Városlista
2024. október 11, péntek - Brigitta

Hírek

2024. Október 11. 07:16, péntek | Életmód
Forrás: MTI

Agrometeorológia: a talaj kellően nedves az őszi vetések számára

Agrometeorológia: a talaj kellően nedves az őszi vetések számára

A talaj kellően nedves az őszi vetések számára, a hét végétől a többé-kevésbé napos időben pedig jól lehet majd haladni az őszi mezőgazdasági munkákkal - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Az elmúlt egy hétben több hullámban érkezett eső, az elmúlt tíz nap csapadékösszege jellemzően 30-60 milliméter között alakult, inkább csak délkeleten maradt 15-30 milliméter között. A 30 napos csapadékmennyiség a sokéves átlag többszöröse, többnyire 100-150 milliméter, délkeleten 80-100 milliméter.

A júliusi és augusztusi hiány javarészt most pótlódott. A felső 50 centiméteres talajréteg csaknem országszerte telítetté vált és az ettől mélyebb rétegbe is egyre több nedvesség jut, bár az Alföldön továbbra is igen jelentős a nedvességhiány.

Az elemzés szerint a gyakran csapadékos idő, a tartósan sáros talaj hátráltatja a még hátra lévő betakarítási munkálatokat, az őszi búza vetését, az őszi talajmunkákat. A már a földbe került magoknak azonban igen kedvező a nedves talaj: az őszi káposztarepce szépen fejlődhet, az őszi árpa pedig már sokfelé kisorolt.

Az őszi búza magja is ideális körülmények közé kerül a jelenleg zajló vetés során, amennyiben a talaj megszikkad annyira, hogy arra rá lehessen menni a gépekkel.

Az előrejelzés szerint pénteken még esős, majd szárazabb, az átlagosnak nagyjából megfelelő hőmérsékletű időre van kilátás. A hőmérséklet a csütörtöki 25 Celsius-fok körüli csúcsértékekhez képest jelentősen visszaesik, péntektől már csak 15-20 fok között alakulnak a maximumok.

Vasárnaptól a derült, fagyzugos helyeken talajmenti fagyok előfordulhatnak, de kétméteres magasságban nem valószínű nulla fok alatti érték.

Címkék: eső, időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 11. 07:19, péntek | Életmód

Han Kang dél-koreai író kapja az irodalmi Nobel-díjat

Han Kang dél-koreai írónőnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

2024. Október 10. 08:15, csütörtök | Életmód

A Szent Péter-bazilika főoltárának restaurálása évszázados titkokat tárt fel

Kétszáz éves graffiti feliratokat és egy gyerekcipőt is találtak restaurálás közben a Szent Péter-bazilika főoltára baldachinjánál, amelyet október 27-én nyitnak meg újra

2024. Október 10. 08:03, csütörtök | Életmód

David Baker, Demis Hassabis és John M. Jumper kapja a kémiai Nobel-díjat

David Baker, Demis Hassabis és John M. Jumper kapja fehérjékkel kapcsolatos kutatásaiért az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint.

2024. Október 09. 09:18, szerda | Életmód

John Hopfield és Geoffrey Hinton kapja idén a fizikai Nobel-díjat

John J. Hopfield amerikai és Geoffrey E. Hinton brit-kanadai tudós kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.