Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2019. November 03. 09:56, vasárnap | Helyi

Állagmegóvási munkák az óvárosi templomon.

Állagmegóvási munkák az óvárosi templomon.

Az 1862-64 között épült római katolikus Szentháromság templom – mint Dunaújváros egészének és Pentele városrésznek ma is használatban lévő egyik legidősebb épülete az elmúlt években komoly állagromlást szenvedett el.

A patakokhoz közeli templomot övező földön rendszeresen összegyűlt a dombról érkező csapadék és hó olvadék, a templom falai vizesedtek, a vakolat és a festék, valamint a lábazat több helyen omlott, az ereszcsatornák megrongálódása miatt a csapadékvíz egy része is a templom falainak zúdult, amely a templom belső falfelületeinek az ázását okozta, és néhol már fenyegette a freskók épségét is. A belső festett ólomüveg ablakokat védő dróthálós külső üvegek rongálás következtében számos helyen megsérültek, a templom eredeti (Monarchia korabeli) fa kapuzatai erősen korhadtak, a templom bejárati lépcsői és korlátai is mozogtak.

A dunaújvárosi római katolikus plébánia – észlelve a helyzet súlyosságát – egyházi örökség témájú vissza nem térítendő állami támogatásra pályázott, eredményesen. Így a Magyar út és Temető út kereszteződésében található templomon – plébániai önrésszel együtt – mintegy 15 millió Ft értékben kezdődhettek meg most a mentési és állagmegóvási intézkedések: többek között a templomdombon átvizsgálásra és kiépítésre kerülnek a hiányos csapadékvíz elvezető rendszerek, részleges oldalfal javítások történnek festéssel és lábazat javítással, restaurálására kerülnek a monarchia korabeli bejárati kapuk, és a templomablakok drótüvegeinek részleges cseréje is megtörténik.
A plébánia bízik benne, hogy a felújítási munkálatok eredményesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a dunaújvárosi hívők és a város teljes lakossága még hosszú ideig örülhessen városunk egyik legidősebb és a városképet alapvetően meghatározó épületének.

Címkék: dunaújvárosi, templom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.