 36 504 hektáron, de Franciaország és Görögország lencsetermesztése is jelentős.

Magyarországon az idén mindössze 284 hektáron vetettek lencsét, belföldön szinte csak Győr-Moson-Sopron megyében foglalkoznak a hüvelyes főzeléknövény termesztésével. A 4400 tonnás import mellett ugyanakkor csaknem 200 tonnát exportált az ország, bár ennek jelentős része reexport.

A NAK szerint Magyarországon a lencse stabil felvásárlói piaca még nem alakult ki, így az értékesítés biztonsága alacsony, az import jelentős mennyisége miatt minimális a kereslet a hazai termesztésű lencse iránt. Az import lencse ára a hazainál mintegy két és félszer alacsonyabb.

Az agrárkamara úgy véli, a kedvezőtlen helyzet megoldására elsősorban a növény stabil kereskedelmi pozícióit kellene kialakítani az országban, amely nagy valószínűséggel maga után vonná a kiszámítható piaci viszonyokat, ugyanis az őszi fajták termesztésével a termésbiztonság és a termőképesség egyaránt növelhető.

A lencse belföldi piaci helyzetének stabilizálásán túl a megfelelő és érdekelt feldolgozó-kapacitás kiépítése, illetve a szemes fehérjenövény termeléshez kötött támogatása segíthetné a lencse magyarországi újbóli elterjedését - hangsúlyozza a NAK közleményében.

Címkék: újév, lencse, szilveszter

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 02. 17:08, szombat | Belföld

Az idei volt a harmadik legmelegebb június Magyarországon

Az idei volt a harmadik legmelegebb június az 1901 óta vezetett mérések sorában Magyarországon. Egyes délkeleti területeken pedig 122 éve nem volt ilyen meleg és száraz a június

2022. Július 02. 16:06, szombat | Belföld

Változott a menetrend több regionális vasútvonalon

Július elsejétől változott a menetrend több regionális vasútvonalon - közölte a MÁV Zrt. pénteken az MTI-vel.

2022. Július 02. 15:06, szombat | Belföld

Ferenc pápa karitatív céljaira gyűjtenek vasárnap a katolikus templomokban

A Magyar Katolikus Egyház vasárnap tartja országszerte a péterfillérek gyűjtését a templomokban. Az adományokat Ferenc pápa karitatív céljaira fordítják

2022. Július 02. 14:12, szombat | Belföld

Visszaesett az új autók forgalomba helyezése az első félévben

Az idei első félévben 57 411 új személygépkocsi forgalomba helyezésével 11,4 százalékot esett vissza a belföldi autópiac - közölte az MTI-vel pénteken a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).