Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Május 14. 08:05, csütörtök | Belföld
Forrás: mti /Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Aki elmegy a koronavírus-szűrésre, az a családját is védi

Aki elmegy a koronavírus-szűrésre, az a családját is védi

Aki elmegy a koronavírus-szűrésre, a családját is védi - mondta a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője az M1-en szerda este,

hozzátéve, hogy őszig biztosan nem lesz nagy koronavírus-járvány, mert az emberek betartják a szabályokat, nyáron erősödik mindenki immunrendszere, a vírus pedig nem szereti a meleget és az ultraibolya-sugárzást.

Merkely Béla azt mondta: ősszel ugyanakkor ismét "szezonális kihívással" kell majd szembenézni, ám addigra "még jobban fel tudunk készülni", mert ismerik a megelőzési szabályokat, azt, hogy milyen a vírus, milyen betegséget okoz és a betegeket hogyan kell kezelni.

Mindaddig azonban, amíg vakcina, vagy gyógyszer nem áll rendelkezésre, nem lehet kijelenteni, hogy megszűnt a fertőzésveszély - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ha lesz a koronavírus-fertőzésnek második hulláma, az biztosan kevésbé lesz kiterjedt Európában, mint az első volt.

Elmondta: a négy orvosegyetem által végzett reprezentatív szűrőprogram keretében a meghívott 18 ezer emberből, immár 10 ezer ember részt vett a vizsgálaton.

Ezzel kapcsolatban mindenkit arra kért, hogy tegyen eleget a meghívásnak. Ugyanis - folytatta - minél többen vesznek részt a szűrésen, annál részletesebb adatok állnak majd rendelkezésre. Nem csupán az országos átfertőzöttségi helyzetről, hanem regionálisan is adatokat kapnak.

Vagyis aki elmegy a szűrésre, a családját is védi, hiszen a közvetlen környezetének is hasznosítható adatokkal szolgálhat a szűrőprogram - mondta.

A szűrővizsgálat jelenlegi adatai szerint az összes korábbi és jelenlegi magyarországi fertőzöttre vonatkozó számítás azt mutatja, hogy ez 30 ezer és 90 ezer közé tehető. A szűrés előrehaladtával pontosabb adatokat kaphatnak - tette hozzá -, de mint mondta, úgy tűnik, hogy a százezret nem haladja meg a fertőzöttek száma.

További részadatokat nem kívánnak közölni, a szűrőprogram végeredményét két héten belül nyilvánosságra hozzák - mondta Merkely Béla.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.