Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. Augusztus 19. 23:26, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

A túszok kiszabadulásával véget ért az ingolstadti túszdráma

A túszok kiszabadulásával véget ért az ingolstadti túszdráma

Rendőrségi akcióval ért véget hétfő délután az ingolstadti túszejtés; a két túsz sértetlenül kiszabadult, a túszejtő viszont megsebesült, kórházba szállították - közölte a bajor rendőrség.

A 24 éves férfi délelőtt barikádozta el magát a bajorországi nagyváros egyik önkormányzati épületében három tússzal: két önkormányzati alkalmazottal és a város egyik alpolgármesterével, akit délután elsőként elengedett.
A férfi korábban zaklatta az egyik túszt, az alpolgármester 25 éves titkárnőjét. Tavaly úgynevezett fenyegető zaklatása (stalking) miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.
A rendőrség különleges bevetési egységének (SEK) egy különítménye a túszdráma kilencedik órájában, késő délután megrohamozta az épületet. Azért döntöttek a beavatkozás mellett, mert attól tartottak, hogy a férfi bármelyik pillanatban elengedheti a második túszt, és így egyedül marad a fiatal nővel, akit korábban rendszeresen zaklatott. A férfi ellen 2012-ben távoltartási végzést is kiadtak, és kitiltották valamennyi önkormányzati épületből.
A túszejtőt az akció során a lábán és a karján is eltalálták a kommandósok lövései. Kiderült, hogy csak egy pisztolyutánzata van, nem pedig éles maroklőfegyver, ahogy korábban gondolták, ugyanakkor egy kést is találtak nála - hangzott el a túszszabadítás után tartott sajtótájékoztatón.
A konzervatív CDU a túszügy miatt mondta le elnöke, Angela Merkel kancellár délutánra tervezett ingolstadti kampányrendezvényét. Elhalasztották az Ingolstadttól bő 60 kilométerre fekvő Regensburgba szervezett rendezvényt is, amelyen szintén beszédet mondott volna a kancellár.
A túszejtő indítéka nem ismert pontosan, de az biztos, hogy a titkárnőhöz fűződő kapcsolatával van összefüggésben, és nincs köze a választási kampányhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni