Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Július 05. 07:53, péntek | Helyi

A szobor maradt, csak a környezete lett szebb

A szobor maradt, csak a környezete lett szebb

Új és méltóbb környezetet kapott a Martinász szobrot övező terület.
A környezet megújítását Dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott és Gombos István az 1. választókerület képviselője kezdeményezte.

Erről is beszélt átadó beszédében Cserna Gábor, polgármester. Felelevenítette a a szobor történtét.

Somogyi József kitűnő szobra, a Martinász Dunaújváros Kádár-kori címerének jelképe volt. Felállítása körül bonyodalmak voltak, a már 1953-ban elkészült alak csak 1960-ban kerülhetett a mostani helyére. A késlekedés oka az volt, hogy az alkotás nem a daliás és fáradhatatlan, egyenes hátú, izmos szocreál munkáseszményt követte, ami 1950 és 57 között szinte egyeduralkodó és követelmény volt, hanem egy valódi, fáradt gyári munkást ábrázol.

A mű eredetileg egy másik hazai vasgyár elé készült, de annak igazgatója megvétózta a felállítást, mondván, sovány, rongyos, fáradt dolgozó nem mutatkozhat az üzem előtt. Modellje a források szerint Pozsonyi Sándor, egy csepeli munkás. A történet úgy folytatódott, hogy Dunaújváros befogadta, s a helyét úgy jelölték ki, hogy a város és a Vasmű felezési pontjára kerüljön. Ma is ott található.
Városunkban kerülése az elismerést is meghozta a szobornak. Bár nem volt igazi szocialista alkotás, de művészeti körökben elismerték, a brüsszeli világkiállításon díjat kapott.

Gombos István, alpolgármester beszédében kiemelte, hogy időről időre felvetődik az ötlet különböző szervezetektől vagy személyektől Somogyi József szobrának elviteléről, áthelyezéséről dr. Dorkota Lajos kormány-megbízottal, országgyűlési képviselővel együtt úgy döntöttünk, hogy nem a szobrot kell elvinni az eredeti helyéről, hanem a helyet kell átalakítanunk úgy, hogy méltó legyen városunk egyik jelképéhez. Ezért szorgalmaztuk azt, hogy illeszkedjen a megújuló városrészhez, s a szobor köré egy kellemes pihenőhelyet alakítunk ki. Reméljük, hogy a dunaújvárosiak örömmel veszik birtokukba városunk megújult látványosságát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.