Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. Augusztus 27. 01:19, szerda | Helyi

Ahol csak gyerekek vannak

Ahol csak gyerekek vannak

Játékfesztivál nevet kapta immáron másfél évtizede a Családsegítő Központ nyár végi rendezvénye.

A családsegítősök az idén is pazar programot állítottak össze. Volt benne sorverseny, kézműveskedés, tánc minden olyan dolog, amit az intézmény saját erőből meg tudott szervezni, létre tudott hozni. A főszervezők Bogár Viktória és Rujder Judit voltak, de mindenki besegített munkával, alapanyaggal, ötlettel, hogy jól sikerüljön ez a nap. S természetesen, hogy igazán feltegyék az i-re a pontot a szponzorok támogatásával még ajándékok és nyeremények is voltak.
Tea, szendvics, zsíros kenyér fogadta a gyermekeket és szüleiket. S míg a szülők a tanszerek és taneszközök között válogattak, addig a gyerekek játszóházban festettek, rajzoltak.
Jó hangulatú rendezvényre érkezett süteménnyel és pogácsával Cserna Gábor, polgármester, aki nem csupán az intézmény vezetőjével, Kissné Fekete Évával, hanem a jelenlévő szülőkkel is beszélgetett. Életek, sorsok, helyzetek rajzolódtak ki. Volt, aki arra panaszkodott, hogy nehéz az albérleti díj mellett a megélhetése, más a rezsit sokallta.
- Nagyon fontosnak tartom ezeket a beszélgetéseket – mondta Cserna Gábor, hiszen az önkormányzat rendeletei, döntései mögött emberek vannak, nekik kell , hogy szóljanak, az ő életüket kell, hogy jobbá tegyék. Így az is nyilvánvalóvá vált számomra, hogy az átlagos nagyságú családoknak nagyon nehéz önkormányzati bérlakáshoz jutni, hiszen vagy kicsik a lakásaink, vagy olyanok, amelyek sokgyermekes családok elhelyezésére alkalmasak. Ezen is változtatnunk kell.
Miközben segített a kézműves asztalnál, Kissné Fekete Éva, intézményvezető elmondta, hogy a rendezvényünk nyitott, s nem csupán azokat várták, akik az ügyfeleik, hanem mindenkit, aki egyszerűen csak vidám, jó hangulatú délelőttöt szeretne a gyerekével.
- Nem szeretem, nem is használjuk azt a kifejezést, hogy rászorulók, meg szegény gyerekek. Itt csak gyerekek vannak. Sőt, hozzánk azok is szívesen járnak, akik csak azért jönnek, mert jól érzik magukat nálunk. Természetesen az elsődleges feladatunk a családok segítése. Gyermekeket csak úgy tudjuk segíteni, ha az egész családdal foglalkozunk. A legtöbbször nem egyetlen probléma az, amivel meg kell küzdeniük a családoknak, s nem is mind anyagi jellegű.
Beszélgetünk arról, hogy valahol a gyász, a családon belüli konfliktusok, betegség is hozzájárulnak az anyagi gondokhoz. Hogy a gyermeksorsok különbözőek, s bizony igyekeznek úgy segíteni, hogy a kicsik otthon , családi környezetben nőhessenek fel.


Természetesen sokan vannak olyanok is, akiknek adományokra van szükségük ahhoz, hogy a gyermeküknek meg legyen minden ahhoz, hogy elkezdhessék az iskolát. Városi adományok révén válogathattak a szülők az iskolatáskák, a tornazsákok, az ünneplő ruhák és a tanszerek között.
Megközelítőleg 50 család gyereke jutott ez alkalommal tanszerekhez.


- Míg korábban a tankönyveket keresték, majd a nyelvkönyveket, most már ezekre nincs akkora szükség egyrészt azért, mert a rászorulók ingyen tankönyvekhez juthatnak, s az iskolák sem ugyanolyan tankönyvekből tanítanak. Közel egy óra alatt elfogyott azonban minden más, amit összegyűjtöttünk, s a következő roham szeptember elején lesz, amikor a szülők szembesülnek azzal, hogy a gyereküknek ez sincs, s az sincs a tanuláshoz, így továbbra is várunk adományokat.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.