Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 04. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Agrárkamarák, vadászok és érdekvédők a Lapszemlében

Agrárkamarák, vadászok és érdekvédők a Lapszemlében

Huszonegy helyett egyetlen agrárkamara jött létre. A regisztráció kötelező – írja a Magyar Hírlap. Sokat hoznak a konyhára a vadászok – olvasható a Világgazdaságban. Érdekvédők ellenzik a troli kiszervezését – számol be a Népszava.

A korábbi, összesen huszonegy területi leosztású kamara helyett egyetlen köztestület jött létre az augusztus elsejétől hatályba lépett új kamarai törvény következtében. A Magyar Agrárkamara átalakítására nagy szükség is van, hiszen egymás után esnek ki a csontvázak a kamarák szekrényeiből: nincs pénz, a köztestület likviditási nehézségekkel küzd, s több kamara esetében jogsértések, törvénytelenségek is felmerültek. „Egy konkrét esetben már folyamatban is van a vizsgálat, amelynek a részleteivel csak később kívánunk a nyilvánosság elé állni” – mondta a Magyar Hírlapnak Győrffy Balázs, az összevont, új agrárkamara átmeneti elnöke. Felhívta a figyelmet arra, a gazdáknak szeptember végéig kell regisztrálniuk. Hozzátette, „sajnos az a tapasztalatunk, hogy a korábbi rendszerben a gazdák zöme egyáltalán nem is találkozott a kamarai szolgáltatásokkal. Minden évben több százmillió forintot hagytak benn az uniós kasszában, miközben a kamarák nemcsak a gazdákért voltak, hanem sok esetben egyéni érdekeket szolgáltak.”

***

Hatalmasat javult 2011-ben a vadgazdálkodás jövedelemtermelő képessége. A gödöllői Szent István Egyetem által készített Országos Vadgazdálkodási Adattár legújabb statisztikáiból ugyanis kiderül: 15,8-ról 18,6 milliárd forintra nőttek a vadászati bevételek.

Ugyan a vadászati kiadások is közel 1,5 milliárd forinttal emelkedtek 2011-ben, de az egyenleg így is impozáns 1,4 milliárd forintos nyereséget mutat. Külföldi vendégek 4,5 milliárd forintot hagytak nálunk csak a bérlelövésekért – 2010-ben ez a szám 4,3 milliárd volt –, míg egyéb szolgáltatásokért további 665 milliót fizettek. A belföldi vadászok azonban egyre kevesebbet költenek a kilövésekre, már 3 milliárd forintnál is kevesebbet. A külföldiek Somogy, Vas és Veszprém megye tájait kedvelik leginkább, míg hazai kollégáik Zalát szeretik a legjobban – olvasható a Világgazdaságban.

***

Koncepciótlan, és szakmailag is megalapozatlan döntésre készül a BKV azzal, hogy összevonja a közlekedési cég autóbusz- és troli ágazatát, melyek a jövőben eltérő sajátosságaik ellenére egy szervezeti egységbe kerülnek - mondta a Népszavának a Budapesti Trolibuszközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (BTDSZ) vezetője.

Szabó István elnök - aki a BKV felügyelőbizottságának munkavállalói delegáltja - ezzel a cég igazgatóságának múlt heti döntését kritizálta. Eszerint az önkormányzati tulajdonú társaság feldarabolásának első lépéseként októbertől a vállalaton belül összevonják, egyúttal el is különítik a busz- és a troli ágazatot – olvasható a lapban, ahonnan további részleteket is megtudhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során