Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Július 16. 07:23, kedd | Helyi

A temetés „biznisz”

A temetés „biznisz”

Sem születni, sem meghalni nem olcsó manapság.

Ezen kíván változtatni a szociális temetésről szóló törvény, amely lehetővé teszi, hogy akár ingyen is végső nyughelyünkre kerüljünk. Szabóné Palkovics Katalint, a dunaújvárosi temetőt üzemeltető Dunaújvárosi Kegyelet Bt képviselőjét kérdezzük minderről:

- Mi, amikor megpályáztuk és üzemeltetésre elnyertük a dunaújvárosi temetőt, nagyon szigorú feltételeknek kellett megfelelnünk. Vállalnunk kellett, hogy a temető környezetében méltó kegyeleti helye legyen városunknak, s azt is biztosítanunk kell, hogy a temetkezést a jogszabályokban előírt módon fogjuk biztosítani. Számos szakhatóság ellenőrzi a munkánkat. Fizetjük többek között a karbantartást, a felújításokat, a temető gondozást, a közüzemi számlákat. Ahhoz hogy világítás legyen az egész temetőben, mindenhonnan el legyenek szállítva az elszáradt virágok, télen az utak fel legyenek takarítva, az jelentős költségekkel jár. Mindemellett nálunk hivatalosan bejelentett, megfelelően képzett szakemberek végzik el a különböző feladatokat. Mindezeknek a díját gazdálkodjuk ki a sírhely-megváltásokból. Előre meghitelezzük, s ami bevétel bejön, abból fedezzük. Most úgy véljük, hogy a szociális temetés intézménye fel fogja rúgni ezt az egyensúlyt.


- Miért?
- Üdvözlendő, hogy a szociális temettetőt a temetési költségek nem terhelik. De számos ponton aggályosnak tartjuk a végrehajtást. Itt van mindjárt az a kitétel, hogy az eltemettető vagy általa felkért személy vállalja az elhunyt előkészítését a temetésre. Nálunk megfelelő védőoltásokkal rendelkeznek a dolgozóink, nem lenne szerencsés, ha ezt a tevékenységet olyan emberek végeznék, akik nincsenek védve például a látens fertőzések, így a hepatitist ellen. Aki szociális temetést szeretne, annak saját magának kell elvégezni a sírhely kiásását, és visszahantolását. Nekünk azonban kötelességünk ellenőrizni, hogy minden a szabályoknak megfelelően történik-e, hiszen a felelősség a miénk. Ráadásul mindehhez nekünk kell biztosítanunk a szerszámokat, eszközöket is, s ez újabb költségeket jelent majd az üzemeltetőnek, hiszen a dolgozóink nem szívesen bíznák rá idegenekre a saját munkaeszközeiket. Ha meg a hozzátartozók szakembereket kérnek fel erre a feladatara, akkor meg nem felelnek meg a szociális temetés szabályainak. Így ebből is jogvita lesz.


- Nagyon sokaknak mégis nagy könnyebbséget jelent…
- Igen, magam is úgy vélem, hogy nagyon sokaknak segítségre van szükségük ahhoz, hogy a halottaikat méltón kísérhessék utolsó útjára, de én magam úgy vélem, hogy szerencsésebb lenne a közköltséges temetés kibővítése inkább, mint ennek a formának a bevezetése. A szociális temetettek ugyanis a temető egy elkülönített részén fognak nyugodni, sírjukon csak egyszerű fa sírjelző lehet. Ezek a sírhelyek ez által megkülönböztetve lesznek. Természetesen a törvény-alkotó szándékát is megértjük, hiszen azt szeretnék, hogy akiknek korlátozott az anyagi lehetőségük azoknak sem jelentsen vállalhatatlan anyagi terhet szeretteik eltemettetése, ugyanakkor azt sem szeretnék, ha azok, akik nem jogosultak erre a kedvezményre visszaéljenek ezzel az állam biztosította lehetőséggel. Mi a szakmával együtt úgy véljük, hogy a törvény és a végrehajtása még finomításra szorul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.