Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Január 03. 07:34, szerda | Belföld
Forrás: mti

A várakozások szerint 2017-ben a gazdaság több mint 4 százalékkal bővült

A várakozások szerint 2017-ben a gazdaság több mint 4 százalékkal bővült

A kiskereskedelmi forgalom bővülése, az építőipar teljesítménye és a beruházások alakulása alátámasztja, hogy 2017 utolsó negyedévében várhatóan több mint 4 százalékkal nőtt a gazdaság

- mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter kedden az M1 aktuális csatornán.

A miniszter rámutatott: a magyar gazdaság ma már stabilabb lábakon áll, már nem csak az ipari termelés és ezen belül a járműipar a húzóágazat, hiszen tavaly már nagyon jól teljesített a turizmus, a beruházásokon keresztül az építőipar, valamint a kiskereskedelmi forgalom is.

Varga Mihály kifejtette, hogy az építőipar bővülésében fontos szerepet játszott a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amelyhez kapcsolódóan több mint 63 ezer igénylést fogadtak be a pénzintézetek. Az állam eddig 177 milliárd forint támogatást adott a gyermeket vállalóknak és az új lakást vásárlóknak, hogy lakáshoz tudjanak jutni - tette hozzá.

A miniszter emlékeztetett a 2016. novemberében kötött bérmegállapodásra, ami adócsökkentést és bérnövekedést egyaránt tartalmazott. Ennek hatására tavaly már jelentősen nőtt a minimálbér és a garantált szakmunkás bérminimum, valamint a szociális hozzájárulási adó a korábbi 27 százalékról 2017-ben már 22 százalékra csökkent - idézte fel.

Jelezte: ez a tendencia folytatódik, az idén január 1-jével 8, illetve 12 százalékkal nőtt a minimálbér, valamint a szakmunkás garantált bérminimum, így előbbi 138 ezer, utóbbi pedig 180 500 forintra emelkedett.

Varga Mihály elmondása szerint az új lakások értékesítésénél alkalmazható 5 százalékos kedvezményes adókulcs 2019. december 31-ig marad érvényben. Ha azonban a kormány úgy ítéli meg, hogy ezt a határidőt ki kell tolni, akkor az év második felében foglalkozik majd a kérdéssel - húzta alá.

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem igazak azok a sajtóértesülések, amelyek szerint a választások után csoportos létszámleépítés várható a közszférában.

Címkék: gazdaság, növekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő